Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στην προοπτική της ρήξης

Για τα ζωντανά και ανεκπλήρωτα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διαδήλωσαν χτες οι χιλιάδες και χιλιάδες λαού και νεολαίας, που βάδισαν στο γνώριμο δρόμο προς το μισητό σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία, στην Αθήνα, αλλά και σ' άλλες πόλεις. Το «Πολυτεχνείο», αυτή η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, συνεγείρει και σήμερα τις λαϊκές συνειδήσεις γιατί δε συμβιβάζεται με τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την ταξική συνεργασία. Η πάλη για «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία» είναι σήμερα όχι μόνον επίκαιρη αλλά και αναγκαία.

Γιατί παρά τις προσπάθειες που κάνουν, χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να πείσουν ότι η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, ή άλλοι καλοθελητές - που έχουν συμβιβαστεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα - ότι το μόνο που χρειάζεται είναι καλύτερη διαχείριση, η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του χτυπήματος δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Γι' αυτό και πυκνώνουν οι γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γι' αυτό και τα κόκκινα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν τα μαζικότερα στη χτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση και πορεία. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαίοι συνειδητοποιούν ότι η καλύτερη τιμή στον αγώνα του Πολυτεχνείου, αλλά και στις άλλες αγωνιστικές στιγμές του λαϊκού κινήματος που αποτελούν παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, είναι το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, η ανάγκη ο δικομματισμός και τα οικονομικά του στηρίγματα, η πλουτοκρατία του τόπου, να δεχτούν ένα ισχυρό χτύπημα. Και για να είναι αποτελεσματική και νικηφόρα αυτή η προοπτική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η συνεπής δύναμη που στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Απαιτείται, δηλαδή, καθημερινή δυναμική αντεπίθεση με το λαό στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή, για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής με δικαιώματα, με μισθούς και μεροκάματα και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Απαιτείται ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενάντια στους άδικους πολέμους κατά λαών και χωρών, όπου συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή η προοπτική του αγώνα είναι ο μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Η σημερινή πραγματικότητα της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας αλλά και όλου του κόσμου αναδεικνύει ότι οι σύγχρονες ανάγκες τους μπορούν να ικανοποιηθούν πραγματικά μόνο με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που τώρα βρίσκονται στα χέρια της πλουτοκρατίας ή του καπιταλιστικού κράτους. «Η μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία συνδέεται απευθείας με την ανάγκη να αλλάξει τώρα ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία που θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία. Μόνο αυτή η πορεία θα φέρνει και κατακτήσεις για την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ», όπως σημειώνει και η ΚΕ του ΚΚΕ στο φετινό της μήνυμα για την επέτειο. Γι' αυτό το άνοιγμα του δρόμου της πλατιάς λαϊκής αναμέτρησης με τον ιμπεριαλισμό, ως την τελική νίκη, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και οι κομμουνιστές επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της αποστολής.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ