Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διχάζει το ΝΑΤΟ τον κυβερνητικό συνασπισμό
  • Αμεση αντίδραση του ΑΚΕΛ σε πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»
  • Επιμένουν και οι Αγγλοαμερικανοί για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Ο λόγος, μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Την ίδια ώρα ΗΠΑ - Βρετανία, στο γνωστό τους χαβά, ψάχνουν τρόπο να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα, αναβαθμίζοντας πολιτικά το καθεστώς του «Αττίλα».

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας αντέδρασε έντονα σε σχετική πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, λέγοντας «πως δεν μπορεί εκείνους οι οποίοι μας έχουν φέρει εκεί που μας έχουν φέρει, να τους ευλογούμε συμμετέχοντας σε οργανώσεις που δημιουργούν». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης και είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μελετά το θέμα και το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε κάποιες ενέργειες. Εκ μέρους του άλλου κόμματος της κυβέρνησης, του ΔΗΚΟ, του οποίου πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος Ν. Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι «κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την τραυματική εμπειρία» από το ρόλο του ΝΑΤΟ, όμως πρόσθεσε πως θα συζητηθεί το θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο, λαμβάνοντας υπόψη και το παρελθόν, αλλά και τις σημερινές συνθήκες.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές θέσεις ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν είναι ώρα να ξεκινήσει ένα νέο μέτωπο και μια νέα προσπάθεια για ένα τέτοιο ζήτημα. Ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», είπε, είναι ξεχωριστό θέμα, αλλά τώρα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη Λευκωσία, από αυτό το θέμα, το οποίο ο ίδιος θεωρεί δευτερεύον. Δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει ήδη η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, στη συνεδρίασή του στην Κοπεγχάγη το 2002, που καθορίζει τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από μερικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα Κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Εάν υπάρχει αυτή η απομόνωση, πρόσθεσε, σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοεπιβαλλόμενη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Για την επιμονή των ΗΠΑ και της Βρετανίας για απευθείας αεροπορική σύνδεση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μπορεί να επιθυμούν κάτι τέτοιο, αλλά το θέμα είναι κατά πόσον θα μπορέσουν να το πράξουν χωρίς παράβαση διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου.

Σημειωτέον ότι η Βρετανή υφυπουργός Εξωτερικών Σίμονς δήλωσε για το θέμα ότι η κυβέρνησή της μελετά με προσοχή το ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων με τα Κατεχόμενα, γιατί θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και θα συνέβαλλε στη μείωση της απομόνωσης του βορρά. Επίσης εξέφρασε την «ελπίδα» για πραγματοποίηση πτήσεων προς όλα τα μέρη της Κύπρου, στη βάση μιας εμπορικής βιωσιμότητας και όχι πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι αντίστοιχες προσπάθειες και δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, τουλάχιστον όπως δημοσιοποιούνται το τελευταίο δίμηνο.

Σχετικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διεξάγει επαφές με στόχο να διαμορφωθεί μια συναινετική πρόταση, ώστε η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Πάντως, δεν αποκάλυψε τι και ποιους αφορούν αυτές οι επαφές και τι είναι δυνατόν να γίνει και τι όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ