Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ»
Χειροτερεύει την κατάσταση των λαών της

Οι Αντ. Σκυλλάκος και Δ. Μανωλάκου κατήγγειλαν στη Βουλή τις αντιδραστικές προβλέψεις της Συνθήκης

Με την παρουσία και Ελλήνων ευρωβουλευτών η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συζήτησε χτες για τη «Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», η επικύρωση της οποίας έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρώμη.

Τις γνωστές ήδη προβλέψεις της Συνθήκης παρουσίασαν στην Επιτροπή η Μ. Γιαννάκου και ο Π. Αυγερινός, που ήταν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Βουλής στη συντακτική συνέλευση που επεξεργάστηκε τη Συνθήκη.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Α. Σκυλλάκος υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι εκτός από όσους συμφωνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν και αυτοί που είναι αντίθετοι και αυτό θα φανεί και στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις χώρες της ΕΕ για την επικύρωση της Συνθήκης.

Ο βουλευτής πρότεινε σε όποιες συζητήσεις γίνουν σε επίπεδο Βουλής ή σε δημόσιο διάλογο να διασφαλιστεί ότι θα ακουστούν όλες οι απόψεις που υπάρχουν για τη Συνθήκη.

Οσον αφορά την ουσία του θέματος, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι με τη θέσπιση της Συνθήκης θα χειροτερέψει η κατάσταση για τους λαούς της Ευρώπης σε αρκετούς τομείς, όπως το οικονομικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξωτερική πολιτική. Με τη Συνθήκη, είπε, αποδυναμώνεται η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών, όπως φάνηκε και από την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την έκδοση πολιτών, η οποία δεν πέρασε για κύρωση από την Ελληνική Βουλή. Επίσης υπάρχουν διατάξεις που διευκολύνουν τις μεγάλες δυνάμεις να προωθούν τις θέσεις τους, ενώ υπάρχει περαιτέρω συγκέντρωση εξουσιών με τη θέσπιση της θέσης του προέδρου της ΕΕ.

Στο κοινωνικό επίπεδο καθιερώνεται το δικαίωμα της ανταπεργίας των εργοδοτών και θεσπίζεται ως «συνταγματική» πρόβλεψη η θεοποίηση του κέρδους. Μάλιστα, τα κοινωνικά δικαιώματα πάνε πίσω ακόμα και από τις προβλέψεις των Συνταγμάτων των χωρών.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η αντιδραστικότητα των αλλαγών φτάνει σε τέτοιο σημείο που ο «ευρωπαϊκός στρατός» θα μπορεί να επεμβαίνει σε ένα κράτος - μέλος υπέρ των «κρατούντων», όταν αυτοί θα κινδυνεύουν από την αναπτυγμένη δράση του λαϊκού κινήματος στη χώρα.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι κακώς κάποιοι αναφέρουν τη Συνθήκη ως «ευρωσύνταγμα». Αυτό, είπε, το κάνουν για να εμφανίσουν τη Συνθήκη ως προϊόν δημοκρατικής διαδικασίας - όπως συνήθως είναι τα Συντάγματα - και να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ανοχή. Τόνισε ότι η Συνθήκη αυτή μπαίνει πάνω και από τα Εθνικά Συντάγματα και μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για «τιμωρία» όσων κρατών παραβιάζουν τις αξίες της ΕΕ!

Η Δ. Μανωλάκου, αναφερόμενη στα λεγόμενα ευρωπαϊκά κόμματα, είπε ότι η πρόβλεψη είναι αυτά να συμβάλουν στην «ευρωπαϊκή συνείδηση» και με κίνητρο τη χρηματοδότησή τους επιχειρείται να παραγκωνιστούν τα «μη αρεστά κόμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ