Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δύο «γλώσσες» μία πολιτική

«Ανοιξη επιχειρηματικότητας» το μεσημέρι σε εκλεκτό ακροατήριο στην Αθήνα, επανάληψη προεκλογικών υποσχέσεων και εξαφάνιση των προβλημάτων το βράδυ στα Γιάννενα

Τα δύο πρόσωπα της μιας και αδιαίρετης πολιτικής του ανέδειξαν οι δύο ομιλίες που εκφώνησε χτες ο Κ. Καραμανλής: Από τη μια συνεπής και συνετή νεοφιλελεύθερη διαχείριση και από την άλλη δημαγωγία και εξαπάτηση των λαϊκών μαζών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε το μεσημέρι στην Αθήνα για «θέματα διεθνούς και ελληνικής οικονομίας» και το βράδυ στα Γιάννενα για τα προβλήματα της Ηπείρου. Στην πρώτη ομιλία του, που οργάνωσε το «Cass Business School» του City University και το «Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοδότησης», ο Κ. Καραμανλής αναγόρευσε βασικό στόχο «να φέρουμε στη σύγχρονη Ελλάδα μια άνοιξη επιχειρηματικότητας», βάζοντας συγκεκριμένες επιδιώξεις για την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση του κράτους.

Το βράδυ στα Γιάννενα παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για την Ηπειρο, την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση μέσα σε εννιά μήνες την έβγαλε από την «απομόνωση» και από τη θέση της πιο φτωχής περιφέρειας της ΕΕ!

«Τώρα είναι η ώρα που η Ηπειρος περνά από την εγκατάλειψη και τη στασιμότητα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο», υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, καθώς «τόσο η γεωγραφία όσο και η ιστορία της Ηπείρου μετατρέπονται σε βασικά πλεονεκτήματα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία».

Βέβαια, όταν επιχείρησε να γίνει πιο συγκεκριμένος φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα περισσότερο απ' ό,τι οι «εκσυγχρονιστές» προκάτοχοί της στην πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ. Πρόβαλε ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησής του την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ, από το 8% τον περασμένο Μάρτη στο 13,8% τώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πού πήγαν και ποιοι ωφελήθηκαν. Ειδικά για τους αγρότες η εντύπωση που καλλιέργησε είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα για να λυθούν! Ετσι, η κυβέρνηση «έβαλε τέλος στο άγος με τα πανωτόκια», «εξασφαλίσαμε ικανοποιητικές ρυθμίσεις στα δίκαια αιτήματα για τα μεσογειακά προϊόντα», μέσα στο τρίμηνο καταβάλλονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ καταβάλλονται γρηγορότερα οι κοινοτικές επιδοτήσεις σε βαμβάκι, καπνό, χυμοποίηση εσπεριδοειδών, ζωική παραγωγή. Το θέμα είναι ότι δεν τα είπε αυτά μπροστά σε αγρότες... Ειδικά για τη «Δωδώνη» είπε ότι «όχι μόνο θα παραμείνει στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά θα ενισχυθεί κιόλας, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο», παραμένοντας βέβαια μακριά από το αίτημα να περάσει στα χέρια των κτηνοτρόφων. Κατά τ' άλλα, απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά για τις αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις που υποσχόταν προεκλογικά...

Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι η Ηπειρος βγαίνει από την απομόνωση μέσω της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, που όμως παραμένουν ακόμα σε επίπεδο μελετών. Η Ιόνια Οδός, για παράδειγμα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς αλλά «επί χάρτου». Η παράκαμψη της Αρτας και του Αγρινίου θα γίνει σύντομα... όταν λήξει η εκκρεμότητα με τις προσφυγές των εργολάβων στο ΣτΕ. «Με ταχύτητα προχωρούν και οι μελέτες για την κατασκευή του Κεντρικού Αξονα Ε65, που συνδέει την Ηπειρο με τη Θεσσαλία και πρόκειται να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης», ενώ στην Εθνική οδό Τρικάλων-Αρτας κατασκευάζονται έργα βελτίωσης σε τμήματα από το Φράγμα Μεσοχώρας προς Αρτα...

Στην πρώτη περιοδεία του ως πρωθυπουργός στην επαρχία ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του, όπως ότι «η ελληνική περιφέρεια είναι η κεντρική μας επιλογή για την πρώτη τετραετία της νέας διακυβέρνησης».

«Νέο επενδυτικό περιβάλλον»

Αντίθετα, πολύ σαφής και συγκεκριμένος ήταν ο Κ. Καραμανλής νωρίτερα στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε με όρκους πίστης στη «στρατηγική της Λισαβόνας» και κατέληξε με τη «διακήρυξη της Μπολόνιας» και τα μη κρατικά ΑΕΙ. «Δημιουργούμε νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, που πρόκειται να σημειώνει διαρκή, σημαντική και μετρήσιμη βελτίωση σε όλους τους τομείς», τόνισε, παρουσιάζοντας τα γνωστά «βασικά χαρακτηριστικά» του φορολογικού και του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, δηλαδή το εξής ένα: Περισσότερα «κίνητρα» για την «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας». Βασικό κεφάλαιο της οικονομικής πολιτικής είναι ακόμα «η εξυγίανση του χρηματοοικονομικού τομέα, η απελευθέρωση των αγορών και η μείωση του κράτους».

Οραμα και στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας, τόνισε ο Κ. Καραμανλής, είναι να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό, τουριστικό, ναυτιλιακό, τραπεζικό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή η διαμόρφωση μιας Παιδείας σε άμεση σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο και της διακήρυξης της Μπολόνιας. Ταυτόχρονα, «ανοίγουμε νέους δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία» και μέσα στους πρώτους μήνες του 2005 θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Η ελληνική ναυτιλία «είναι πραγματικά ένα σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο» και γι' αυτό η κυβέρνηση θέλει «να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου»(!) και να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ