Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα ευφορίας μετά την επιστολή Μπους
  • Πάνω απ' όλα η περιφρούρηση του «καλού κλίματος» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
  • «Ξέχασαν» ήδη τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ και το «χαστούκι» στον Κ. Καραμανλή

Αποφασισμένη να προστατεύσει το «καλό κλίμα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την επιστολή Μπους στον Κ. Καραμανλή, εμφανίζεται η κυβέρνηση, φθάνοντας στο σημείο να ...ξεχνάει τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει νωρίτερα τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατούν αισθήματα «ευγνωμοσύνης» προς τον «πλανητάρχη», ο οποίος με τις διευκρινίσεις που παρέσχε στην επιστολή του, τους πρόσφερε τα απαραίτητα προσχήματα να αποκαταστήσουν τις «γέφυρες» με την Ουάσιγκτον και να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους να ενσωματωθούν στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται προσβεβλημένος που δεν ενημερώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, ενώ αμφισβήτησε κατά πόσο ο Τζ. Μπους είχε τέτοια πρόθεση τον περασμένο Μάη. «Η αμερικανική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τέτοια πρόθεση (σ.σ. της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως Μακεδονίας), την οποία εσείς θεωρείτε ότι είχε από τότε», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δώσουν «τη δέουσα προσοχή» στην παράγραφο της επιστολής Μπους στην οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το όνομα που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο Ευ. Αντώναρος ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως «η επιστολή ενισχύει τη δική της διαπραγματευτική θέση, διότι ακριβώς και η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα από διαπραγματεύσεις, οι οποίες μάλιστα εύχεται να οδηγηθούν ταχύτατα σε αίσιο τέλος και δεσμεύεται να αναγνωρίσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων».

Διάβημα προς την Αλβανία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση αντιδρώντας στις δηλώσεις του Προέδρου, Α. Μοϊσίου, πως η Αλβανία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, μετά την αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι ο γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Γ. Γεννηματάς, επικοινώνησε ήδη με τον πρέσβη της Αλβανίας, Μπ. Ζενέλι, προς τον οποίο «επισημάνθηκαν οι αρνητικές πτυχές της σκέψης αυτής» (σ.σ. του Αλβανού Προέδρου). Ταυτόχρονα, ο Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Π. Καρκαμπάσης, προβαίνει σε ανάλογο διάβημα.

Φαίνεται ότι το διάβημα έπιασε τόπο γιατί ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Καστριότ Ισλάμι, σε συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Α. Μοϊσίου, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλβανία θα υποστηρίξει και θα καλοδεχτεί την όποια απόφαση και λύση που προέρχεται από διμερή διάλογο των δυο χωρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Εθνη».

Διμερείς επαφές με ΠΓΔΜ

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών «προγραμματισμένη» συνάντηση του επικεφαλής της αρμόδιας πολιτικής Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Α. Μαλλιά, με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβη κ. Χατζίνσκι. Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε πως «η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας» και επιπλέον τονίστηκε ότι «ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν είναι δυνατή», καθώς επίσης και ότι «η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρέσβης Χατζίνσκι μετέφερε μήνυμα της κυβέρνησής του και του Προέδρου Τσερβένκοφσκι ότι «θέλουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας, η πορεία της ανάπτυξης των οποίων δεν θα πρέπει να ανακοπεί». Τέλος, ο πρέσβης Χατζίνσκι τόνισε ότι «και από την πλευρά της η χώρα του επιθυμεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Αθανασάκης επί της διαδικασίας

Απέφυγε να πάρει θέση για το περιεχόμενο της επιστολής Μπους και πολύ περισσότερο για το αν είχε γνωστοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τον περασμένο Μάη η πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «το περιεχόμενο της συζήτησης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπους με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή τον περασμένο Μάιο». Ο ίδιος συγχρόνως ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά από εκείνη τη συνάντηση είχε ζητήσει «γενική ενημέρωση για το τι συζητήθηκε και ειδική ενημέρωση για το τι συζητήθηκε για το θέμα των Σκοπίων το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι ήταν αντικείμενο της συνάντησης εκείνης». Ενημέρωση, την οποία, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «δεν είχαμε».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ «σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις είχε τονίσει ότι τα σημάδια ήταν ορατά».

Παρέμβαση Χριστόδουλου

Σε κίνηση που θυμίζει περισσότερο υπουργό των Εξωτερικών και λιγότερο αρχιεπίσκοπο προέβη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στέλνοντας χτες επιστολή προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και στους αρχηγούς των χριστιανικών Εκκλησιών, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στην επιστολή, ανάμεσα στ' άλλα, το θέμα χαρακτηρίζεται «ύψιστης σπουδαιότητας» για τη σταθερότητα και την ειρήνευση της πολύπαθης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αναφέρει, επίσης, ότι «η χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή και αθώα πολιτιστική υπεξαίρεση. Και αυτό γιατί στην περιοχή μας τα όρια του πολιτιστικού, του πολιτικού και του επεκτατικού είναι αμυδρά. Αλλωστε η πολιτιστική όψη του Μακεδονικού Ζητήματος είναι η μόνιμη αιτία αναμόχλευσης παθών, καθόσον πίσω από αυτή φωλιάζει η καχυποψία για εδαφικές αξιώσεις, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Τέλος, σημειώνει πως η αναγνώριση «του όμορου με την Ελλάδα κράτους της ΠΓΔΜ με το εθνώνυμο "Μακεδονία" όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα βαλκανικό κράτος», αλλά, συνεχίζει, «φαίνεται πως δικαιώνει όλους όσοι κτίζουν την ιστορία τους με κλοπιμαία υλικά και επιβραβεύει όσους διατηρούν άσβηστη τη σπίθα της αταξίας και της μόνιμης αστάθειας σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περιοχή και σε μια εποχή αδιάκοπων εντάσεων».

Με λίγα λόγια ο αρχιεπίσκοπος επιμένει στην αδιέξοδη και εθνικιστική επιχειρηματολογία των περίφημων συλλαλητηρίων του '92, επικεντρώνοντας στο όνομα, και δεν λέει κουβέντα για την ουσία: Την ανάγκη, δηλαδή, πρώτιστα να διασφαλιστούν απολύτως τα σημερινά σύνορα και να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές τάσεις υπάρχουν στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Αργά το βράδυ από την κυβέρνηση σημείωναν πως δε σχολιάζουν τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, με δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές», σημείωσε ότι δε θέλει να κάνει «κανένα ειδικότερο σχόλιο», αλλά απευθυνόμενος προς τον Χριστόδουλο πρόσθεσε: «Γενικά νομίζω ότι για μας πρέπει να ισχύει το "ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ