Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Βαδίζουμε κρατώντας όλο και πιο ψηλά τα κόκκινα λάβαρα του ΚΚΕ, βαμμένα με το αίμα χιλιάδων, αμέτρητων κομμουνιστών

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στο γραπτό μου αυτό θέλω να πω λίγες σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, που όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 του Φλεβάρη 2005.

Διαβάζοντας με μεγάλη προσοχή τις 64 σελίδες, που αποτελούνται από 39 κεφάλαια - θέσεις, από το νου μου πέρασε σαν ηλεκτρισμός ολόκληρη η ηρωική ιστορία των 86 χρόνων, που στις 18 Νοέμβρη θα γιορτάσουμε με ιδιαίτερη περηφάνια και χαρά.

Κάθε κεφάλαιο - θέση, μου προκάλεσε αίσθηση τρανής υπερηφάνειας, που όντας από το 1961, φοιτητής ακόμη της πόλης Χάρκοβο Ουκρανίας, φέρνω τον τίτλο του οργανωμένου κομμουνιστή. Και αν ξαναγεννιόμουνα, πάλι αυτό το δρόμο θα ακολουθούσα. Και πρέπει να σας πω πως όχι μόνο τις χαιρετίζω εγκάρδια, αλλά με κάνουν να αντλώ καινούριες δυνάμεις από αυτό το δρόμο που διάλεξα να φέρω εις πέρας, σχετικά με τον αγώνα για την Πατρίδα.

Είμαστε κομμουνιστές. Εχουμε την ολοκάθαρη ταυτότητα του Κου-Κου-Ε. Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την κοινωνία, τον άνθρωπο. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλιάς. Η ελπίδα είναι ο κόσμος του μόχθου. Αυτή την ελπίδα, το όραμα, ποτίζει από τη μέρα που γεννήθηκε (1918) το Κόμμα μας, ώσπου να δικαιωθεί και σίγουρα θ' ανθίσει στον 21ο αιώνα. Και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι, όπως έλεγε για την Εθνική Αντίσταση ο κομμουνιστής, αγωνιστής σ. Κώστας Λουλές.

Ο άνθρωπος θα ζήσει καλύτερα, θα ζήσει πιο απελευθερωμένος, θα γνωρίσει πιο ευτυχισμένες μέρες και μαζί του θα μπορέσουμε να ζήσουμε κι εμείς οι ίδιοι καλύτερες μέρες.

Δε λυπούμαστε. Γνωρίζουμε τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης. Πιστεύουμε σ' αυτό που γράφει ο ποιητής: - Αν δεν αγωνιστείς εσύ, αν δεν αγωνιστώ εγώ, αν δεν αγωνιστούμε εμείς, πώς θα βγούμε μέσα από τα σκοτάδια;

Μάλιστα, οι Θέσεις για το 17ο Συνέδριο δε θέλουν απλά μόνο διάβασμα, αλλά βαθιά μελέτη, αφομοίωση και καθημερινή μέρα - νύχτα δράση στη ζωή.

Είμαστε περήφανοι που το ΚΚΕ μετά την εσωκομματική κρίση και τη διάσπαση (1989-1991) και σε διεθνείς συνθήκες προσωρινής ήττας του κομμουνιστικού κινήματος μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Αν. Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, άντεξε και αντέχει στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόταν και δέχεται.

Σήμερα, ακόμη πιο καθαρά αναγνωρίζεται ευρύτερα από λαϊκές δυνάμεις, ριζοσπάστες, αριστερούς, αγωνιστές, η μεγάλη συνεισφορά του ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης ΕΕ.

Ολο και πιο ψηλά κρατάει τη σημαία της σταθερής πίστης στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος, στο σοσιαλισμό.

Πραγματικά σήμερα περνάμε μια περίοδο μεγάλων εξελίξεων σ' ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας. Στα 20 χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και βέβαια 8 μήνες τώρα στην εξουσία η ΝΔ, τίποτε το καλύτερο δεν είδε ο εργαζόμενος ελληνικός λαός, εξόν από την ακρίβεια, τη λιτότητα, το ξεπούλημα του πλούτου του λαού μας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Η κατάσταση όλο και γίνεται χειρότερη.

Ομως ο λαός μας ξέρει ν' αγωνίζεται. Ζωντανό παράδειγμα αποτέλεσε και το τελευταίο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, όπου αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως μονόδρομος δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση και η βαρβαρότητα ενάντια στα λαϊκά στρώματα, αλλά η διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, ο σοσιαλισμός.

Οι ημέρες 9-12 Φλεβάρη είναι μια χρυσή ευκαιρία για το ΚΚΕ να δείξει και πάλι την πρωτοπορία της σκέψης φιλοσοφίας της εποχής μας στον 21ο αιώνα.

Οι άνθρωποι όλης της γης, μαύροι, κίτρινοι, άσπροι δε δέχονται πια να παίρνουν το χρυσωμένο χάπι με όλα τα χρώματα και εάν τους δίδεται από τον καπιταλισμό. Ο σοσιαλισμός είναι ένας και μόνο δάσκαλος - φιλόσοφος για αιώνια. Οι θεμελιωτές του Κ. Μαρξ, Φ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Στάλιν ήταν καλοί καπεταναίοι. Η ρότα, η πορεία που χάραξαν, δεν μπορεί να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό, ούτε σε θύελλες, ούτε σε φουρτούνες, ασχέτως εάν διάφοροι παραχαράκτες του σοσιαλισμού νόθευσαν και διαστρεβλώνουν το μαρξισμό -λενινισμό - σταλινισμό. Σ' αυτό δεν ευθύνεται ο σοσιαλισμός - φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Εμείς οι πολιτικοί πρόσφυγες επαναπατρισθέντες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ιδιαίτερα από τη μεγάλη χώρα των Λένιν - Στάλιν, που επί δεκαετίες έχουμε ζήσει τα τότε πλούσια αγαθά του σοσιαλισμού: απερίγραπτη δωρεάν παιδεία, περίθαλψη, κοινωνική ασφάλεια, τον πολιτισμό και αθλητισμό κλπ., τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση γνώσεων της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας: την ακρίβεια, πείνα, φτώχεια, απολύσεις, χαμηλοί μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις κοροϊδία.

Ας ανοιχτούμε λοιπόν με πιο γοργούς ρυθμούς στο σήμερα και αύριο, στον ελληνικό λαό, στα εργοστάσια, μαθητικά σχολεία, πανεπιστήμια και στη γειτονιά μας. Δεν πρέπει να μας τρέμουν οι δυσκολίες. Το Μέτωπο το οποίο αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του Κόμματός μας πρέπει να δυναμώσει στην πορεία για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

«Οι συσπειρώσεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην αγροτιά (σελ. 23-24), στον αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, για τις δημοκρατικές ελευθερίες κατά της στρατηγικής του προληπτικού αντιτρομοκρατικού αγώνα και των τρομονόμων, αποτέλεσαν σημαντικές εστίες αντίστασης και κοινής δράσης ριζοσπαστικών δυνάμεων».

Μάλιστα, πολύ σωστές Θέσεις, γενναία βήματα για ένα δυνατό ΑΑΔΜ. Βάζουμε σκοπό μας την οικοδόμησή του, στηρίζοντας την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά μεσαία στρώματα. Για να χτίσουμε ένα γερό ΑΑΔΜ είναι απαραίτητο να διαπαιδαγωγούμε επίμονα όλα τα μέλη της κοινωνίας στο πνεύμα της υψηλής συνειδητότητας. Με θάρρος ν' ανοίξουμε τα φτερά μας στους παράγοντες της επιστήμης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ας ξεκινήσουμε από τους δασκάλους και γιατρούς. Με το μέρος μας είναι η αλήθεια της ζωής. Μαζί μας βαδίζουν όλοι οι καταπιεζόμενοι λαοί του κόσμου. Κανείς και τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει στο δρόμο για την πραγματοποίηση του τελικού μας σκοπού - το σοσιαλισμό.

Ζήτω το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Με εγκάρδιους συντροφικούς χαιρετισμούς

Νίκος Τσάγκας

Γαλάτσι

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς θα βοηθήσουμε τους ταλαντευόμενους; (2013-03-23 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-03-22 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2005-01-19 00:00:00.0)
Σκέψεις και προτάσεις (2004-12-11 00:00:00.0)
Να προϋπαντήσουμε το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ από καλύτερες θέσεις ανάπτυξης και δράσης (2004-12-04 00:00:00.0)
Συλλογή ντοκουμέντων (2004-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ