Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ενάντια στους εργαζόμενους οι αποφάσεις του

Παρεμβάσεις της Δ. Μανωλάκου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και σε συζήτηση για τους σπόρους προς σπορά

Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε στις 4-5 του Νοέμβρη στις Βρυξέλλες, η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι ενάντια στους εργαζόμενους γιατί όχι μόνο ανατρέπουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, αλλά και γιατί περιορίζουν τις ελευθερίες τους. Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Το Συμβούλιο Κορυφής στις 4-5 του Νοέμβρη πήρε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για την ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής και κατασταλτικής πολιτικής, που θα χτυπήσει αδίστακτα την επόμενη πενταετία το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Η ταχύτερη ώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και ο ασφυκτικός έλεγχος πορείας υλοποίησης από τα κράτη-μέλη, όπως περιέχεται στην έκθεση Κοκ, δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βιάζονται για την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα, της μερικής και προσωρινής δουλιάς, δίχως ωράρια, ασφάλεια και δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, επειδή εκτιμούν ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα ενταθούν, θωρακίζουν το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό τους σύστημα με νέα κατασταλτικά μέτρα, το "πρόγραμμα της Χάγης". Με άλλοθι τη μεταναστευτική πολιτική, την πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εισάγονται βιομετρικά στοιχεία, ενισχύονται συγκεντρωτικά στοιχεία ανταλλαγής πληροφοριών, καταστρώνουν "στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων εντός της ΕΕ, που επηρεάζουν τη ζωτική υποδομή, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στην ΕΕ", όπως υποστηρίζουν. Δηλαδή, θωρακίζονται τα ευρωπαϊκά μονοπώλια για να αντιμετωπίσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα.

Επίσης, διεκδικούν μερίδιο στη λεία στο Ιράκ και γι' αυτό ενίσχυσαν την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα λεφτά των λαών, αποκαλώντας την ίδια στιγμή την ιρακινή αντίσταση τρομοκρατική βία.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την έκθεση και πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν αυτή τη φιλοπόλεμη, αντεργατική και αυταρχική πολιτική. Ο οργανωμένος αγώνας πάλης είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για την ευημερία και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Η οδηγία για σπόρους προς σπορά διευρύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου

Στόχος της πρότασης οδηγίας για τους σπόρους προς σπορά είναι η διεύρυνση της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, που εκτός από την παραγωγή και εμπορία θα έχει και την πιστοποίηση, επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε άλλη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για τους σπόρους προς σπορά.

Επισημαίνοντας ότι «με την προτεινόμενη οδηγία ιδιωτικοποιείται και η πιστοποίηση των σπόρων προς σπορά μετατρεπόμενη σε κερδοσκοπικό αντικείμενο», η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Ανατίθεται η πιστοποίηση από το κράτος σε ιδιώτες, το οποίο θα τους ελέγχει δειγματοληπτικά και μάλιστα σε πολύ μικρό ποσοστό.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι με το νέο τρόπο δεν υπάρχει σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας των σπόρων! Αναμένεται, δηλαδή, να υπάρξει υποβάθμιση αλλά όχι σημαντική. Και τίθεται το ερώτημα: Γιατί προτείνεται η αντικατάσταση ενός συστήματος όταν το νέο όχι μόνο δε βελτιώνει το υπάρχον αλλά είναι χειρότερο και δαπανηρότερο;

Στόχος είναι η διεύρυνση της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, που εκτός από την παραγωγή και εμπορία θα έχει και την πιστοποίηση, και η μείωση των αντίστοιχων κρατικών δαπανών των κρατών-μελών, δαπάνες που θα μεταφερθούν πολλαπλάσιες στους αγρότες.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται από την οδηγία για τους ιδιώτες δεν έχουν καμία σημασία για τους αγρότες, επειδή ούτε τους προφυλάσσουν από τις ζημιές ούτε τους αποζημιώνουν. Στη χώρα μου, σπόροι κηπευτικών, που υποτίθεται ότι ήταν εγγυημένοι από την εταιρία παραγωγής, ήταν υποβαθμισμένοι με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν οι αγρότες που τους χρησιμοποίησαν, δεν αποζημιώθηκαν και ενεπλάκησαν σε ατελέσφορες και πολυέξοδες δικαστικές διαδικασίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε την έκθεση και την προτεινόμενη οδηγία της Επιτροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ