Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Τη στάση που θα κρατήσουν οι δυο κυβερνήσεις για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ συζήτησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα, ο οποίος συναντήθηκε παράλληλα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι δύο κυβερνήσεις θα επιδιώξουν την άμεση και ντεφάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 του Αυγούστου στις Βρυξέλλες. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι από μια τέτοια κίνηση δεν προκύπτει και διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

Οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι καθόρισαν τόσο την τακτική όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Τ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ευρωτουρκικό πεδίο, μετά τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι στρατηγικές μας επιδιώξεις είναι γνωστές. Παραμένουμε σταθεροί διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι θέσεις και οι ενέργειες» της Ελλάδας και της Κύπρου «θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο μέσα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, και αμέσως μετά, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ την 1η και 2η Σεπτεμβρίου».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν «καθορίσει τόσο την τακτική, όσο και τη στρατηγική» τους. «Παραμένει αναλλοίωτη η θέση μας ότι θα προσπαθήσουμε μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτύχουμε ό,τι καλύτερο για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπισή των προβλημάτων που παρουσιάζονται», δήλωσε ο ίδιος.

Να προχωρήσουμε σε «νέο Ελσίνκι»

Να «προωθήσει ένα νέο Ελσίνκι» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Παπαδόπουλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία του Ελσίνκι τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο μέσα από αυτή να εξασφαλίζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο παρέπεμπε στο αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

«Πάντα είχαμε στηρίξει τη διαδικασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε: «Η διαφορά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι είχαμε θέσει ένα σαφέστατο πλαίσιο με κανόνες και στόχους, έναν Οδικό Χάρτη, που προωθούσε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της Κύπρου και προωθούσε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο υποστήριξε: «Συζητήσαμε όλες τις εκδοχές. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτές όλες οι εκδοχές και ανάλογα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε».

Υπέρμαχος του ευρωμονόδρομου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, τάχτηκε «υπέρ της πρότασης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», στηρίζοντας την προοπτική του ευρωμονόδρομου για τον τουρκικό λαό. Εθεσε ως προϋποθέσεις τον «πλήρη εκδημοκρατισμό, την επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών», πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια και στους κανόνες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ