Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος η ανατροπή

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τσιγκουνεύεται την πληροφόρηση για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στον τομέα της οικονομίας την επόμενη χρονιά. Αφού, έχοντας εξαρχής ξεκαθαρίσει πως τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει τα ανασύρει μέσα από τις αντιδραστικές συμφωνίες της Λισαβόνας, έχει προχωρήσει και σε ...πρακτική εφαρμογή. Ψήφισε, δυο - τρεις νόμους για να διευρύνει τις ενισχύσεις που δίνονται στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις «συμπράξεις» του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, προώθησε, με γρήγορους ρυθμούς, την παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Στον αντίποδα, και έχοντας καταδικάσει τους εργαζόμενους να ζουν με καθηλωμένα εισοδήματα, αύξησε την έμμεση φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, οριστικοποίησε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, προχώρησε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, κατακρεούργησε το συνταξιοδοτικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων και έκανε νόμο το μεσαιωνικού τύπου έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Τι λέει τώρα η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική του 2005; Διαβεβαιώνει - ναι εκεί φτάσαμε, να σχεδιάζουν αντιλαϊκά μέτρα και να μην τα καμουφλάρουν, αλλά να διαβεβαιώνουν πως δε θα λοξοδρομήσουν - ότι θα επιταχύνουν τη λήψη μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση. Σ' αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη ανοίξει συνολικά το θέμα του Ασφαλιστικού, έχοντας σαν μπούσουλα την εκτίμηση ότι αφού αυξήθηκε το όριο ζωής, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και 65 χρόνια τους. Προγραμματίζουν επέκταση των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκαν στον ΟΤΕ και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Ετοιμάζουν νέο μπαράζ ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων, με το πρόσχημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Προανάγγειλαν ήδη φορολογική επίθεση εναντίον των αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και μικρεμπόρων. Θεωρείται «ένα το κρατούμενο» ότι θα επιχειρηθεί νέα μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το κόστος που έχει για τις λαϊκές οικογένειες η κάλυψη των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κλπ.

Το περιεχόμενο των πολιτικών που προωθεί η ΝΔ, συνεχίζοντας με απόλυτη πιστότητα την πορεία που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ, έχει σαφέστατο ταξικό χαρακτήρα και μοναδικό στόχο να θεμελιώσει, με όσο πιο αποτελεσματικό τρόπο γίνεται, τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα. Στην ουσία είναι η ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της πολιτικής που εφαρμόζεται από την πλουτοκρατία στην ΕΕ συνολικά, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες και η οποία δεν αφήνει τίποτα όρθιο από τα δεδομένα των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων που γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτή η πολιτική δεν παίρνει το παραμικρό φτιασίδωμα. Για τους εργαζόμενους και το λαό μοναδική προοπτική είναι η πλήρης ανατροπή της. Με την αντίσταση και την αγωνιστική πάλη. Με την ενίσχυση του συνεπούς ταξικού πόλου αντιπαράθεσης. Με όραμα και άμεσο στόχο την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου που θα βάλει φραγμό στα άνομα σχέδια του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ