Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Για μια χούφτα δολάρια

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μπορεί δυο λέξεις να περικλείουν όλα τα στοιχεία της τραγωδίας;

Ναι! Αν και μία μόνο λέξη από το πυκνό σε πληροφορίες ρεπορτάζ των συναδέλφων Μπαΐλη και Βραδέλη στα χτεσινά ΝΕΑ πατάει στα πόδια της, κι όλα δείχνουν ότι πατάει όλο το ρεπορτάζ στα πόδια του, τότε, ναι, δυο μόνο λέξεις περικλείουν όλα τα στοιχεία της τραγωδίας. Και δείχνουν με τεντωμένο το δάχτυλο έναν και μόνο ένοχο: Το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό που έχει βάλει λυτούς και δεμένους διάφορους Μανδραβέληδες να χαρακτηρίσουν παρανοϊκό όποιον τολμά από την πρώτη στιγμή να δείχνει τον ένα και μοναδικό ένοχο.

Αν αυτές οι δυο λέξεις «electronic compartment», με ό,τι συνεπάγονται, είναι αυτές που πράγματι πρόλαβε να πει ο πιλότος πριν χάσει κάθε επαφή, ψάξε εσύ τώρα να βρεις αλοιφή τα κόκαλά του ανάμεσα στις στάχτες, εκεί κάτω από το πιλοτήριο, που πιθανά χώθηκε, για να λύσει ένα πρόβλημα, που για μια χούφτα δολάρια δε λύθηκε στο έδαφος πριν την απογείωση.

Μπορεί να είναι τόσο απλή η αλήθεια; Κι ακόμα πιο απλή.

Γι' αυτό είσαι χρήσιμος στο σύστημα μόνο σαν «ιδιώτης». Για να μην μπορείς να δεις πόσο απλή είναι η αλήθεια. Και να μένεις χαύνος ανάμεσα σε παραμύθια περί του πόση «αγωνία» τράβηξε ο Καραμανλής, και πόσο ετοιμοπόλεμο ήταν το υπουργείο Αμυνας για να αντιμετωπίσει μια «ασύμμετρη απειλή»!

Χάψε και το παραμύθι περί του κράτους που μπορεί να στέκεται πάνω από την ταξική πραγματικότητα που υπηρετεί, για να σώσει τη ζωή. Ποια ζωή όταν μόνη, κύρια, αποκλειστική αποστολή του αστικού κράτους είναι η διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών και η καταστολή κάθε δράσης που απειλεί αυτά τα κέρδη;

Κατανάλωσε το ένα μετά το άλλο τα σενάρια κι ας συγκρούονται το ένα με το άλλο. Οσες πιο πολλές εκδοχές σου προβάλλουν, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να δεις τον ένοχο.

Κι έτσι θα χωνέψεις και τη χτεσινή πρωθυπουργική πρόκληση: Μοιραίο το δυστύχημα!

Τίποτα δεν είναι μοιραίο!

Ο δρόμος για την ανατροπή όσων σε σκοτώνουν είναι τόσο απλός, όσο και η αλήθεια. Μόνο, σταμάτα να χάφτεις φούμαρα. Δες κατάματα τον ένοχο και μέτρα: Κάθε κόστος για την ανατροπή των καπιταλιστών είναι μικρότερο από το κόστος σε ζωές που τους συντηρεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ