Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «Αυγή», ο Λουκασένκο...

Οι αντικομμουνιστικές «ασκήσεις» τύπου ...«για να μην ξεχνιόμαστε» θα οδηγούσαν - μοιραία ίσως - την «Αυγή» και στη χτεσινή, πρωτοσέλιδη μάλιστα, αναπαραγωγή άρθρου της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Λευκορωσία στα "νύχια" του Λουκασένκο».

Πρόκειται για ένα άρθρο που, αν στη θέση του ονόματος του Λευκορώσου Προέδρου έβαζε κάποιος το όνομα ενός οποιουδήποτε ηγέτη της πρώην ΕΣΣΔ και στη θέση της Λευκορωσίας την ίδια την ΕΣΣΔ, τότε θα είχε μπροστά του ένα από τα «κλασικά» «πονήματα» λαϊκής προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού, κατά την εποχή του λεγόμενου ψυχρού πολέμου. Ολα τα αντισοβιετικά «κλισέ» εμπεριέχονται στο άρθρο: Ο Πρόεδρος που «αρχίζει την ημέρα του διαβάζοντας τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών», «οι υψηλά ιστάμενοι πρέπει να νιώθουν συνεχώς απειλούμενοι» κλπ. Ολα αυτά, κατά την αυστριακή εφημερίδα - και βέβαια κατά την «Αυγή» που τα αναπαράγει - δείχνουν ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει μετά την πτώση του κομμουνισμού» σε εκείνη τη χώρα.

Μπορεί να μη γράφει ότι στο Μινσκ «κυκλοφορούν αρκούδες στο δρόμο», όπως έγραφαν πολύ παλιά για τη Μόσχα, αλλά γράφει ότι «δημοσιογράφοι εξαφανίζονται, διαδηλωτές και στελέχη της αντιπολίτευσης φυλακίζονται»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ