Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απέρριψε έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην «Ακτωρ»

H απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να μη χορηγήσει χτες πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία του Ομίλου Μπόμπολα «Ακτωρ», έκανε ακόμη πιο εκρηκτικό το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή το φαινόμενο της διαπλοκής και την προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αναδιατάξει τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Για πρώτη φορά το ΕΣΡ υπό την προεδρία του Ιωάννη Λασκαρίδη, απορρίπτει την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «Ακτωρ» που ως γνωστό αναλαμβάνει μεγάλα δημόσια έργα επί σειρά ετών. Ωστόσο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως είπε χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης, το ΕΣΡ έχει εκδώσει 42 πιστοποιητικά διαφάνειας για τον «Ακτορα», ενώ σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, τα τελευταία τρία χρόνια το ΕΣΡ έχει εκδώσει περί τα 100 πιστοποιητικά για ισάριθμα έργα του δημοσίου.

Η εταιρία «Ακτωρ» ζητούσε από το ΕΣΡ το συγκεκριμένο πιστοποιητικό για έργο που της είχε ανατεθεί από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ για την απόρριψη του πιστοποιητικού διαφάνειας της εταιρίας «Ακτωρ», καθοριστική ήταν η ψήφος του μέλους του ΕΣΡ Ροδόλφου Μορώνη, αφού τα μέλη του ΕΣΡ Ιρις Αυδή και Νέστορας Κουράκης θεωρώντας το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό δεν έδιναν θετική ψήφο για τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Την ίδια τακτική όλο αυτό το διάστημα είχε και το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας ο οποίος εξέφραζε και με την ψήφο του την αντίρρησή του και τη διαφωνία του στον τρόπο διαδικασίας με τον οποίο χορηγούνται τα πιστοποιητικά διαφάνειας από το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ. Στη χτεσινή κρίσιμη και για το ίδιο το ΕΣΡ ίσως συνεδρίαση, υπέρ της έκδοσης πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία του Ομίλου Μπόμπολα ψήφισαν 3 από τα 7 μέλη και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και το μέλος Εύη Δεμίρη.

Ο Ροδόλφος Μορώνης αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο του λέγοντας ότι «με τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει στοιχειοθετείται στενή οικογενειακή και οικονομική σχέση που φτάνει έως την ταύτιση συμφερόντων» και πως αυτή η ταύτιση συμφερόντων «μεταξύ του Λεωνίδα Μπόμπολα και του Γιώργου Μπόμπολα κατά την έννοια του Συντάγματος στοιχειοθετεί ασυμβίβαστο».

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και τα οποία όπως είπε ο Δημήτρης Χαραλάμπης περιλαμβάνονται σε καταγγελία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, είναι η ύπαρξη κοινού λογαριασμού του πατέρα Γιώργου Μπόμπολα με τον γιο του Λεωνίδα Μπόμπολα. Στα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε και ο Ρ. Μορώνης είναι ότι επιστολές της εταιρίας «Ακτωρ» που προορίζονταν για τον Λ. Μπόμπολα αποστέλλονταν στη διεύθυνση του πατέρα του Γιώργου Μπόμπολα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι το ΕΣΡ έχει κάνει έλεγχο για την οικονομική αυτοτέλεια του Λ. Μπόμπολα ξεκινώντας από το 1984 και συνεχίζοντας και μετά το 1995 μέχρι σήμερα. Η μειοψηφία του ΕΣΡ δέχτηκε τα όσα είπαν στη χτεσινή συνεδρίαση ο Λ. Μπόμπολας και ο δικηγόρος του, για τον κοινό λογαριασμό ο οποίος σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ από το 1995 παραμένει ανενεργός και δε διακινούνται κεφάλαια. Ο κοινός λογαριασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δημήτρης Χαραλάμπης, «δε σημαίνει τίποτα» και θεωρήθηκε «άνευ σημασίας».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι νόμοι για τα ΜΜΕ ως γνωστό διευκόλυναν τη διαπλοκή και άνοιξαν τα παράθυρα ουσιαστικά στην κατάργηση του ασυμβίβαστου. Δεν είναι τυχαίο ότι αφειδώς μοιράζονται όλα αυτά τα χρόνια από το ΕΣΡ πιστοποιητικά διαφάνειας σε μεγαλοεργολάβους του δημοσίου που συγχρόνως είναι και μέτοχοι σε ΜΜΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ, για το 2003, χορηγήθηκαν 4.078 πιστοποιητικά διαφάνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ