ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
«Φτάνει πια!»

Από τις διαδηλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ
Από τις διαδηλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Η 12η του Οκτώβρη γιορτάζεται σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Ημέρα του Κολόμβου». Οι «πολίτες» τιμούν το θαλασσοπόρο και «θυμούνται» το πρώτο του ταξίδι - το 1492 - προς την αμερικανική ήπειρο. Οχι όμως πια στη Λατινική Αμερική. 512 χρόνια από τη στιγμή που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε τις «δυτικές Ινδίες»... 512 χρόνια καταπίεσης, λουτρών αίματος, καταλήστευσης, διωγμών, πραξικοπημάτων, καταστολής. Και φώναξαν για άλλη μία φορά «Φτάνει πια!»...

Σαν ιαχή ακούστηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της αμερικανικής υποηπείρου από το Μεξικό έως τη Χιλή. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η Κολομβία, όπου τα εργατικά συνδικάτα CUT, CGT και CTC κήρυξαν γενική απεργία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πρώτες πληροφορίες περισσότεροι από 700.000 Κολομβιανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, απέργησαν και μάλιστα βρέθηκαν στους δρόμους σχεδόν όλων των πόλεων της κολομβιανής επικράτειας, διαδηλώνοντας κατά των διμερών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών της κυβέρνησης της Κολομβίας, όπως η TLC, κατά της ALCA και κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες και της προοπτικής της υποψηφιότητάς του για δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία.

Με συνθήματα και πανό κατά των ΗΠΑ και της πολιτικής πολέμου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα του κουβανικού λαού (Cuba Si Yankie No), ενάντια στην ανεργία που μαστίζει την κολομβιανή κοινωνία, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Ουρίμπε για αύξηση της φορολογίας και αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να έχει δικαίωμα επανεκλογής στο προεδρικό αξίωμα, περισσότεροι από 300.000, σύμφωνα με το BBC, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Κάλι, την Κάουκα, το Ναρίνιο, την Μπαρανκίγια, το Μεντεγίν, ενώ στο Ποπαγιάν οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τη διαδήλωση. Τα περισσότερα νοσοκομεία των πόλεων δέχονταν μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ τα περισσότερα σχολεία έκλεισαν και οι δάσκαλοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις.

«Λατινική Αμερική δυνατή και εξεγερμένη»

Για τη Βενεζουέλα η 12η Οκτώβρη έχει αποκτήσει άλλη σημασία, αφού από το 2002 ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας την κήρυξε σε «Ημέρα Αντίστασης των Αυτόχθονων Πληθυσμών», προκειμένου να τιμήσει τα θύματα της ανακάλυψης της Αμερικής από τους Ευρωπαίους. Χιλιάδες πήραν μέρος στη διαδήλωση, που είχε ως κορύφωση την καταστροφή του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου. Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1904 σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Κολόμβος στο τρίτο του ταξίδι, το 1498.

Στο Μεξικό διαδήλωση εναντίον εταιριών αμερικανικών συμφερόντων, τη στιγμή που στο Ελ Σαλβαδόρ η διαδήλωση απαιτούσε τη μη έγκριση με την υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση της ζώνης εμπορίου Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, της CAFTA. Αγρότες διαδήλωσαν στον Παναμά ενάντια στη διεύρυνση της διώρυγας και φυσικά ενάντια στη ληστρική ALCA με τις ΗΠΑ και ενάντια στο σχέδιο Πουέμπλα - Παναμά. Στη Βολιβία, χιλιάδες αγρότες, εργάτες, συνταξιούχοι, ιθαγενείς, φοιτητές πήραν μέρος στη διαδήλωση που συμπίπτει και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον «πόλεμο του φυσικού αερίου» για την «εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας για Δικαιοσύνη και Εθνική Ανεξαρτησία». «Δε θα το επιτρέψουμε» και «Λατινική Αμερική δυνατή και εξεγερμένη» ήταν η συνεισφορά χιλιάδων Περουβιανών που έστρεψαν και αυτοί τα βέλη τους ενάντια στη συμφωνία TLC και της ALCA, όπως έπραξαν και οι Χιλιανοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων, των οργανώσεων της αριστεράς και των κοινοτήτων Μαπούτσε και διαδήλωσαν στο Σαντιάγο και το Βαλπαραΐσο.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Τα παιδιά γίνονται θύματα...

ΜΟΣΧΑ.--

Εκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, που δημοσιοποιήθηκε χτες, ανέφερε ότι τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τις πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις που σημειώθηκαν τα 15 τελευταία χρόνια στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ενα στα τρία παιδιά ζει σήμερα στη φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, που επισημαίνει πως σε ορισμένες χώρες στην περιοχή μετά τις ανατροπές, «κοινωνικά προβλήματα όπως ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών έχουν οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μόλυνσης από AIDS μεταξύ των ανηλίκων και των νέων». Διότι, απλούστατα, «η οικονομική ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση απέκλεισε τα παιδιά», όπως διαφωτιστικά δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF Κάρολ Μπέλαμι.

Η χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας είναι «συχνά φτωχή», όπως στο Ουζμπεκιστάν, όπου λιγότερα από 70 στα 100 παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με την ίδια. Ενώ, παρά το ότι τα οικογενειακά εισοδήματα έχουν σταδιακά αυξηθεί σε χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Ουγγαρία), η οικονομική δυσπραγία συμβάλλει στη διάλυση οικογενειών σε άλλες, όπως η Ρωσία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας. Σύμφωνα με την UNICEF, μόνο στη Ρωσία 700.000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Πληροφορίες της προσκείμενης στην κυβέρνηση Μουμπάρακ εφημερίδας αλ Αχράμ κάνουν λόγο για «διαφυγή και των τεσσάρων βομβιστών», που εκτέλεσαν την περασμένη βδομάδα το χτύπημα στο αιγυπτιακό θέρετρο Τάμπα με έως και 34 θύματα - ανάμεσά τους 12 Ισραηλινοί. Η ίδια πηγή εντοπίζει «ομοιότητες» με τις επιθέσεις στην τράπεζα HSBC και το βρετανικό προξενείο της Ισταμπούλ και το ξενοδοχείο Μάριοτ στην Τζακάρτα το 2003.

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.- Σε συναγερμό τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη στην αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία, όπου μια επίθεση προχθές κόστισε τη ζωή δύο μελών της και τον τραυματισμό άλλου ενός, δήλωσε ο διοικητής της, υποστράτηγος Μαράτ Κουλαχμέτοφ, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο «αναζωπύρωσης» της σύγκρουσης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Υπέρ της χρήσης βίας - που «απεύχεται αλλά δεν αποκλείει» η κυβέρνηση του στρατηγού - «προέδρου»Μουσάραφ - για την απελευθέρωση δύο Κινέζων ομήρων που έχουν απάγει «συνεργάτες της αλ Κάιντα» τάχθηκαν χθες φύλαρχοι στο αυτόνομο Νότιο Ουαζιριστάν, πεδίο ενός ακήρυκτου εμφυλίου που μαίνεται τους τελευταίους μήνες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΟΥΜΠΑΪ.- Ενδιάμεσες εκλογές πραγματοποιούνταν χθες σε σημαντικά ομόσπονδα κρατίδια της Ινδίας - ανάμεσά τους η «βιομηχανική καρδιά» της χώρας Μαχαράστρα και το διαφιλονικούμενο, ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, Κασμίρ. Αναλυτές ανέμεναν σκληρή μάχη ανάμεσα στο Κογκρέσο και τους ινδουιστές εθνικιστές του Μπαρατίγια Τζανάτα για τα τοπικά Κοινοβούλια και τέσσερις έδρες στο ομοσπονδιακό.

ΜΟΣΧΑ.- Μια γυναίκα τραυματίστηκε χθες από έκρηξη βόμβας χθες σε πολυκατοικία της δυτικής Μόσχας, ενέργεια, που, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων στο Ιντερφάξ, είχε στόχο επιχειρηματία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Για «επανάσταση» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (!) έκανε λόγο χθες από τις Βρυξέλλες η αποφυλακισθείσα φέτος Κούρδισσα βουλευτής Λέιλα Ζάνα, που ζήτησε «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην εφαρμογή του «νέου» ποινικού κώδικα...

ΣΟΦΙΑ.-«Καυτό Νοέμβρη» προανήγγειλαν χθες τα εργατικά συνδικάτα της Βουλγαρίας, που ξεκινούν κινητοποιήσεις για χρόνια προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Απασχόλησης. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν τη 10η Νοέμβρη με διαδηλώσεις στη Σόφια, σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ