ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτιάχνουν αμερικάνικο ραδιοσταθμό στη Σούδα!
  • Πρόθυμη να εκχωρήσει συχνότητα η κυβέρνηση της ΝΔ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ
  • Θ. Ρουσόπουλος: «Δεν μπορώ να έχω καμία αντίρρηση»...

Χάρτης της περιοχής Χανίων με σημειωμένα τα κέντρα εκπομπής στη θέση Μαλάξα και της θέσης του αεροδρομίου, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕΤΤ. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της ακουστικής καταγραφής
Χάρτης της περιοχής Χανίων με σημειωμένα τα κέντρα εκπομπής στη θέση Μαλάξα και της θέσης του αεροδρομίου, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕΤΤ. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της ακουστικής καταγραφής
Την εκχώρηση συχνότητας για τη δημιουργία... αμερικάνικου ραδιοφωνικού σταθμού στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη προωθεί «στα μουλωχτά» η κυβέρνηση της ΝΔ, σπεύδοντας να ικανοποιήσει αντίστοιχο αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Την προθυμία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης εξέφρασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του «Ρ» παραδέχτηκε ότι υπάρχει σχετικό αίτημα εκ μέρους των ΗΠΑ. Ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι η εκχώρηση συχνοτήτων γίνεται από το ΕΣΡ, αλλά κληθείς να εκφράσει την πολιτική θέση της κυβέρνησης δήλωσε ευθέως ότι «δεν μπορώ να έχω καμία αντίρρηση, εάν ο νόμος το επιτρέπει»(!), παραβλέποντας ότι πρόκειται για ζήτημα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης υποβλήθηκε περίπου πριν από έξι μήνες, μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο «κίνησε τις διαδικασίες» προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να εκχωρηθεί συχνότητα στην περιοχή της Σούδας των Χανίων, για να δημιουργηθεί ραδιοφωνικός σταθμός στην υπηρεσία των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκεί. Στο πλαίσιο αυτό στάλθηκαν κλιμάκια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην περιοχή και αφού μελέτησαν το τοπίο υπέδειξαν συγκεκριμένους τρόπους προκειμένου να βρεθεί «χώρος» για την «αμερικάνικη» συχνότητα. Μάλιστα, πρόθεση των κυβερνώντων, σύμφωνα με την όλη μυστικοπαθή μεθόδευση, είναι να εκχωρηθεί η συχνότητα χωρίς την απαραίτητη διαγωνιστική διαδικασία... Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και έθεσε ο «Ρ» στο «πρες ρουμ».

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

-- Με ποιο σκεπτικό εκχωρήσατε συχνότητα για τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού στα Χανιά για την ψυχαγωγία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σούδα;

-- Θ. Ρουσόπουλος: Οπως ξέρετε η εκχώρηση συχνοτήτων με βάση το Σύνταγμα και τους εφαρμοστικούς νόμους, γίνεται από το ΕΣΡ.

-- Δεν υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα σε εσάς και στο ΕΣΡ;

-- Θ. Ρουσόπουλος: Υπήρξε αλληλογραφία, υπήρξε αίτημα -όπως υπάρχουν πολλά αιτήματα- όταν οι νόμοι επιτρέπουν την εκχώρηση συχνοτήτων. Το ΕΣΡ είναι εκείνο που αποφασίζει οριστικά.

-- Η πολιτική θέση σας ποια είναι; Να εκχωρηθεί η συχνότητα;

-- Θ. Ρουσόπουλος: Εάν ο νόμος το επιτρέπει, δεν μπορώ να έχω καμία αντίρρηση. Εκεί, που διαφωνώ και που κατά καιρούς έχω αντιρρήσεις - κατά τους μήνες που υπηρετώ σε αυτή τη θέση - είναι να γίνεται κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους εφαρμοστικούς νόμους. Οταν το επιτρέπει το Σύνταγμα και ο εφαρμοστικός νόμος, είναι υποχρέωσή μου να συμφωνήσω. Υποχρέωσή μου, επίσης, είναι να διαφωνήσω και να μην υπογράψω παράνομες πράξεις ως υπουργός Επικρατείας».

Πώς ακριβώς έδρασε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργείο Επικρατείας έστειλαν την ΕΕΤΤ για επί τόπου έλεγχο στο νομό Χανίων, προκειμένου οι Αμερικανοί να έχουν μία ακόμη «φωνή» - εκτός από τη «Φωνή της Αμερικής» - από τις ελληνικές δημόσιες συχνότητες.

Η οδός που επιλέχθηκε ήταν η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, που ανήκει στο υπουργείο Επικρατείας. Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας με δύο επιστολές της προς την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ζητούσε να εξεταστεί ο χάρτης συχνοτήτων στο νομό Χανίων. Η πρώτη επιστολή εστάλη στις 26.7.2004 και η δεύτερη στις 2.8.2004.

Η ΕΕΤΤ απέστειλε στις 8.9.2004 το αποτέλεσμα του ελέγχου για το χάρτη συχνοτήτων του νομού Χανίων. Στο έγγραφο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κλιμάκια της ΕΕΤΤ μετέβησαν στην περιοχή των Χανίων προκειμένου να καταγράψουν το ραδιοφωνικό φάσμα. Από την καταγραφή παρουσιάζεται αναλυτικά συνημμένη τεχνική έκθεση.

Από την έκθεση προκύπτουν μεταξύ άλλων ότι «ενώ στο χάρτη συχνοτήτων του νομού Χανίων προβλέπονται 10 ραδιοφωνικές εκπομπές στη ζώνη των FM, κατεγράφησαν πάνω από 50 σήματα ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών». Αναφέρεται επίσης ότι «όλες οι συχνότητες που προβλέπονται στο χάρτη συχνοτήτων του νομού Χανίων είναι κατειλημμένες από ραδιοφωνικές εκπομπές». Ορισμένες όμως από αυτές τις εκπομπές αναγνωρίστηκαν «ακουστικά, καθώς ανέφεραν το λογότυπό τους», ενώ άλλες «παρέμειναν αδιευκρίνιστες, ενώ υπήρχε και σημαντικός αριθμός κατειλημμένων συχνοτήτων από απλές φέρουσες χωρίς διαμόρφωση». Το κύριο κέντρο εκπομπής στην περιοχή είναι η θέση Μαλάξα.

Η ΕΕΤΤ, μάλιστα, πιστή στο «καθήκον», όπως φαίνεται, που της ανέθεσε η κυβέρνηση για να βρει συχνότητες ώστε να... ψυχαγωγούνται οι Αμερικανοί των στρατευμάτων της Σούδας, σκοπεύει, να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή Χανίων «οπότε και ενδέχεται να γίνει γνωστή η ταυτότητα και των προς το παρόν αδιευκρίνιστων εκπομπών».

Μόνο που οι «αδιευκρίνιστες εκπομπές» είναι το μέσο για την ανεύρεση ελληνικής συχνότητας που θα παραχωρηθεί στις... ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕΤΤ ο χάρτης συχνοτήτων νομού Χανίων εκτός από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών θα διαβιβαζόταν και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι όμως άγνωστο εάν το εν λόγω έγγραφο έχει διαβιβαστεί στο ΕΣΡ, από τη στιγμή που η ολομέλειά του δεν έχει ενημερωθεί από τον πρόεδρό του. Πάντως η ΕΕΤΤ στο έγγραφό της κάνει λόγο για το ραδιοσταθμό «Original FM» του νομού Χανίων, ο οποίος παραβιάζει διατάξεις του νόμου γιατί κάνει χρήση δύο συχνοτήτων. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΡ είχαν κληθεί εκπρόσωποι πολλών ραδιοφωνικών σταθμών των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ στον «Original FM» επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για τη χρήση της δεύτερης συχνότητας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι προ μηνών το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το ΕΣΡ την παραχώρηση συχνότητας για τη Σούδα και τους Αμερικανούς. Το ΕΣΡ είχε αποστείλει έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας στοιχεία και λεπτομέρειες για το λόγο που το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε συχνότητα, καθώς και λεπτομέρειες οι οποίες αφορούσαν πομπούς, ισχύ κλπ.

Ενα σημαντικό στοιχείο για τον τρόπο που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να παραχωρήσει ελληνικές συχνότητες στους Αμερικανούς είναι η στενή «συνεργασία» της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Επικρατείας με την ΕΕΤΤ, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αδειών όμως που δεν μπορούν να χορηγηθούν από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη προκήρυξη. Αυτό άραγε δεν το γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ