ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Σε δύο μέρες ένας νεκρός και τρεις σακατεμένοι

Ενας νεκρός και τρεις σακατεμένοι εργάτες τις προηγούμενες δύο μέρες ήταν τα νέα θύματα της εργοδοσίας σε χώρους δουλιάς που έχουν μετατραπεί και λειτουργούν ως σύγχρονα κάτεργα. Η εργοδοσία συνεχίζει ανενόχλητη να αυξάνει τα κέρδη της χωρίς να δίνει «δεκάρα» για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για τη ζωή των εργατών. Αποτέλεσμα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα να μετράμε 53 νεκρούς, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», ενώ ξεπερνούν τους 660 από τις αρχές του 2000.

Ειδικότερα, με τη ζωή του πλήρωσε το μεροκάματο ο Αριστοτέλης Φασιάς 34 ετών και με σακατεμένο κορμί ο συνάδελφός του (τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά έως χτες) την περασμένη Πέμπτη. Και οι δύο ήταν εργαζόμενοι στον εργολάβο Περ. Δήμου και εκτελούσαν εργασίες παραλλαγής δικτύου για λογαριασμό της ΔΕΗ στην περιοχή Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στους χώρους εργασίας της Βορειοδυτικής Ελλάδας είναι ότι ο Α. Φασιάς είναι ο 13ος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε έξι μήνες στην περιοχή!

Το θανατηφόρο έγινε περίπου στις 10 το πρωί, όταν ο Αρ. Φασιάς, μαζί με τον συνάδελφό του, βρισκόταν πάνω σε ξύλινο στύλο της ΔΕΗ ύψους 10 μέτρων. Μόλις όμως έκοψαν τα σύρματα που συγκρατούσαν την κολόνα, εκείνη αποκόπηκε στη βάση της, όπου είχε σαπίσει, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο εργάτες στο έδαφος. Ο Αρ. Φασιάς χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ ο άλλος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη και νοσηλεύετε στο νοσοκομείο.

Με ένα λιωμένο χέρι πλήρωσε χτες την ασυδοσία της εργοδοσίας της «Χαλυβουργικής» ο Χαράλαμπος Ευσταθιάδης ηλεκτροσυγκολλητής σε εργολάβο. Το ατύχημα έγινε την ώρα που ο εργαζόμενος έκανε επισκευαστικές εργασίες μέσα στη μονάδα ηλεκτρικών κλιβάνων του εργοστασίου. Αν και κανονικά για την ασφάλεια των εργαζομένων του εργολάβου, το τμήμα και κυρίως οι μετακινούμενοι γερανοί που βρίσκονται εκεί έπρεπε να είχαν σταματήσει να λειτουργούν, η διεύθυνση του εργοστασίου δεν έδωσε τέτοια εντολή, προφανώς για να μη σταματήσει η εργασία. Αποτέλεσμα οι τροχοί ενός γερανού να λιώσουν το χέρι του εργαζόμενου πάνω στις ράγες.

Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του την περασμένη Πέμπτη και ο Θόδωρος Θωμόπουλος, που στα 67 του χρόνια συνέχιζε να δουλεύει σε μικροεργολαβική εταιρία και από τύχη δεν τον πλάκωσε σίδερο βάρους δύο τόνων στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ στο Μηλάκι Αλιβερίου. Ο 67χρονος γλίτωσε τη ζωή του, αλλά τραυματίστηκε στα πόδια.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αφού θησαύρισαν, τώρα δεν πληρώνουν μεροκάματα!

Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον κλάδο των κατασκευών με τις εταιρίες οι οποίες αφού αποκόμισαν πολλά δισεκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα από τα μεγάλα και Ολυμπιακά έργα και ξεζούμισαν τους εργαζόμενους τώρα επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να υποστηρίξουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν μεροκάματα. Αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας να προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να απαντήσουν στην επίθεση των εργοδοτών και να τους υποχρεώσουν τελικά να πληρώσουν.

Ετσι σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την Πέμπτη οι περίπου 80 εργαζόμενοι της Αλφα Μπετόν στο εργοτάξιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά καθώς έχουν να πληρωθούν δύο 15ήμερα. Επίσης σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας μεροκάματα δύο μηνών από τον υπεργολάβο ξυλοτύπου Γρηγόρη Κιμούλη, βρίσκονται από την Πέμπτη οι περίπου 25 εργαζόμενοι στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Σωκράτους 210 στην Καλλιθέα με ανάδοχο του έργου την εταιρία ΒΕΤΑΝΕΤ.

Σε δύο ακόμα εργοτάξια τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο κατάφεραν να πληρωθούν μόνο μετά από επισχέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα στο εργοτάξιο στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι όπου οι περίπου 80 εργαζόμενοι της Αλφα Μπετόν δεν είχαν πληρωθεί δύο 15ήμερα. Ανάδοχος του έργου είναι η κατασκευαστική εταιρία J&P. Μετά από επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι και πάλι της Αλφα Μπετόν σε ανέγερση κτιρίου στην οδό Πειραιώς, κατάφεραν να πληρωθούν τα δύο 15ήμερα που τους χρώσταγε η εταιρία.

Τα παιχνίδια αυτά της εργοδοσίας με τα μεροκάματα των οικοδόμων αλλά και των εργαζόμενων των υπολοίπων ειδικοτήτων, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 10 Νοέμβρη. Για να δώσουν ενωμένοι ενιαία απάντηση στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Για τους συμβασιούχους

Η κοινοτική οδηγία για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, αλλά αποτελεί τμήμα της πολιτικής γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μια αλήθεια που έγκαιρα διαπίστωσαν το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα και σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΕΕ, σε πρόσφατη ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, για το αν το Προεδρικό Διάταγμα της ΝΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο παραβιάζει ή όχι την κοινοτική οδηγία, απάντησε επισήμως και σαφώς: «Η κοινοτική οδηγία δε θεσπίζει δικαίωμα για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου να γίνουν μόνιμοι εργαζόμενοι». Απάντηση που διαψεύδει «πανηγυρικώς» τους ισχυρισμούς του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ότι η κοινοτική οδηγία εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Ισχυρισμοί που, εκτός των άλλων, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την αυταπάτη ενός φιλεργατικού προσωπείου της ΕΕ.

Αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο Αλ. Αλαβάνος είτε ως ευρωβουλευτής είτε ως βουλευτής του ΣΥΝ. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επέμενε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί «να στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους, κυρίως του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, το δικαίωμα σε σταθερή εργασία που τους παρέχει η κοινοτική οδηγία...» (εφημερίδα «Αυγή», 26/8/2003). Ανάλογο ισχυρισμό διατύπωσε και επί ΝΔ, δηλώνοντας στην «Αυγή» (25/3/2004): «Δεν ακολουθείται ο αυτόματος μηχανισμός που προβλέπει η οδηγία για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου». Με βάση αυτή τη λογική, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις του καλούσαν τους συμβασιούχους να πάνε στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Υστερα από την απάντηση της ΕΕ καλούν τους συμβασιούχους να πάνε στα δικαστήρια, για να ζητήσουν αποζημίωση, γιατί δε μονιμοποιήθηκαν!

Στάση αποκαλυπτική «του διαλυτικού ρόλου του ΣΥΝ στο εργατικό κίνημα» - όπως σημείωνε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο άρθρο του στο «Ρ» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Τούσσας, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων, ως του μόνου δρόμου για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά.


Χ.Μ.

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Να χαρακτηριστούν εποχιακές επιχειρήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το αίτημα να χαρακτηριστούν τα εκκοκκιστήρια βάμβακος εποχιακές επιχειρήσεις, το οποίο προβάλλουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Φαρσάλων, έφεραν ως θέμα στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης.

Οπως τονίζουν στην Ερώτηση, η λειτουργία των περίπου 85 μονάδων εκκόκκισης, οι οποίες απασχολούν 2.500-3.000 εργαζόμενους, διαρκεί δυόμισι-τρεις μήνες. Στη συνέχεια σφραγίζονται από το υπουργείο Γεωργίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αποχωρούν από την εργασία τους χωρίς καμία προστασία και δικαιώματα τον υπόλοιπο χρόνο.

«Πρέπει - επισημαίνεται - οι εργαζόμενοι να χαρακτηριστούν ως εποχιακοί και να επιδοτούνται με επίδομα ανεργίας, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, με χαμηλότερο αριθμό ενσήμων (50 ένσημα) μια και προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και για όσο διάστημα λειτουργούν οι μονάδες. Επίσης, προτείνεται να δίνεται κάθε χρόνο και σε αυτούς τους εργαζόμενους το εφάπαξ ετήσιο βοήθημα που δίνεται με τον Ν. 1836/89, άρθρο 22, παρ. 1, αλλά με λιγότερα ένσημα, δηλαδή με 50 ένσημα να παίρνουν οι εργαζόμενοι το βοήθημα».

Οι τρεις βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ρωτούν «εάν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των παραπάνω φορέων και των εργαζομένων στα εκκοκκιστήρια βάμβακος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ