ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
«Δεν έχω λέξες παρηγόριας»

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Την ώραπου στην ίδια μας τη χώρα 5.000 επιχειρήσεις συγκεντρώνουν με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, κέρδη 8,7 δισ. ευρώ.

Την ώρα, δηλαδή, που μια μειοψηφία καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, είναι τουλάχιστον συνενοχή στο έγκλημα ο εν ψυχρώ εμπαιγμός των θυμάτων αυτού του πολέμου, πριν απ' όλα των ανέργων.

Τέσσεραπρωτοσέλιδα διαγκωνίζονται για το ποιο θα αρπάξει το «ευρουλάκι» του αναγνώστη που ψάχνει να βρει τρόπο να υπάρχει κι αύριο.

Η αλχημεία δίνει και παίρνει ως προς τα νούμερα που παρουσιάζει ο καθένας για τις περίφημες θέσεις εργασίας.

Το ψάξιμο ανάμεσα στις 73 χιλιάδες «θέσεις» που τάζει ο ένας και στις κοντά 3 χιλιάδες προσλήψεις που προαναγγέλλει ο τελευταίος, δείχνει το πολύ 1.000 θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δήμοι, κλπ.). Ενός διαγωνισμού που «θα» προκηρυχτεί και θα δώσει αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια.

Αυτό και τίποτα άλλο! Ολα τα υπόλοιπα νούμερα αφορούν αρπαχτές είτε από τους ίδιους τους βιομηχάνους στους οποίους δίνονται επιδοτήσεις για πρόσκαιρη απορρόφηση ανέργων, είτε προγράμματα δήθεν επιμόρφωσης.

Κι όμως,δουλιά μπορεί να υπάρχει για όλους. Εργα που έχει πραγματική ανάγκη ο τόπος και να δουλέψει ο κόσμος αμέτρητα. Μόνο που θέλουν άλλη εξουσία.

Κι όσο αυτό δεν «περπατάει» σαν κοινή συνείδηση, που σημαίνει και μετατόπιση προς τον άξονα της βασικής αντίθεσης, θα ασχολούμαστε με την καθημερινότητα έτσι που να επιτρέπεται σε διάφορους να αναθέτουν ως και στον ...Βουλγαράκη τη διαλεύκανση εγκλημάτων.

Σα να μην είναικοινό μυστικό ότι το ονομαζόμενο και οργανωμένο έγκλημα πάει νύχι-κρέας με το «μεγάλο έγκλημα», αυτό της ίδιας της ύπαρξης της εμπορευματικής κοινωνίας.

Εκτός κι αν πράγματι θεωρούμε παράδοξο να στέλνει να σφάξουν και δημοσιογράφους αυτός που έχει μόνο του θεό το κέρδος. Και ψάχνε εσύ για «αργυρώνητους», για «ελληνομέτρες» κι άλλα στοιχεία στο εποικοδόμημα, την ώρα που αφήνεις άθιχτη τη βάση. Αν δεν την ευλογάς, θελημένα ή αθέλητα, αδιάφορο.

Είναι σάπιο το σύστημα, ό,τι μισθό κι αν εξασφάλισες εσύ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ: «... αυτή η "δημοσιογραφία", η χειραγωγημένη, η αργυρώνητη, η δουλοπρεπής, εντάσσεται κι αυτή στις συνιστώσες που έχουν δημιουργήσει αυτό το "κλίμα"» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ: «Εχει χρέος προσωπικό ο κ. Βουλγαράκης να βγει σύντομα και να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τη διαλεύκανση αυτής της θλιβερής υπόθεσης» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Ευκαιρία για να βρουν δουλειά δίνει το υπουργείο Εργασίας σε 17.000 ανέργους. Πρόκειται για τρία προγράμματα τα οποία αφορούν επιχορηγήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, προγράμματα του ΟΑΕΔ και αυταπασχόλησης. Τα προγράμματα ξεκινούν σε δύο μήνες και θα ολοκληρωθούν σταδιακά σε δύο χρόνια» (η είδηση στην «ΑΠΟΦΑΣΗ»).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: «Τα ημίμετρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο για την ελληνική οικονομία, που σχοινοβατεί μεταξύ δημοσιονομικής κρίσης και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Το "πράσινο φως" για την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους έλαβε αμερικανική εταιρία από το υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το τσιπ έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού και τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στην περιοχή του ώμου. Εκπέμπει ραδιοκύματα βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. "Οι Αρχές θα μπορούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα οποιουδήποτε συμμετέχει σε μια πολιτική συγκέντρωση ή πορεία διαμαρτυρίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ: 4 ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑ 73.350 θέσεις εργασίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για τις 13.000 προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΚΕΤΟ 3.489 θέσεων σε υπουργεία-δήμους

ΕΘΝΟΣ: 2.847 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα για Αθήνα με λιγότερα Ι.Χ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίδομα θέρμανσης συζητεί (πιεζόμενη) η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Σοκ 0,54 ευρώ ξέφυγε το πετρέλαιο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ κύμα ακρίβειας σε αγαθά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλή αμφισβήτηση στον προϋπολογισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ χτύπημα στον Συρίγο

Η ΧΩΡΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

Η ΑΥΓΗ: Μαφιόζικο χτύπημα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΡΓΙΟ πλαστών διπλωμάτων οδήγησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΣΑΜΗΚΟΣ χορός προκλήσεων

Η ΝΙΚΗ: Δεν υπάρχει ακρίβεια!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ για τον πρόεδρο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ με μεγαλύτερη απαιτητικότητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα μυαλά στα κάγκελα

«Ξεχνάμε λοιπόν ότι φωνάζαμε "Ελλάς! Ελλάς!" αποθεώνοντας κατά φαντασία ομογενείς, βγάζουμε από τη χλαμύδα ή τη φουστανέλα τον γνώμονα και ξαναγινόμαστε αυστηρότατοι ελληνομέτρες. Το χειρότερο: Εμπλέκουμε τα ίδια μας τα παιδιά στη μισαλλοδοξία μας, τα δηλητηριάζουμε, τα καθοδηγούμε να κάνουν κατάληψη στο σχολείο και να φωνάζουν με τη σειρά τους "Ελλάς! Ελλάς!" με την αίσθηση ότι πολεμούν έναν φοβερό εχθρό, ενώ απλώς φαρμακώνουν έναν συμμαθητή τους» (ο Π. Μπουκάλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τι είναι η σημαία;

«Η σημαία είναι ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι πανί. Πρέπει να την αντιμετωπίζεις με σεβασμό. Είναι παράνομο να αφήνεις τη σημαία να πέφτει στο χώμα. Κανείς δε νοιάζεται αν ένας άστεγος κοιμάται κατάχαμα. Κανείς δε σκύβει να τον σηκώσει και να τον πιάσει να μη βραχεί. Αυτό δείχνει πόσο πιο σημαντική είναι η σημαία. Τα παιδιά της ορκίζονται πίστη κάθε μέρα στα σχολεία. Κανείς δεν ορκίζεται πίστη στη δικαιοσύνη και την ισότητα. Κανείς δε σέβεται το δικαίωμα για έναν καλό μισθό, ένα πιάτο φαΐ, ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο. Μα όλοι σεβόμαστε αυτό το κομμάτι πανί που είναι η σημαία μας» (έκθεση Αμερικανίδας μαθήτριας/ ΤΑ ΝΕΑ).

Να κάνουμε έρανο

«Σε ύφεση βρίσκεται η βιομηχανία με τα κέρδη της όμως να ανεβαίνουν (...) ελαφρώς ταχύτερη αύξηση του κόστους πωληθέντων όμως περιόρισε τη διεύρυνση των μεικτών κερδών στο 5%, σε 8,7 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μεικτού κέρδους μειώθηκε ελαφρά στο 21,8%» (τα στοιχεία της ICAP στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ