ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Να αποτελέσει αφετηρία για ταξικούς αγώνες

Στις 10 το πρωί, αύριο, Πέμπτη, η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια

Eurokinissi

Κάλεσμα ώστε η αυριανή απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο να αποτελέσει αφετηρία για την οργάνωση δυναμικών ταξικών αγώνων σε σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλιάς, στις υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και αλλού. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους αύριο στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Κοραή.

«Οπλο» στα χέρια των εργαζομένων στο δημόσιο αποτελεί το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ένα πλαίσιο συνδυασμένων αιτημάτων που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και παίρνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο δημόσιο, διευκολύνει τη συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και την κοινή διεκδίκηση. Αναδεικνύει την αιτία των προβλημάτων που δεν είναι άλλη από την ακολουθούμενη αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αποκαλύπτει τη συνενοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που στέκονται παθητικοί συναινετικοί θεατές της πραγματικότητας.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να διεκδικήσουν κατώτατο μισθό 1.200 ευρώ, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς προϋποθέσεις, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των εργαζομένων και αύξηση για το μεγάλο κεφάλαιο, κλπ. Να εγκαταλείψουν μαζικά τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ.

Ειδικότερες αποφάσεις για τη συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Αγωνιστικά με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Υπογραμμίζει ότι η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων καθώς τα προβλήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ συνεχίζουν να διαιωνίζονται και να οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Να προβάλουν αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στο χτύπημα που δέχονται το δημόσιο σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σ' αυτό, καλούν τους γιατρούς αλλά και τους υγειονομικούς των νοσοκομείων οι Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.

Στην Πάτρα

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αύριο, Πέμπτη, τους εργαζόμενους στο δημόσιο καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ, τόνισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι «να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της απεργίας και να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας αιτήματα και στόχους που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες». Παράλληλα, επιτέθηκαν στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και του τοπικού παραρτήματος που με τη στάση τους υπονομεύουν την απεργία που οι ίδιοι κήρυξαν. Ενδεικτικό της απροθυμίας τους να ηγηθούν του αγώνα των εργαζομένων είναι ότι από τα 40 δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία στην Αχαΐα έχουν συνεδριάσει ενόψει της αυριανής απεργίας μόλις τέσσερα, ενώ δεν έχει προκηρυχτεί ούτε καν απεργιακή συγκέντρωση.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Στο δρόμο ξανά

Αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Πικετοφορία διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι συνταξιούχοι βγαίνουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν: αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10%. Πάγωμα των τιμών, προστασία του εισοδήματός τους, κατάργηση της φορολογίας στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του εν ενεργεία τελευταίου μισθού. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Αφορολόγητο εισόδημα 15.000 ευρώ.

Οπως καταγγέλλουν οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες σε κοινή τους ανακοίνωση, την ήδη άσχημη κατάσταση θα επιδεινώσει ακόμα πιο πολύ η αλματώδης αύξηση των τιμών των καυσίμων, που θα συμπαρασύρει τα πάντα στα ύψη. Ηδη, όπως αναφέρεται, η ΔΕΗ ζητάει 12% αύξηση στα τιμολόγιά της. Συνέπεια αυτών θα είναι ένας πολύ ψυχρός χειμώνας για τους συνταξιούχους.

«Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση - συνεχίζουν - που οδηγεί τους συνταξιούχους στην πείνα και στην εξαθλίωση, η κυβέρνηση εξήγγειλε αυξήσεις πάνω από τον κάλπικο πληθωρισμό του 3,1%, δηλαδή γύρω στο 4%, που για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από 300 έως 100 ευρώ, η αύξηση είναι από 0,40 λεπτά έως 1 ευρώ τη μέρα. Να θυμίσουμε ότι αυτές τις αυξήσεις πέρσι ο κ. Καραμανλής τις χαρακτήρισε φιλοδωρήματα».

Και καταλήγουν: «για τα χειρότερα καλούμε τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά το "παρών" στην πρώτη μας αγωνιστική εκδήλωση».

Οι εκπαιδευτικοί με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ

Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο. Αλλά όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνέντευξη της ΟΛΜΕ το πλαίσιό τους είναι πολύ περιορισμένο. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία, κυρίως προβλήματα ελλείψεων και υποδομών. Οσον αφορά τις προτάσεις τους για το σχολείο έδωσαν στη δημοσιότητα την πρόταση που διαμόρφωσε η πλειοψηφία για τη δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία διατηρεί το διπλό σχολικό δίκτυο γενικό - επαγγελματικό λύκειο και κινείται μέσα στα πλαίσια της χαραγμένης πολιτικής για την Παιδεία.

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αυριανή απεργία, μέσα από τα αγωνιστικά μπλοκ του ΠΑΜΕ και με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, απευθύνουν με περιοδείες στα σχολεία της Αθήνας οι δυνάμεις των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. «Καλούμε σωματεία και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να πορευτούν μαζί μας, με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματα του ταξικού εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών», τονίζει μιλώντας στο «Ρ» ο Κ. Σμπόνιας, μέλος της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ. «Συνεχίζουμε τον αγώνα, απαιτούμε την κλιμάκωση, τη συνέχεια και την προοπτική αγώνων που θα έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ενάντια στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που διαπραγματεύονται ψίχουλα και κινούνται στη λογική της υποταγής και στη λογική των κοινωνικών διαλόγων. Καλούμε μαζικά τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στον ταξικό πόλο στο εκπαιδευτικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, που το πρόγραμμα του και η αγωνιστική του δράση έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής αυτής για να ανοίξει ο δρόμος μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους για μια άλλη πολιτική στην Παιδεία και γενικότερα», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ