ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στραγγαλίζουν οικονομικά το ΙΚΑ

Ελλείμματα για τρίτη συνεχή χρονιά θα έχει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2005

Βόμβα στα οικονομικά του ΙΚΑ αποδεικνύεται το περίφημο μοντέλο χρηματοδότησης του 1% του ΑΕΠ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει τώρα απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ. Δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση του μοντέλου Ρέππα -Χριστοδουλάκη, η κρατική επιχορήγηση που προβλέπεται να δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός όχι μόνο δε δημιουργεί αποθεματικά, όπως σκόπιμα ισχυρίζονταν οι εμπνευστές του, αλλά φορτώνει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας και νέα ελλείμματα. Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει δραματικά τις σχετικές προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα χρηματοδότησης του ΙΚΑ.

Ετσι, για τρίτη συνεχή χρονιά, το ΙΚΑ, εξαιτίας της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης, αποδεικνύεται ελλειμματικό, ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις βυθίζονται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2005, που χτες εξετάστηκε για πρώτη φορά στο ΔΣ του ιδρύματος, το έλλειμμα του επόμενου έτους θα ανέλθει στα 117.835.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το έλλειμμα του 2004 ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ και του 2003 στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Αποδεικνύεται ότι τα χρήματα που αποδίδουν στο ΙΚΑ οι κυβερνήσεις δε δημιουργούν ούτε ένα ευρώ απόθεμα.

Αντίθετα, δημιουργούν πρόσθετα ελλείμματα, δυσκολεύουν την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος και, όπως πάντα, τα οικονομικά αυτά δεδομένα θα γίνουν το πρόσχημα για νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περίφημη κρατική επιχορήγηση του 1% του ΑΕΠ που για το 2005 ανέρχεται στο 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, δεν ξεπερνάει το 15% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ. Υπολείπεται, δηλαδή, κατά πολύ ακόμα και από την τριμερή χρηματοδότηση - η οποία βεβαίως και αυτή δεν αποδιδόταν - και που αντιστοιχούσε στα 3/9 των συνολικών καταβολών για τις συντάξεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2005, προβλέπει πως το οργανικό έλλειμμά του θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (680 δισ. δραχμές). Αυτό όταν το μοντέλο χρηματοδότησης, το «παράθυρο ευκαιρίας» όπως έλεγε και ο Ν. Χριστοδουλάκης, προέβλεπε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ (442 δισ. δραχμές) και κρατική επιχορήγηση 1,6 δισ. ευρώ (550 δισ. δραχμές). Η σκόπιμη υποτίμηση του ελλείμματος απέβλεπε στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και εμφάνιζε ότι με αυτά τα ποσά, το ΙΚΑ θα δημιουργούσε αποθεματικά προς επένδυση.

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι το 1,6 δισ. ευρώ κρατική επιχορήγηση ακόμα και αν σ' αυτή προστεθεί η επιχορήγηση του ΕΚΑΣ 538,7 εκατομμύρια ευρώ πάλι οδηγεί το ΙΚΑ σε ελλείμματα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η σκόπιμη καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τον Οργανισμό. Αυτά, δηλαδή, που έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις, γιατί τα πραγματικά χρέη έχουν ουσιαστικά διαγραφεί. Ετσι δεν αποδίδονται τα 3,8 δισ. ευρώ (7ετή ομόλογα) για παλιότερα χρέη. «Μαύρη τρύπα» αποτελούν και τα αποθεματικά του Επικουρικού του ΙΚΑ, τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιεί ο Οργανισμός, για να αποδίδει τις κύριες συντάξεις και να καλύπτει άλλες υποχρεώσεις. Τα αποθεματικά αυτά, όπως και όλη η περιουσία του ΕΤΕΑΜ, έπρεπε να του έχουν αποδοθεί, για να λειτουργεί αυτόνομα, μέχρι το τέλος του 2003. Ομως μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν έχουν εκταμιεύσει γι' αυτό το σκοπό ούτε ένα ευρώ.

Αν ο οικονομικός στραγγαλισμός του ΙΚΑ είναι η μία πλευρά η άλλη είναι το επίπεδο των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, η γενική μέση σύνταξη το 2004 για τους συνταξιούχους του είναι μόλις τα 479 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση σύνταξη γήρατος είναι 543 ευρώ, η μέση σύνταξη αναπηρίας 420,6 ευρώ και η μέση σύνταξη που αποδίδεται λόγω θανάτου είναι 364,9 ευρώ. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ίδρυμα ανέρχεται στα 2.128.000 άτομα και οι συνταξιούχοι 932.500 άτομα, έναντι 916.500 το 2004.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα τοκοχρεολύσια του ιδρύματος που ανέρχονται στα 148,4 εκατομμύρια ευρώ, από 37,6 εκατομμύρια το 2004.

Παρέμβαση για τα ναυπηγεία

...από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Η συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα οδηγεί στη η μείωση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας

Eurokinissi

Η συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα οδηγεί στη η μείωση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας
Παρέμβαση κατά της ιδιωτικοποίησης, της δραστικής συρρίκνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, της μείωσης των θέσεων εργασίας και της αύξησης της ανεργίας, έκανε με Ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου - τονίζει - και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στην Ελλάδα, έχουμε δραστική μείωση της ναυπηγικής παραγωγής, συρρίκνωση κατά 50% των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μείωση των αποδοχών, εντατικοποίηση της δουλιάς και έλλειψη κανόνων απασχόλησης. Γι' αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα όπως και οι συνάδελφοί τους στην Ισπανία και σε άλλες χώρες αναπτύσσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι κανονισμοί και οδηγίες της ΕΕ επιφέρουν την ιδιωτικοποίηση και δραστική συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Ν. Κορέας και η παράταση του Κανονισμού 1177/2002 για επιδοτήσεις σε ορισμένες ναυπηγικές μονοπωλιακές μονάδες δεν επιλύουν το πρόβλημα. Οι εφοπλιστές προβαίνουν σε πρωτοφανείς - μαζικές παραγγελίες για την κατασκευή εκατοντάδων νέων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών εκμεταλλευόμενοι την οδηγία της ΕΕ και τις - πολλές φορές - απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά: «Τι μέτρα, λοιπόν, θα ληφθούν για να σταματήσει η μείωση της παραγωγής και το κλείσιμο των ναυπηγείων, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων για το δικαίωμα στη δουλιά και την προστασία της ασφάλειας στους χώρους δουλιάς».

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με χτεσινή παρέμβασή της, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατάσσει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές ενισχύσεις ειδικά προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


ΣΑΜΟΣ
Αντιμέτωποι με την ανεργία

Στον «αέρα» βρίσκονται οι 20 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Χούλη - Παλαιοκαστρίτη» στη Σάμο, καθώς η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, ενώ χρωστάει χιλιάδες ευρώ στον κάθε έναν από τους εργαζόμενους από μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

Τονίζει ότι οι όποιες επικλήσεις της επιχείρησης για καθυστέρηση πληρωμών από έργα που έχει φτιάξει, δεν της δίνουν κανένα άλλοθι. «Με το μεροκάματο - σημειώνει - του εργάτη που παλεύει να ζήσει αυτός και η οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν μπορεί να παίζει κανείς».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τους αρμόδιους να παρέμβουν στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Καλεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν συνολικά αυτήν την πολιτική που γεννά και τρέφει τέτοια φαινόμενα όπως της παραπάνω επιχείρησης και που θέλει τους εργαζόμενους εξαθλιωμένους χωρίς δικαιώματα, άβουλα πλάσματα και έρμαια στα χέρια του κάθε επιτήδειου.

Πρωτοπόροι στην υποταγή

Σε ανοιχτή υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν περάσει συνδικαλιστικές δυνάμεις του Συνασπισμού και το δηλώνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Εκπαιδευτικοί από το χώρο του Συνασπισμού, ενόψει της σημερινής απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, εξηγούσαν με όρους ξεφτίλας γιατί δεν πρόκειται να απεργήσουν: «Ποιος θα διασφαλίσει ότι το δεκαχίλιαρο που θα χάσουμε σήμερα θα το πάρουμε αύριο;».

Η ξεφτίλα, όμως, έχει και συνέχεια. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, στην πρόταση για 48ωρη απεργία, απαντούν και με ανακοίνωσή τους ότι «η παράταξή μας δεν ψήφισε τη 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Νοέμβρη», γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν οικονομία δυνάμεων, ενόψει εξελίξεων γύρω από τους Κώδικες και λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, την οποία βεβαίως υπονομεύουν και δεν απεργούν, γιατί δεν τους διασφαλίζει κανείς το δεκαχίλιαρο που θα χάσουν σήμερα.

Στο διά ταύτα: Βεβαίως, η πρακτική των δυνάμεων του Συνασπισμού δε μας εκπλήσσει και, για όσους έχουν ακόμα αυταπάτες για το αντίθετο, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, ξεκαθαρίζουν απολύτως τα πράγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ