ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμία ανοχή σ' αυτήν την πολιτική

Διάβημα χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης

Την απόφασή τους για ένταση του αγώνα που θα είναι σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή και αντεργατική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από το νέο κρατικό προϋπολογισμό και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα, μετέφεραν χτες δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ από μια σειρά εργατικών κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, που έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά προκάλεσε τη δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση απαίτησαν χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων για:

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους εργαζόμενους
  • «Πάγωμα» των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
  • Κατάργηση των διοδίων ξεκινώντας από την πρόκληση που λέγεται «Αττική Οδός»
  • Επίδομα πετρελαίου 400 ευρώ για άνεργους, συνταξιούχους και έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων.

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα, στο οποίο σημειώνεται σχετικά ότι μετά τα δίδακτρα των φροντιστηρίων και σχολείων, τις αυξήσεις στα σχολικά είδη, στη συνέχεια τις καθημερινές ανατιμήσεις στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τα «τσουχτερά» διόδια, έρχεται τώρα να στηθεί η γνωστή «μηχανή» με το πετρέλαιο.

Κατήγγειλαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ως «εργαλείο» το πετρέλαιο με στόχους να συσσωρεύσει υπερκέρδη για τους βιομηχάνους στη διύλιση και στη διακίνηση του πετρελαίου και να δυσκολέψει τη ζωή για τους απλούς ανθρώπους και όλους τους βιοπαλαιστές. Υπογράμμισαν ότι οι στόχοι αυτοί είναι προκλητικοί και βαθιά αντιλαϊκοί. Κινούνται στα χνάρια των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τελικά πλήττουν την εργατική τάξη.

Ο Δ. Σιούφας χωρίς κανέναν ενδοιασμό υπερασπίστηκε τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και δήλωσε απερίφραστα ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», εννοώντας βεβαίως ότι θα είναι δύσκολος για τα λαϊκά στρώματα. Σχετικά με τα αιτήματα που του κατέθεσαν οι συνδικαλιστές δήλωσε αναρμόδιος τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά στο επίδομα πετρελαίου, αλλά, σύμφωνα, όπως είπε, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το ζήτημα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση, όπως είπε ο Δ. Αγκαβανάκης στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, η μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους, για το λαό συνολικά είναι η συσπείρωση και η ένταση των αγώνων. Το ΠΑΜΕ και με τις πρόσφατες αποφάσεις του ξεδιπλώνει τη δράση του στα βασικά μέτωπα πάλης για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και δίνει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις για την ταξική εργατική αντεπίθεση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε θα περιμένουν το χειμώνα «παγωμένοι»...

Motion Team

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης 400 ευρώ στους άνεργους και 300 ευρώ στους εργαζόμενους, ως ελάχιστο αναγκαίο μέτρο για την ανακούφισή τους μπροστά στο βαρύ εισοδηματικό χειμώνα που έρχεται, διεκδίκησαν αγωνιστικά χτες βράδυ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, που μαζί με τους ΕΒΕ και τη νεολαία, πήραν τη θέση τους μαζικά στο συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης πρόβαλαν συνολικά τις διεκδικήσεις τους για κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών και σπουδαστών των λαϊκών οικογενειών, κατάργηση του ΦΠΑ και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ως άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Αιτήματα που έγιναν συνθήματα για να αγκαλιαστούν στην πορεία από όλους τους διαδηλωτές. «1.200 κατώτερο μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», «Πετρέλαιο φθηνό για όλο το λαό, επίδομα για θέρμανση 400 ευρώ», «Η Ενέργεια ανήκει σε όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό».

Στη συγκέντρωση, νωρίτερα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισε η Σοφία Φραγκή, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, η οποία κατήγγειλε την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την ανέχεια τους απόμαχους της δουλιάς και στην ανεργία τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Μητρούδας, στέλεχος της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που κάλεσε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συντονίσουν την πάλη τους μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και το πέρασμα των βασικών μέσων παραγωγής στα χέρια του λαού.

Οι κάμερες

Στους καμεροχαφιέδες, μεταξύ της... κίνησης των οχημάτων και των κινητοποιήσεων, φαίνεται τελικά πως δίλημμα δεν υφίσταται. Εν ριπή οφθαλμού, για μια ακόμη φορά στην Πάτρα (ανάλογη... καταγραφή έγινε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις αγροτών - φοιτητών) οι καμεροχαφιέδες στράφηκαν σε αγωνιζόμενους απεργούς. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό μέχρι τη μέρα που το λαϊκό κίνημα θα ξηλώσει τις κάμερες με ανεπίστρεπτο τρόπο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ