ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτακτική ανάγκη τα έργα υποδομής

Στις συνοικίες της Πάτρας απ' όπου περνάει ο Διακονιάρης περιόδευσε ο Π. Κοσιώνης. Κάλεσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν τα έργα που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή

«Σήμερα δεν ήρθαμε απλά για μια ακόμη ενημέρωση σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του Διακονιάρη και γενικότερα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Ηρθαμε να σας καλέσουμε να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, να ενεργοποιηθείτε και από κοινού να διεκδικήσουμε έργα υποδομής, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του λαού της πόλης και θα προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή».

Αυτό τόνισε χτες το απόγευμα, από τις νοτιοδυτικές λαϊκές συνοικίες της Πάτρας απ' όπου και περνάει ο Διακονιάρης κατά τη διάρκεια περιοδείας, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενος από τον Βασίλη Ασπρούλια, νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ και τους δημοτικούς συμβούλους Αντρέα Αντωνόπουλο και Χρήστο Κορδά της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, «έσκασε» η είδηση ότι νέα καθυστέρηση θα υπάρξει στην έναρξη του έργου διευθέτησης του Διακονιάρη, λόγω διαμάχης των εργολάβων. Συγκεκριμένα, μετά από ένσταση που υπέβαλε η εταιρία ΒΙΟΤΕΡ και δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υποχρεωμένο να επανεξετάσει όλες τις προσφορές με τη διαδικασία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, δηλαδή της αιτιολόγησης προσφοράς και του μαθηματικού τύπου. Κάτι που προκάλεσε την οργή των κατοίκων και μάλιστα αρκετοί σημείωναν πως, αν, αντί για λαϊκές γειτονιές, η περιοχή είχε βίλες τότε το έργο θα ήταν ήδη έτοιμο εδώ και πολλά χρόνια. Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε από το κλιμάκιο που έκανε την περιοδεία πως στο γεφυράκι της Ακρωτηρίου, στο ύψος των εργατικών κατοικιών του Αγ. Νεκταρίου, είχε σχεδόν βουλώσει από σκουπίδια, μπάζα, καλάμια και μια τεράστια σωλήνα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, βασικά έργα υποδομής να υλοποιηθούν, ώστε να μη βρίσκονται στο έλεος του καιρού ούτε τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός ούτε η ανθρώπινη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Κοσιώνης, για να συμπληρώσει: «Οι πολιτικοί παράγοντες, μόνο όταν πλησιάζει ο χειμώνας δείχνουν ένα υποκριτικό ενδιαφέρον και πέρα από κάποιες διαβεβαιώσεις, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε έγιναν πράξη, στη συνέχεια φρόντιζαν να εξαφανίζονται. Η ζωή απέδειξε πως για τις κυβερνήσεις αποτελεί ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού η κατασκευή έργων προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την ανυπαρξία οποιασδήποτε ουσιαστικής ενέργειας σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του Διακονιάρη που θα τους διαφυλάξει από μια ενδεχόμενη ισχυρή νεροποντή. «Τρέμουμε κάθε φορά που ακούμε ότι ο καιρός θα χαλάσει και βλέπουμε τα μαύρα σύννεφα να μαζεύονται πάνω από την πόλη. Οταν πέφτουν οι πρώτες στάλες, η καρδιά μας πάει στην... Κούλουρη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αποστόλης Κωσταράς, κάτοικος της περιοχής.

ΠΕΡΑΜΑ
Διαρροή πετρελαίου από την ΕΤΕΚΑ στη θάλασσα

Νέο πλήγμα δέχτηκε το ήδη βεβαρημένο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής του Περάματος από τις εγκαταστάσεις των εταιριών πετρελαιοειδών που ζώνουν τον αιγιαλό της πόλης. Από τις 13 Οκτώβρη μέχρι και χτες από τις εγκαταστάσεις της ΕΤΕΚΑ, που ανήκουν στους εφοπλιστές Κώστα, Μιχάλη και Γιώργο Σπανό, έρεε συνεχώς πετρέλαιο προς τη θάλασσα! Η διαρροή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε γνωστή στους αρμόδιους από την πρώτη στιγμή, καθώς εντοπίστηκε από το σκάφος 401 του Λιμενικού! Ωστόσο μέχρι και χτες τηρούσαν σιγή ιχθύος.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 18 Οκτώβρη στην περιοχή έγινε και έρευνα για τη διαρροή, από κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΙΓΜΕ. Η αιτιολογία για το γεγονός ότι μέχρι και χτες δεν είχε γίνει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο και τις λιμενικές αρχές ήταν ότι δεν είχε εντοπιστεί ακριβώς από πού προερχόταν το πετρέλαιο. Ωστόσο πληρώματα των γύρω καραβιών, αλλά και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και μέρες πηγαινοέρχονταν υψηλόβαθμοι ένστολοι και επίσημοι μέσα στις εγκαταστάσεις της ΕΤΕΚΑ.

Ομως η πρόκληση δε σταματάει εδώ. Τελικά ως υπεύθυνοι για τη διαρροή συνελήφθησαν ο διευθυντής εγκατάστασης Θ. Βούτερης και ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Κουρούπης και μέχρι αργά χτες το βράδυ δήθεν αναζητούσαν και κάποιον από την εφοπλιστική... οικογένεια Σπανού. Ωστόσο επίσης έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους Σπανούς... συνόδευε μέχρι και χτες τους αρμοδίους μέσα στις εγκαταστάσεις...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, σε σχετική Επερώτηση στη Βουλή

O ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και γι' αυτό σε καμία περίπτωση αυτές δεν πρέπει να ξεπουληθούν σε ιδιώτες, τόνισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων.

Το μοντέλο αθλητισμού, που προωθούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό του επαγγελματικού αθλητισμού και με βάση αυτό κατασκευάστηκαν τα τεράστια και πανάκριβα έργα, είπε ο Δ. Τσιόγκας. Κατήγγειλε δε ότι όλα αυτά τίθενται στη διάθεση των πολυεθνικών χορηγών και των εμπόρων της «ντόπας», αφού και τα δύο κόμματα δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το μαζικό αθλητισμό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, είπε, ήταν οι ακριβότεροι που έγιναν ποτέ και οι διάφοροι μεγαλοεργολάβοι βρήκαν την ευκαιρία να θησαυρίσουν στην κυριολεξία. Τη συντήρηση των Ολυμπιακών έργων, συνέχισε, πρέπει να την αναλάβει το κράτος και για το σκοπό αυτό απαιτείται η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού. Τα έργα πρέπει να δοθούν για χρήση σε όλο το λαό, προκειμένου να αναπτυχθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ούτε κατά διάνοια πρέπει τα Ολυμπιακά έργα να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, αφού γι' αυτούς το μοναδικό κριτήριο είναι η αξιοποίησή τους για την αύξηση των κερδών τους. Καταλήγοντας, είπε ότι μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στη φύλαξη των κινητών πραγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα, αφού πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά της, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης των Ολυμπιακών έργων σε ιδιώτες, αφού είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα έργα σε συνεργασία «με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αθλητικούς φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ