ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις

Οι προσκείμενοι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες συμφωνούν για δήμους που εφαρμόζουν πολιτικές σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του εργαζόμενου λαού

Eurokinissi

Αν κάτι απαντήθηκε με σαφήνεια στη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα στη Χερσόνησο Κρήτης, είναι πως οι όποιες αποφάσεις, θεσμικές ή οικονομικές, ληφθούν θα είναι σε βάρος των εργαζομένων. Στο όνομα της δήθεν ισχυροποίησης της τοπικής εξουσίας, στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) επικύρωσε τη μέχρι τώρα «πάλη» και δράση της για δήμους που θα θωρακίζουν τη λειτουργία του συστήματος με την υλοποίηση αποφάσεων και πολιτικών σε όφελος του κεφαλαίου και συνακόλουθα σε βάρος των εργαζομένων.

Συμπλέοντας με την κυβέρνηση, αλλά και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έχει στις προτεραιότητές της τη θεσμοθέτηση νέων δομών (όπως μητροπολιτική διακυβέρνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, θεσμοθέτηση αιρετής Περιφέρειας, μείωση του αριθμού των δήμων), που συγκεντρώνουν την τοπική εξουσία σε λιγότερα όργανα, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να διοχετεύεται η κυρίαρχη πολιτική. Τα τοπικά όργανα δεν αποκτούν αυτονομία, αλλά μεγαλύτερο ίσως μερίδιο ευθύνης στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, κάτι που συνεπάγεται και τη μεταφορά του πολιτικού κόστους αντιλαϊκών αποφάσεων από το κεντρικό κράτος στις τοπικές εξουσίες.

Θέλουν μεγαλύτερο ρόλο

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, στις ομιλίες τους, συμφώνησαν στο να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η ΤΑ στην υπόθεση της μερικής απασχόλησης, που μεταφράζεται σε μισή δουλιά για τους ανέργους. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι αμφότερες οι πλευρές συναινούν στην αποδιάρθρωση τομέων του κράτους, όπως η Πρόνοια, που σημαίνει την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών με την πληρωμή τους από τους δημότες. Κι ας κόπτεται δήθεν τώρα η ΚΕΔΚΕ για το αν θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα που της μεταφέρθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη της.

Σαφής ως προς το ρόλο της ΤΑ ήταν ο υπουργός Εσωτερικών. Οι δήμοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν άλλες μεθόδους εξεύρεσης χρημάτων, προτείνοντας την αυτοχρηματοδότηση ή τη συγχρηματοδότηση, για την οποία «στρώνεται» και το θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους δήμους να βρουν χρήματα μέσα από συνεργασίες με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα κάνουν - όπως είπε - μεγαλύτερη την «προίκα» του προγράμματος «Θησέας». Ως προίκα θεωρείται η συμμετοχή του κράτους στο «Θησέας» για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων με μόλις το 26% αυτού. Τα υπόλοιπα χρήματα τα βάζει η ίδια η ΤΑ. Η νέα περικοπή ουσιαστικά της επιχορήγησης προς τους δήμους δε φαίνεται να απασχολεί την ΚΕΔΚΕ, αφού έχει βρει τη «λύση»: Τη δυνατότητα να επιβάλλουν και να εισπράττουν οι δήμοι φόρους, κάτι που θα προτείνει και στο φετινό συνέδριό της.

Χαρίζουν τους παρακρατημένους πόρους

Στην ομιλία του, αργά προχτές το βράδυ, ο Πρ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι δε συζητά για τους πόρους των δήμων που έχουν παρακρατηθεί από τις κυβερνήσεις, από το 1990 έως το 1997. Διευκρίνισε ότι το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων θα συζητηθεί μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ στο πλαίσιο αυτού θα αντιμετωπιστεί το θέμα των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των δημάρχων.

Σε ό,τι αφορά στον «Καποδίστρια» επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, να γίνουν αλλαγές όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες. Αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του Κώδικα.

Ζητούν εξουσία να επιβάλλουν φόρους

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν χτες με τέσσερις θεματικούς κύκλους, για τα θεσμικά και οικονομικά των ΟΤΑ, την ποιότητα ζωής και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, η ΚΕΔΚΕ επαναφέρει την πρότασή της για φορολογική εξουσία, κάνει λόγο για την επιβολή ειδικών τελών για συγκεκριμένο σκοπό και ζητά την επιστροφή των παρακρατημένων πόρων από το 1997 κι όχι από το 1990. Ζητά δε να αναλάβει την υλοποίηση επιμέρους πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης, συναινώντας ουσιαστικά στον ενιαίο χαρακτήρα της Πρόνοιας, κάτι που ευνοεί την ιδιωτικοποίησή της.

Μιλώντας χτες στο συνέδριο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2005 θα έχει ολοκληρωθεί «ο εξορθολογισμός του συστήματος επιδότησης των δήμων για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», χωρίς βεβαίως να δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Αλλωστε, και η ίδια η ΚΕΔΚΕ αποδέχεται έως προτείνει τη διεύρυνση των τροφείων που ήδη πληρώνουν οι γονείς στους σταθμούς.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα με την έκδοση του ψηφίσματος.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καθαρές θέσεις για Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ των εργαζομένων

Με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους οι αιρετοί της «Δημοτικής Συνεργασίας» στάθηκαν στην ουσία των προβλημάτων, εξέφρασαν τη ριζική διαφωνία τους με τις αντιλαϊκές επιλογές της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ και πρόβαλαν την ανάγκη κατάκτησης ενός άλλου ρόλου της ΤΑ προς όφελος των εργαζομένων, στο πλαίσιο πάντα γενικότερων ανακατατάξεων και αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων στο κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο.

Τη διαφωνία του στη θέση για φορολογική εξουσία στην ΤΑ εξέφρασε στην εισήγησή του για τα οικονομικά του θεσμού, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, υπογραμμίζοντας: «Μιλούν για ανακατανομή των φόρων ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης και δε μιλούν πουθενά για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, για ανακατανομή των φορολογικών εσόδων προς όφελός τους». Συμπλήρωσε πως η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση βοηθά την κεντρική εξουσία να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Τέλος, ο Χρ. Τέγος σημείωσε πως για να μπορέσει να απαντηθεί το οικονομικό πρόβλημα της ΤΑ, θα πρέπει οι αιρετοί να διεκδικήσουν, ανάμεσα σε άλλα: Διπλασιασμό του εξευτελιστικού 2,7% που λαμβάνει η ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων. Πλήρη και νομοθετημένη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην ΤΑ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος, στην εισήγησή του για τον νέο Κώδικα σημείωσε πως «ο νεοφιλελευθερισμός σαν αντίληψη με πεδίο εφαρμογής την ΤΑ στοχεύει στη μείωση μέχρι κατάργησης των κρατικών δαπανών γι' αυτήν», ενώ την ίδια ώρα προωθείται η ανταποδοτικότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Ο υπό ψήφιση Κώδικας δεν είναι τίποτε άλλο από τα συγκεκριμένα όρια που θέτει η κυβέρνηση - και εδώ ομονοούν και ομοφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - στα οποία πρέπει να λειτουργήσει η ΤΑ. Με τον Κώδικα αυτό γίνεται σαφέστατη η επιδίωξη της πλήρους ενσωμάτωσης της ΤΑ στις κυρίαρχες επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι ο νεοφιλελευθερισμός με κάθε τρόπο», τόνισε ο Γ. Γιώγος.

Σημαντικές παρεμβάσεις επίσης έκαναν: Ο Στ. Σταμούλος, δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας και ο Π. Τσουκαλάς δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Αττικής στο θεματικό κύκλο για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Κ. Τζατζάνης δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, η Σ. Θωμάρεη, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου, ο Θ. Χαμαλίδης, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας Αττικής και ο Β. Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας στα ζητήματα της ποιότητας ζωής. Τέλος, ο Κ. Τάσσος γραμματέας ΤΕΔΚ Νομού Τρικάλων.

Δείγμα γραφής

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα της δημοκρατίας, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ: Στην εφημερίδα «Συνεδριακά Νέα» της ΚΕΔΚΕ, στο πρωτοσέλιδο, υπάρχουν αποσπάσματα και φωτογραφίες όσων χαιρέτισαν προχτές στο συνέδριο. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, εξαφανίστηκε...

Στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής

Με την ευχή «να κατακτήσετε τις υψηλές κορυφές που ονειρεύεστε», η ΚΕΔΚΕ απέμεινε προχτές τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, για την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στα συνέδριά της, σε μια προφανή παρέμβαση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα το ΔΣ της Ενωσης, που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, με το σκεπτικό ότι είναι η τελευταία φορά που ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρευρίσκεται σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ως πρόεδρος του ΣΥΝ.

Θα περίμενε κανείς από το ανώτατο συλλογικό όργανο των Δήμων να επιδείξει την... παρεμβατική του διάθεση σε άλλα ζητήματα που θίγουν άμεσα τους εργαζόμενους δημότες, τους οποίους υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει και υπηρετεί. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί αγώνα και κυρίως σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Αλλα η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, όχι μόνο δεν έχει καμιά διάθεση σύγκρουσης, αλλά απεναντίας υπηρετεί πιστά αυτήν την πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ