ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΒΟΛΟΥ
«Δεν τσίμπησαν» και συνεχίζουν

Eurokinissi

Να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση αποφάσισαν, με συντριπτική πλειοψηφία στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, διεκδικώντας να πάρουν άμεσα και μέχρι «τελευταίας δεκάρας» τα χρήματά τους και να ξαναπιάσουν δουλιά.

Οι εργαζόμενοι, που έδωσαν μαζικά το «παρών» τους στη γενική συνέλευση - ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή από τότε που ξεκίνησαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις - κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος τους, καθώς τα 320.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ότι θα τους δοθούν, αποτελούν «ψίχουλα» και δεν ξεκαθαρίζεται τι και πότε θα γίνει με τα υπόλοιπα που τους οφείλει ο εργολάβος.

Στη συνέλευση, ύστερα και από πρόταση της διοίκησης του Σωματείου, αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν καθημερινά συγκέντρωση στον περιφερειακό δρόμο, ενώ θα συνεχιστεί η απεργία πείνας των τεσσάρων συναδέλφων τους που έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από τη Νομαρχία. Στο μεταξύ χτες το απόγευμα, ύστερα και από έντονες πιέσεις των εργαζομένων και της ΔΑΣ, η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, την Τρίτη στις 7 μ.μ., έξω από τη Νομαρχία.

Ποιοι με ποιους

Συνεχίζεται κανονικά η απεργία πείνας τεσσάρων από τους απλήρωτους εργάτες

Eurokinissi

Συνεχίζεται κανονικά η απεργία πείνας τεσσάρων από τους απλήρωτους εργάτες
Η απόφαση για τη συνέχιση του αγώνα, που εδώ και δύο μήνες δίνουν καθημερινά και με αμείωτη ένταση οι εργαζόμενοι που έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο έτσι θα βρουν το δίκιο τους, πάρθηκε παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να τους αναγκάσουν να συμβιβαστούν.

Η επιμονή των εργαζομένων στον αγώνα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης και των διάφορων «κολαούζων» της να τους «τραβήξουν» στο δρόμο της υποχώρησης και της υποταγής. Ολων αυτών που, με επικεφαλής τον ΠΑΣΚίτη πρόεδρο και τον ΔΑΚίτη γραμματέα του ΕΚΛ, Γ. Καλατζή και Γ. Κίτσο, αντίστοιχα, υπονόμευαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και επιδίδονται σε μια άνευ προηγούμενου επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ, που πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση της πάλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές απέκλεισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, Τ. Τριανταφυλλάκο, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και Β. Λινάρδο, αναπληρωτή γραμματέα από την αντιπροσωπεία που κατέβηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην προχτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυθαίρετα απέκλεισαν τους συνεπείς συνδικαλιστές και από την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Αθήνα, ενώ στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων ο πρόεδρος του ΕΚΛ προσπάθησε ν' απαγορεύσει να μιλήσει εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Βεβαίως, ο «τσαμπουκάς» του δεν πέρασε κι αποκαλύφθηκαν τα ψέματα του ίδιου και του Γ. Κίτσου, που ισχυρίζονταν ότι κατά την προχτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, συμφώνησε με όσους υποστήριξαν ότι μετά την απόφαση Σουφλιά, οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Βεβαίως, η θέση του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, τόσο μέσα στη σύσκεψη, όσο και στις δηλώσεις που έκανε μετά.

Συνεχίζουμε...

Την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τον αγώνα, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο «Ρ» εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου.

Ο Χρ. Χριστόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και ένας εκ των απεργών πείνας, τονίζει: «Διεκδικούμε όλα τα λεφτά και θα συνεχίσουμε μέχρι να τα πάρουμε. Οσα ανακοίνωσε ο Γ. Σουφλιάς ότι θα δώσει είναι ψίχουλα για μας. Συνεχίζουμε την απεργία πείνας και παραμένουμε συγκεντρωμένοι στον περιφερειακό για την περιφρούρηση του αγώνα μας».

Ο Νίκος Αρχοντάς, αντιπρόεδρος του Σωματείου κι απεργός πείνας, υπογραμμίζει: «Το αποτέλεσμα της σύσκεψης στην Αθήνα δεν είναι θετικό. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει τη λύση για να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας».

Ο Μ. Τίρχας, απεργός πείνας κι αυτός, συμπληρώνει: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ο Θ. Τζιλίκας επισημαίνει: «Δε χρωστάμε εμείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτό μας χρωστάει. Τα λεφτά που υποσχέθηκαν, δε μας φτάνουν για να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες και εν πάση περιπτώσει, διεκδικούμε αυτά που δουλέψαμε».

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός!

Σε δήλωσή του ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημειώνει:

«Με αφορμή τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς για το θέμα του περιφερειακού του Βόλου, έχουμε να τονίσουμε τα εξής: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα που κάνουν, καιρό τώρα, οι 200, περίπου, εργαζόμενοι στον περιφερειακό του Βόλου, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Να πληρωθούν αυτά που δούλεψαν. Η κυβέρνηση λέει θα δώσει 320.000 ευρώ, δηλαδή ένα πολύ μικρό μέρος όσων τους χρωστάει ο Μπαλάφας και χωρίς να ξεκαθαρίζει το εάν, το πότε και το πώς θα εξοφληθεί το υπόλοιπο των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί ξόφλησε τον εργοδότη Κ. Μπαλάφα χωρίς να τον δεσμεύσει, ενώ είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τους εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και στη συγκεκριμένη περίπτωση αφήνοντάς τους απλήρωτους. Το ΚΚΕ, όπως έπραξε μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων μέχρι να τους καταβληθούν όλες οι δεδουλευμένες αποδοχές, οι υπερωρίες, άδεια, επίδομα άδειας, δώρο Χριστουγέννων και αποδοχές από την επίσχεση εργασίας, καθώς και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για να το πετύχουν αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει αποφασιστικά ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να τους καταβληθούν όλα όσα δικαιούνται, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι τους συμβουλεύουν να πάρουν τα χρήματα και να σταματήσουν τον αγώνα τους. Το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τη συνέχιση και τη μορφή του αγώνα τους. Θέλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος τους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να τους γυρίσουν την πλάτη, γιατί τα κόμματα του δικομματισμού στηρίζουν την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγαλοκατασκευαστών τύπου Μπαλάφα και Σία».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η γενική συνέλευση - σταθμός προς την απεργία

Κάλεσμα από το Συντονιστικό των ξενοδοχοϋπαλλήλων για αλληλεγγύη στους οικοδόμους

Από προηγούμενη απεργιακή πορεία των οικοδόμων
Από προηγούμενη απεργιακή πορεία των οικοδόμων
Πρώτο μεγάλο σταθμό προς την πανελλαδική απεργία των οικοδόμων, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 Νοέμβρη, αποτελεί η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, αύριο Κυριακή 24 Οκτώβρη στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «Περοκέ». Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έμεινε κανένα εργοτάξιο και γιαπί, όπου να μη γίνει εξόρμηση από τους συνδικαλιστές για να ενημερώσουν για τη συνέλευση και τη μεγάλη σημασία και ανάγκη για μαζική συμμετοχή όλων των οικοδόμων της Αθήνας. Για να μπουν όλοι αποφασιστικά στη μάχη της οργάνωσης και της προετοιμασίας της απεργίας του κλάδου και, ταυτόχρονα, να κάνουν το Συνδικάτο ακόμα πιο ισχυρό και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ταξικού αγώνα.

Η αυριανή συνέλευση των οικοδόμων μετατρέπεται σε σημαντικό βήμα οργάνωσης της απεργίας, η οποία, κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, γίνεται υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και συνολικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Με αιτήματα που καθορίζονται από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και δεν αφορούν μόνο τον κλάδο, δημιουργεί την ανάγκη ευρύτερης στήριξης της απεργίας των οικοδόμων, για να δοθεί ενιαία ταξική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. Να γίνει, ταυτόχρονα, η απεργία παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα όλης της εργατικής τάξης.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνει και το Συνδικάτο στη σχετική ανακοίνωση: Σήμερα με τη συμβολή όλων μας μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Δεν υπάρχουν ούτε αυτόματες και πολύ περισσότερο μαγικές λύσεις. Εμείς διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις, εμείς δημιουργούμε τα εργαλεία μας. Γι' αυτό, χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό, μαζικό, ταξικό συνδικάτο. Ενότητα των Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών σε ταξική βάση. Συντονισμός της πάλης με άλλους εργαζόμενους και ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ.

Προτρέπει, ταυτόχρονα, όλους τους οικοδόμους να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση και ο καθένας να πάρει θέση μάχης και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγώνα και σημειώνει: Περισσότερο από χτες χρειαζόμαστε συνδικάτο ταξικό, δυνατό, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να αναμετρηθούμε με την επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βάζουν στο στόχαστρο εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Μαζί με τους οικοδόμους

«Ο απεργιακός αγώνας των οικοδόμων είναι και δικός μας αγώνας», επισημαίνει ξεκάθαρα, σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους όλου του κλάδου στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 10 Νοέμβρη.

«Ηρθε η ώρα, η αλληλεγγύη που κατακτήσαμε στην πράξη εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τον τελευταίο χρόνο με τους αγώνες μας να εκφραστεί και σε αυτήν την κινητοποίηση», σημειώνει το Συντονιστικό και υπογραμμίζει ότι η απεργία των οικοδόμων είναι και δική τους, γιατί είναι αγώνας για:

  • Να μην περάσουν οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί σχεδιασμοί που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε στενή συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκφραστές του.
  • Να πάψει να αποτελεί η ακρίβεια, τον καθημερινό εφιάλτη κάθε εργατικής οικογένειας.
  • Να σταματήσει η συνεχώς διογκούμενη ανεργία, που είναι το βασικό εργαλείο συσσώρευσης κερδών στα χέρια λίγων.
  • Να μπει φραγμός στο μαζικό κύμα απολύσεων, που τρομοκρατεί και φέρνει σε απόγνωση τους εργάτες και τις οικογένειές τους.
  • Να κλείσει η βρύση των κερδών, από την οποία τρέχει καθημερινά και αίμα εργατών, δολοφονημένων από την έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας στη δουλιά.

«Είναι όμως και η δική μας αντεπίθεση, τονίζει, κόντρα σε συμβιβασμό και υποταγή, βάζοντας στόχους και διεκδικήσεις που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους. Είναι συμπαράταξη όλων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που με ενιαίο πλαίσιο και δράση θα ανατρέψουν τη δύσκολη σημερινή κατάσταση. Διεκδικώντας βασικό μισθό για όλους τους εργαζόμενους 1.200 ευρώ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, σύνταξη 960 ευρώ, στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία».

Καταλήγοντας, το Συντονιστικό σημειώνει: «Η συναίνεση που εκφράζεται με τη συμφωνία στον κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής και τη συνενοχή που φαίνεται από τη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι παρά η φυσική της συνέχεια. Και οι συμβιβασμένες για χρόνια ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) δεν εμπνέουν, δε συσπειρώνουν, δε διεκδικούν, δεν αγωνίζονται, δεν αντιστέκονται».

Τη Δευτέρα ενάντια στις απολύσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας η Επιτροπή Αγώνα των Συνδικάτων Μετάλλου, Χαρτεργατών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργών και των Σωματείων «ΦΥΡΟΓΕΝΗ», «ΝΤΕΛΙΚΑ» και «ΣΟΦΤΕΞ». Η παράσταση διαμαρτυρίας γίνεται ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Στην Επιτροπή συμμετέχουν και απολυμένοι της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ».

Στο κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, που στο όνομα του κέρδους απολύει εργαζόμενους και «ξεζουμίζει» αυτούς που μένουν στις επιχειρήσεις. Καταγγέλλουν ακόμη τη στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κάνουν τις πλάτες στους βιομηχάνους στηρίζοντας και νομοθετικά τα αντεργατικά μέτρα του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα καλούν ακόμη τους συναδέλφους τους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που τόσα χρόνια στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης, υπογράφουν με τους εργοδότες Συλλογικές Συμβάσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Συγκέντρωση για τον ΟΤΕ

Κάλεσμα συμμετοχής σε εργαζόμενους και συνδικάτα απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Μεθαύριο Δευτέρα 25 Οκτώβρη πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, τη νέα συρρίκνωση του προσωπικού, το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 102-108) και ώρα 3 το μεσημέρι. Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στη μαζική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας». Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ με την κάλυψη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συμφωνία της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων προωθεί σχέδιο για τη συρρίκνωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα, μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Την ίδια στιγμή, έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για άρση της μονιμότητας των εργαζομένων, χωρίς να την πάρει πίσω. Με την ίδια τακτική το προσωπικό του ΟΤΕ έχει μειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια (1996-2003) κατά 7.467 άτομα, ενώ το σύνολο των απολύσεων για την ίδια περίοδο φθάνει τα 9.095 άτομα. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει αυτή τη μεθόδευση και υπογραμμίζει ότι μοναδική διέξοδος «για τους εργαζόμενους είναι η ενίσχυση του ταξικού κινήματος για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ