ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Το πάθημα του Μίδα

Η μαγική, χιουμοριστική πένα του συγγραφέα έργων για παιδιά και καταξιωμένου παιδαγωγού Τζάνι Ροντάρι ξαναζωντανεύει το μύθο του βασιλιά Μίδα, στην ξεκαρδιστική κωμωδία με τίτλο «Οι περιπέτειες του βασιλιά Μίδα», που ανεβαίνει αύριο, στο θέατρο «Βεάκη» και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. και 3 μ.μ., με την υπογραφή της «Πολιτιστικής Παρέμβασης».

Ο άπληστος Φρύγας βασιλιάς, Μίδας, ζήτησε από τον Θεό Διόνυσο να τον κάνει πλουσιότερο, δίνοντάς του την ικανότητα να μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι αγγίζει. Ο Διόνυσος συμφώνησε, με αντάλλαγμα να «συγγενέψει» ο Μίδας με το γένος των Σατύρων, πράγμα που θα του μεγάλωνε τα αυτιά. Ο απερίσκεπτος Μίδας δέχτηκε. Σύντομα όμως, έντρομος ζήτησε από τον Θεό να πάρει πίσω το χάρισμα. Μέσα από μια ξέφρενη εναλλαγή των σκηνών και με πολλά παράδοξα, η ξεκαρδιστική αυτή θεατρική κωμωδία δείχνει πώς ακόμα και ένας βασιλιάς, μετά από μια σκληρή δοκιμασία, μπορεί να γίνει κι εκείνος άνθρωπος.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - διασκευή Λίλιαν Δημητρακοπούλου, μετάφραση Αννας Κωσταλλά, χορογραφία Κέι Χόλντεν, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνου, μουσική Γιώργη Χριστοδούλου. Παίζουν: Μαίρη Γαρίτση, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Κάτια Ζαρκαδά, Τάσος Πολιτόπουλος, Κοσμάς Σταύρου, Γιώργος Τσαπόγας.

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210-3830609 και 210-3825773 ή στα τηλέφωνα του θεάτρου 210-5223522.


Σ. Α.

Μουσικές συναντήσεις
  • Οι Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Μάνος Πυροβολάκης εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου).
  • «Stand up comedy show» με τους: Σίλα Σεραφείμ, Γιώργο Χατζηπαύλου και Ανδρέα Κωνσταντινίδη, στο «House of art» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή).
  • Αφιέρωμα στον συνθέτη Τσαρλς Αϊβις, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ερμηνεύουν οι: Νίκολας Ζούμπρο (πιάνο) και Θοδωρής Γιατράς (φλάουτο).
  • Κρητική παραδοσιακή μουσική και δικά τους κομμάτια παρουσιάζουν τα «Παλαιϊνά Σεφέρια», σήμερα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Αύριο, στο «Μπαράκι του Βασίλη», εμφανίζεται το σύνολο «Αυλός» με αναγεννησιακή μουσική του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα. Τη Δευτέρα, τη «σκυτάλη» θα πάρει ο Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδώντας αγαπημένα κομμάτια.
  • Λατινοαμερικάνικα τραγούδια παρουσιάζει η Μάρθα Μορολεόν, σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125). Αύριο, στον ίδιο χώρο, ο Κώστας Παυλίδης ερμηνεύει τσιγγάνικα και άλλα τραγούδια.
  • Το πενταμελές «Loco Mondo» παρουσιάζει αύριο, στο «Αλάβαστρον», κομμάτια των Μπομπ Μάρλεϊ, Μανού Τσάο και άλλων και δικές του συνθέσεις. Τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, οι «Ματ σε δύο υφέσεις» ερμηνεύουν τραγούδια με τζαζ και ανατολίτικες «πινελιές».
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ι. Β. Στάλιν: «Απαντα», τόμος 14ος

Γ. Φαρσακίδης: «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»

Μ. Νεγρεπόντη: «Οι κλέφτες του ήλιου»

Τρ. Γεροζήσης: «Επίλεκτο απόσπασμα 1ης Μεραρχίας ΔΣΕ»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σήμερα (7μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), σε εκδήλωση του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης και του περιοδικού του «Υπερόριος» καθώς και της Αδελφότητας Σαμίων Αθηνών θα παρουσιαστούν τα εξής βιβλία: Μιχάλη Μητσού «Ενας αντάρτης θυμάται», Κώστα Θρασυβούλου «Βουρκωμένα χρόνια» και Σταμάτη Βαλσάμου «Οι τρεις κύκλοι της κόλασης» (αναφέρεται στη Μακρόνησο).

Τη Δευτέρα (7.45μ.μ.), στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), η Μ. Τζάνη θα μιλήσει με θέμα «Πηνελόπη Δέλτα ως Ελληνίδα παιδαγωγός». Είσοδος ελεύθερη.

Σήμερα και αύριο (5μ.μ.) στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί, η ΕΦΕΚ Αθήνας και η κυπριακή πρεσβεία οργανώνουν το «2ο Κυπριακό Φεστιβάλ Φοιτητών». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις βιβλίων και λαϊκής τέχνης, κυπριακών εδεσμάτων και κεραμικής, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς, απαγγελίες ποιημάτων κ.ά.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Την καινούρια δουλιά της Σπυριδούλας Πολίτη, παρουσιάζει (από τη Δευτέρα, 8 μ.μ.) η γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Πρόκειται για ζωγραφική σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες. Η ύλη και οι πλαστικές αξίες δεν αποτελούν το κύριο βάρος της δουλιάς της. Τα θέματα είναι αφηγηματικά και ανθρωποκεντρικά. Στα έργα της, φανταστικά κτίρια, ανθρώπινες μορφές, ενώνουν το πραγματικό με το φανταστικό και δένουν βιώματα και μνήμες παλιότερων πολιτισμών με το παρόν.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  • Στο θέατρο «Μινώα» σήμερα ανεβαίνει η κωμωδία του Ρέι Κούνεϊ «Κοίτα ποιος ήρθε!», με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Τσιβιλίκα και Φίλιππο Σοφιανό, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Β. Τσιβιλίκα και σκηνικό Δέσποινας Βολίδη. Παίζουν επίσης: Ευτυχία Μοσχάκη, Μαρίνα Τσιντικίδου, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Μάριος Ντέρτες, Μαρία Τουκμάκη.
  • Στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας», λόγω ασθένειας του Δημήτρη Οικονόμου, στη θέση του μονολόγου του Αλέξη Σταμάτη «Η τελευταία Μάρθα», θα παρουσιάζεται από αύριο η «Ομορφάσχημη» του Νίκου Καχτίτση, με την Σοφία Σεϊρλή.
  • «Μια φορά και ένα αυγό... στου Κολόμβου τον καιρό», τιτλοφορείται η παιδική παράσταση του «Αερόπλοιου» στο θέατρο «Τόπος Αλλού».
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), φιλοξενείται και σήμερα ο Γιάννης Χαρούλης. Με την ξεχωριστή μελωδική φωνή του θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το περίφημο μπαλέτο του Μ. Θεοδωράκη «Ζορμπάς» παρουσιάζουν τα Μπαλέτα της Οπερας Καΐρου, αύριο στη Λυρική Σκηνή. Το συμφωνικό μπαλέτο, εμπνευσμένο από το καζαντζακικό έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της Οπερας της Βερόνας. Το μπαλέτο, σε χορογραφία του Λόρκα Μασίν, έχουν απολαύσει δύο εκατομμύρια θεατές σε 30 τουλάχιστον χώρες. Η παράσταση στη Λυρική οργανώνεται με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα άστεγα παιδιά της Αιγύπτου.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Η διάσημη, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, Χιλιανή, γεννημένη στη Λίμα, συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε (ανιψιά του ηρωικού Προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, η οποία έχει το ίδιο όνομα με την κόρη του), με την ευκαιρία των 30 χρόνων από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Πινοτσέτ, έγραψε ένα ακόμη βιβλίο. Βιβλίο της βιωματικής αλήθειας, του καημού και της νοσταλγίας της για την αγαπημένη της πατρίδα, τη Χιλή, που της τη στέρησαν ντόπιοι φονιάδες - όργανα του αμερικάνικου κεφαλαίου. Αναφερόμαστε στο βιβλίο «Η ονειρεμένη μου πατρίδα», το οποίο σε όμορφη μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου κυκλοφόρησε η «Ωκεανίδα». Η ταλαντούχα συγγραφέας (πρώην δημοσιογράφος) με καθάριο ρεαλισμό, αλλά και γυναικεία ευαισθησία πλάθει λογοτεχνικά τα προσωπικά της αισθήματα - από την ημέρα (11/9/1973) που «η ζωή της κόπηκε», βλέποντας να αιματοκυλιέται η πατρίδα της και να κόβεται ο δρόμος της σοσιαλιστικής προκοπής της - τις σκέψεις και αναμνήσεις της από την πατρίδα της. «Τίποτα δεν ξανάγινε όπως ήταν πριν, έχασα την πατρίδα μου και περιπλανιέμαι, όπως πάντα περιπλανιούνται οι αναμνήσεις», λέει με πίκρα η συγγραφέας, εκφράζοντας όχι μόνο τη δική της οργή και λύπη για την απώλεια της πατρίδας της, αλλά και όλων των συμπατριωτών της, που είτε αναγκάστηκαν να περιπλανηθούν στο εξωτερικό, είτε έμειναν χαροκαμένοι, βασανισμένοι, «εξόριστοι» στον ίδιο τους τον τόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ