ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Παγκινητοποίηση στις 10 Νοέμβρη
  • Συντονισμένος αγώνας αγροτοκτηνοτρόφων, εργατοϋπαλλήλων, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών για τη «ΔΩΔΩΝΗ» και την κτηνοτροφία στην Ηπειρο
  • Παναγροτική κινητοποίηση για λάδι, βαμβάκι, καπνά, κτηνοτροφία, «ΔΩΔΩΝΗ» στην Αιτωλοακαρνανία

Ημέρα αγώνα, κατά της ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και για τη στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ηπειρο, κήρυξε τη 10η Νοέμβρη η Επιτροπή Αγώνα Ηπείρου που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό, με την οργάνωση συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων σε κάθε νομό. Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών: Αρτας - Πρέβεζας - Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γάλακτος Ηπείρου, τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας - Πρέβεζας - Θεσπρωτίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Πρέβεζας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ιδιωτικού Τομέα Ηπείρου. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα προωθεί τη δημιουργία πλατιού μετώπου που θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, να αντιπαλέψει τις αιτίες που χτυπάνε την κτηνοτροφία και κατ' επέκταση την οικονομία της περιοχής. Το ίδιο πλαίσιο για τη «ΔΩΔΩΝΗ» και την κτηνοτροφία περιλαμβάνει στο πλαίσιό της και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑΙ) που κινητοποιείται την ίδια μέρα στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, με αιτήματα και για το βαμβάκι, το λάδι, τα καπνά.

Ηδη έχουν καθοριστεί, για τις 10/11 συλλαλητήρια -συγκεντρώσεις σε: Αγρίνιο, ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας (ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας) και Πρέβεζα, ώρα 10 π.μ., στο Λούρο (ΟΑΣ Πρέβεζας).

Οσον αφορά τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Ηπείρου περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα:

  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για την παράδοση των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» από τις ΕΑΣ στην ΑΤΕ που θα είχε ως συνέπεια την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, τη συρρίκνωση των Ενώσεων και το μαρασμό της κτηνοτροφίας. Αντίθετα, οι μετοχές της ΑΤΕ να αποδοθούν στις Ενώσεις στην ονομαστική αξία και να δοθούν κίνητρα και δάνεια.
  • Να μπει φραγμός στις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο περιορισμός παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ο περιορισμός στην εκτροφή προβάτων.
  • Να αναπροσαρμοστούν οι τιμές πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού γάλακτος, που επί σειρά ετών έχουν παγώσει.

Καλούνται οι Ενώσεις να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που συρρικνώνει την παραγωγή, κλείνει επιχειρήσεις και δημιουργεί ανέργους, να αγωνιστούν ενάντια την πολιτική που μαραζώνει την ύπαιθρο. Επίσης, να απαιτήσουν αγωνιστικά την προνομιακή ενίσχυση των ίδιων και των συνεταιρισμών και την κατάργηση του Νόμου του 2000 που τις μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Τέλος, προβάλλεται η απαίτηση η ΑΤΕ να παραμείνει κρατική με κοινωνικό αναπτυξιακό προσανατολισμό, εργαλείο των αγροτών και η κυβέρνηση να αναλάβει τα χρέη των Ενώσεων, αφού η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων τα δημιούργησε.

Διπλά χαμένοι οι ρυζοπαραγωγοί

Κόβεται το 27% της επιδότησης λόγω προστίμου συνυπευθυνότητας

Διπλή χασούρα έχουν οι ρυζοπαραγωγοί, αφού και οι τιμές είναι κομμένες και η στρεμματική επιδότηση θα είναι πετσοκομμένη, λόγω υπέρβασης του πλαφόν. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε στην ΕΕ ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με ρύζι είναι 258.803. Το νούμερο αυτό προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, που έκαναν οι ρυζοπαραγωγοί. Ομως, το νούμερο αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη υπέρβαση του νέου πλαφόν των 203.330 στρεμμάτων, που ψηφίστηκε με τη νέα ΚΑΠ, από 249.910 στρέμματα που ήταν. Με άλλα λόγια, η υπέρβαση του πλαφόν είναι 27,28% και κατά συνέπεια θα υπάρχει ανάλογη μείωση της στρεμματικής επιδότησης. Ετσι από 132,3 ευρώ (45.000 δρχ.) το στρέμμα που ορίστηκε η επιδότηση, θα γίνει 96,2 ευρώ (32.800 δρχ.) το στρέμμα. Δηλαδή, οι ρυζοπαραγωγοί θα χάσουν πάνω από 12.000 δραχμές το στρέμμα.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Παρά τις όποιες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, οι τιμές που δίνονται φέτος από τους εμπόρους απέχουν απελπιστικά πολύ, από τις επίσης χαμηλές τιμές που δίνονταν πέρσι. Εδώ αξίζει να αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι ο ίδιος έμπορας που προ λίγων βδομάδων αγόρασε κίτρινο ρύζι από τον συνεταιρισμό της Χαλάστρας με 65 δρχ. το κιλό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαφήμισε το γεγονός, προ λίγων ημερών ζήτησε να αγοράσει με 55 δρχ. το κιλό. Γενικότερα οι τιμές που δόθηκαν στις λίγες αγοραπωλησίες που έγιναν μέχρι τώρα - εκτιμάται ότι πουλήθηκαν γύρω στους 25.000 τόνους με μια παραγωγή γύρω στους 220.000 - 230.000 τόνους - κυμαίνονται από 48 έως 52 δρχ. το κιλό για το κίτρινο ρύζι και πάνε 5 έως 10 δρχ. παραπάνω για το άσπρο ρύζι, που είναι το 20% περίπου της παραγωγής. Υπό τις συνθήκες αυτές, ενώ πέρσι οι ρυζοπαραγωγοί έπαιρναν μεικτά γύρω στις 100.000 δρχ. στρέμμα, φέτος βλέπουν να παίρνουν γύρω στις 75.000 με 80.000 δρχ. το στρέμμα.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στις βρώσιμες ελιές, έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα σε όφελος των ελαιοπαραγωγών και των συνεταιρισμών. Με αφορμή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει φέτος στη Χαλκιδική για τους ελαιοπαραγωγούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρωτώντας τον: Τι μέτρα θα πάρει, για να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών και να έχουν οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού Χαλκιδικής και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί τη δυνατότητα να παρέμβουν, ώστε να σταματήσει ο εκβιασμός και η εκμετάλλευση των παραγωγών από τους εμπόρους.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζονται τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί βρώσιμης (πράσινης) ελιάς στο νομό Χαλκιδικής. Οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική της ΕΕ, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ, εκβιάζουν τους παραγωγούς, δίνοντας κατά 0,30 ευρώ μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αντισυνεταιριστική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη των γαλαζοπράσινων διοικήσεων, είχε ως αποτέλεσμα οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και οι συνεταιρισμοί να αδυνατούν να παρέμβουν, εντείνοντας το πρόβλημα, μειώνοντας το εισόδημα των παραγωγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα και να χρεώνονται στην ΑΤΕ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ντόρος για τις «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων

Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και καταναλωτών επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας ως αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων.

Αφού πρώτα δημιουργήθηκε η σχετική επικοινωνιακή φασαρία, έγινε στη συνέχεια χτες και μια σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθως έγιναν δηλώσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Αλ. Κοντό και εκδόθηκε και δελτίο Τύπου όπου ανακοινώθηκε: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για την εξάρθρωση παράνομου κυκλώματος εισαγωγής αμνοεριφίων, αποτελούμενο από εισαγωγείς, παχυντές, χονδρεμπόρους και κτηνιάτρους και το οποίο ελληνοποιούσε εισαγόμενα αμνοερίφια από Βουλγαρία και Ρουμανία. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ήδη τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, που διεξήγαγαν οι Κτηνιατρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με κλιμάκια του ΣΔΟΕ, αποστέλλονται στον εισαγγελέα προκειμένου να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν... Στις σχετικές δηλώσεις του ο Αλ. Κοντός ανέφερε ακόμα πως θα γίνει κι ένα συντονιστικό όργανο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και πως στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα γίνονται, μαζί με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα υπάρχουν και αστυνομικοί.

Το θέμα βέβαια είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μην μπορώντας να αντιμετωπίσει το τεράστια προβλήματα που προκαλούν στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΚΑΠ και οι αντιαγροτικοί κανόνες του ΠΟΕ, προβαίνει σε κινήσεις επίδειξης κυβερνητικού ενδιαφέροντος σε υπαρκτά, αλλά επιμέρους προβλήματα. Και πρόκειται για προβλήματα, που όπως στην περίπτωση των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, δεν αντιμετωπίζονται με περιστασιακές κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων και με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Απαιτείται σοβαρή ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό και πάνω απ' όλα γενναία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ