Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Παγκινητοποίηση στις 10 Νοέμβρη
  • Συντονισμένος αγώνας αγροτοκτηνοτρόφων, εργατοϋπαλλήλων, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών για τη «ΔΩΔΩΝΗ» και την κτηνοτροφία στην Ηπειρο
  • Παναγροτική κινητοποίηση για λάδι, βαμβάκι, καπνά, κτηνοτροφία, «ΔΩΔΩΝΗ» στην Αιτωλοακαρνανία

Ημέρα αγώνα, κατά της ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και για τη στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ηπειρο, κήρυξε τη 10η Νοέμβρη η Επιτροπή Αγώνα Ηπείρου που συγκροτήθηκε γι' αυτό το σκοπό, με την οργάνωση συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων σε κάθε νομό. Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών: Αρτας - Πρέβεζας - Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γάλακτος Ηπείρου, τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας - Πρέβεζας - Θεσπρωτίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Πρέβεζας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ιδιωτικού Τομέα Ηπείρου. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα προωθεί τη δημιουργία πλατιού μετώπου που θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, να αντιπαλέψει τις αιτίες που χτυπάνε την κτηνοτροφία και κατ' επέκταση την οικονομία της περιοχής. Το ίδιο πλαίσιο για τη «ΔΩΔΩΝΗ» και την κτηνοτροφία περιλαμβάνει στο πλαίσιό της και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑΙ) που κινητοποιείται την ίδια μέρα στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, με αιτήματα και για το βαμβάκι, το λάδι, τα καπνά.

Ηδη έχουν καθοριστεί, για τις 10/11 συλλαλητήρια -συγκεντρώσεις σε: Αγρίνιο, ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας (ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας) και Πρέβεζα, ώρα 10 π.μ., στο Λούρο (ΟΑΣ Πρέβεζας).

Οσον αφορά τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Ηπείρου περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα:

  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για την παράδοση των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» από τις ΕΑΣ στην ΑΤΕ που θα είχε ως συνέπεια την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, τη συρρίκνωση των Ενώσεων και το μαρασμό της κτηνοτροφίας. Αντίθετα, οι μετοχές της ΑΤΕ να αποδοθούν στις Ενώσεις στην ονομαστική αξία και να δοθούν κίνητρα και δάνεια.
  • Να μπει φραγμός στις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο περιορισμός παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ο περιορισμός στην εκτροφή προβάτων.
  • Να αναπροσαρμοστούν οι τιμές πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού γάλακτος, που επί σειρά ετών έχουν παγώσει.

Καλούνται οι Ενώσεις να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που συρρικνώνει την παραγωγή, κλείνει επιχειρήσεις και δημιουργεί ανέργους, να αγωνιστούν ενάντια την πολιτική που μαραζώνει την ύπαιθρο. Επίσης, να απαιτήσουν αγωνιστικά την προνομιακή ενίσχυση των ίδιων και των συνεταιρισμών και την κατάργηση του Νόμου του 2000 που τις μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Τέλος, προβάλλεται η απαίτηση η ΑΤΕ να παραμείνει κρατική με κοινωνικό αναπτυξιακό προσανατολισμό, εργαλείο των αγροτών και η κυβέρνηση να αναλάβει τα χρέη των Ενώσεων, αφού η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων τα δημιούργησε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηπειρωτική σύσκεψη για τη «ΔΩΔΩΝΗ» (2010-12-17 00:00:00.0)
Πολλαπλή αντίσταση στην πολιτική ξεπουλήματος (2004-02-18 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (2002-06-15 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ (2001-10-11 00:00:00.0)
Χτυπάνε το σαμάρι... (1997-10-01 00:00:00.0)
Τους παίρνουν και τα... ρέστα! (1996-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ