Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΔΩΝΗ
Χτυπάνε το σαμάρι...

Τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία απέκλεισαν κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητώντας μόνο μεγαλύτερες τιμές στο γάλα

Για δεύτερη μέρα παρέμεινε αποκλεισμένη χτες η συνεταιρική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" από κτηνοτρόφους της περιοχής Ιωαννίνων, που ζητάνε μεγαλύτερες τιμές στο γάλα από αυτές που αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της επιχείρησης.

Ο αποκλεισμός της "Δωδώνης" ξεκίνησε προχτές το πρωί με αγροτικά αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα, μετά από πρωτοβουλία της ΟΑΣ Νομού Ιωαννίνων και με μοναδικό αίτημα την αύξηση της τιμής στο γάλα. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της "Δωδώνης" αποφάσισε για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο να δώσει 245 δραχμές το κιλό στο πρόβειο γάλα, 130 στο γίδινο και 115 στο αγελαδινό. Οι κτηνοτρόφοι που προχώρησαν στον αποκλεισμό του εργοστασίου, ζητούν 270 δραχμές το κιλό για το πρόβειο και κλιμακωτή αύξηση της τιμής στο γίδινο και αγελαδινό γάλα. Βέβαια αν κρίνει κανείς ότι πριν τρία χρόνια η τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 280 - 290 δραχμές το κιλό, τότε με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, η τιμή φέτος θα έπρεπε να ξεπερνά τις 320 δραχμές το κιλό.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την πρωτοβουλία αυτή της ΟΑΣ Ιωαννίνων, κρύβονται έριδες και διαμάχες κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ (τοπικών και μη) σχετικά με τη "Δωδώνη" και τη μεταβίβαση των μετοχών της επιχείρησης στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Γιατί η τιμή στο γάλα μπορεί να είναι ζωτικό πρόβλημα για τους παραγωγούς, μετά τη θεαματική πτώση των τελευταίων χρόνων, ωστόσο όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Ομως η ΟΑΣ Ιωαννίνων, που προβάλλει επιλεκτικά την αύξηση της τιμής στο γάλα, λειτουργεί αποπροσανοτολιστικά, αφού δε θέτει στο πλαίσιο των αιτημάτων τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ούτε επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την κατάντια της κτηνοτροφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ