Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ
Και αστυνομικοί διευθυντές οι δήμαρχοι

"Αναβαθμίζονται" οι δημοτικές αστυνομίες. Μετά τις εισπρακτικού χαρακτήρα"επιχειρήσεις" τους σε βάρος της τσέπης των δημοτών, θα αποκτήσουν περισσότερες... αρμοδιότητες. Ανάμεσά τους θα είναι το ωράριο κέντρων διασκέδασης, η εφαρμογή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και ο έλεγχος της στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ παραμένει θέμα για συζήτηση το εάν οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα οπλοφορούν. Ετσι ανοίγει ο δρόμος να μετατραπούν σε παρααστυνομικές δυνάμεις.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος,η ΚΕΔΚΕ έχει ήδη συμφωνήσει με το σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και συζητιούνται οι οικονομικές - οι δημότες θα πληρώσουν πάλι - και διοικητικές λεπτομέρειες, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του από το 1998.

Η συγκρότηση της δημοτικής αστυνομίας - τόνισε ο υπουργός - πρέπει να βασίζεται σε δυο προϋποθέσεις: χρειάζεται κατάλληλη στελέχωση, έτσι ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αποστολή της και πρέπει να υπακούει σε ένα συγκεκριμένο σύστημα οργανωτικών και λειτουργικών κανόνων, που θα εμπεδώνουν την αμεροληψία, την υπηρεσιακή ουδετερότητα, την υπαλληλική ιεραρχία και τον επαγγελματισμό.

Θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου και η αναγκαία μεταβατική περίοδος. Ο αναγκαίος χρόνος σχετίζεται με την εξέλιξη του προγράμματος αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας", αφού - κατά τον υπουργό - "η σημερινή κατάσταση του κατακερματισμού των ΟΤΑ δεν επιτρέπει την αποτελεσματική άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων από όλες τις τοπικές αρχές". Υπολογίζεται ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2000.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα συντάξει τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής Αστυνομίας. Ετσι οι ισχύουσες αστυνομικές διατάξεις θα αντικατασταθούν με δημοτικές που θα τεθούν - υποχρεωτικά - από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γ. Ρωμαίος διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξει διαπλοκή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αστυνομία και τις δημοτικές αστυνομίες. Οι τελευταίες θα συγκροτηθούν με βάση προσλήψεις που θα κάνουν οι δήμοι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν διαδημοτικές αστυνομίες. Επίσης απέκλεισε την πιθανότητα να εκχωρηθούν αστυνομικές αρμοδιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής προστασίας.

Οπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, οι ειδικές υπηρεσίες των δήμων (σσ δηλαδή οι δημοτικές αστυνομίες) δεν πρέπει να μετατραπούν σε παρααστυνομικά σώματα.

"Εχω διαπιστώσει" δήλωσε "ότι με αλλεπάλληλα νομοθετήματα η ειδική υπηρεσία του δήμου μετατρέπεται σε αστυνομική αρχή.

Ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, πρωτοστατεί στην εφαρμογή αυτής της κατεύθυνσης, με τόσο μάλιστα ζήλο, ώστε προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο απόστρατο στρατηγό της ΕΛΑΣ.

Οσο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός δημόσιας τάξης, υπάρχει και το επιπλέον ζητούμενο αν αυτό θα συνεπάγεται, κατά τη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση, αύξηση του κόστους της δημοτικής υπηρεσίας για τους δημότες και κίνδυνο εγκατάλειψης των κύριων έργων των ειδικών υπηρεσιών των δήμων.

Αποψή μου είναι ότι οι δήμοι κατ' αρχήν δεν πρέπει να αναλαμβάνουν αστυνομικά καθήκοντα και ότι οι ειδικές υπηρεσίες των δήμων δεν πρέπει να μετατραπούν σε παρααστυνομικά σώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ