Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 9 Οκτώβρη

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην περιφέρεια κατά των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων, ενώ εντείνεται η προετοιμασία των Συντονιστικών Επιτροπών των νομών για μια δυναμική και αγωνιστική παρουσία αιρετών και κατοίκων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, στην πλατεία Κάνιγγος.

Σήμερα, Τετάρτη, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει η Λάρισα.Οι κάτοικοι 88 από τις 125 κοινότητες του νομού, που αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις, πραγματοποιούν δυναμικό συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.Την απόφαση για κινητοποίηση πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν πρόεδροι κοινοτήτων του νομού.

Σήμερα, η Επιτροπή Νομού Χανίων διοργανώνει πανχανιώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία της Αγοράς και στη συνέχεια πορεία στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα στο νομάρχη. Παράλληλα, αποφασίστηκε το κλείσιμο των κοινοτικών καταστημάτων του νομού στις 1, 2, 8, 9 και 10 Οκτώβρη και η συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Συλλαλητήριο στη γέφυρα του Εύηνου πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στη "συγκόλληση" της περιφέρειάς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.

Στις 6 του μήνα, είναι η σειρά της Φωκίδας,όπου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας,στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή του νομού προετοιμάζεται για μια δυναμική κάθοδο στο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, καλώντας όλους τους αιρετούς και κατοίκους να συμμετέχουν σ' αυτήν, να δηλώσουν "όχι στον μαρασμό των χωριών, όχι στη μείωση της τοπικής δημοκρατίας".

Στην Καρδίτσα

Συγκέντρωση κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" πραγματοποίησαν χτες το πρωί κάτοικοι κοινοτήτων της Καρδίτσας, που εναντιώνονται στις αναγκαστικές συνενώσεις. Με τρακτέρ και αυτοκίνητα, απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το "Δέλτα" των Εθνικών δρόμων Καρδίτσας - Αθήνας, Καρδίτσας - Τρικάλων, Καρδίτσας - Βόλου. Στη συγκέντρωση, μίλησαν πρόεδροι κοινοτήτων και ο δήμαρχος Παλαμά. Στο ψήφισμα, που μοιραζόταν στους διερχόμενους, το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" χαρακτηρίζεται αντιεπιστημονικό, αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό, αντιαναπτυξιακό, που προάγει τον κομματισμό, μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση και σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Καλούνται, η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ν' αντιδράσουν. Και δηλώνεται ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν την κατάργηση των σημερινών ΟΤΑ θα κηρυχτούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στα χωριά.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων και οι πρόεδροι των χωριών καλούν τους κατοίκους της περιοχής και τους ετεροδημότες που διαμένουν στην Αθήνα, να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, που διοργανώνει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Λαμία

Δυναμικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή 800 και πλέον κατοίκων και 70 κοινοταρχών και εκπροσώπων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία Πάρκου, στη Λαμία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον ενταφιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της υπαίθρου και της χώρας, που θα επιφέρει το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" και κάλεσαν τα κόμματα και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να το καταψηφίσουν στη Βουλή.

"Είμαστε αντίθετοι στις αναγκαστικές συνενώσεις και στην κατάργηση της αυτοτέλειας των κοινοτήτων, γιατί πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή τους θα οδηγηθούμε στον μαρασμό, στην εγκατάλειψη, στην υποβάθμιση και την πλήρη εξαφάνιση της υπαίθρου. Θεωρούμε τον επιχειρούμενο στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πράξη αυταρχική και αντισυνταγματική. Αρνούμαστε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των κοινοτήτων μας", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της συγκέντρωσης. Το ψήφισμα επέδωσαν στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με πορεία, στο νομάρχη και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συντονιστικών Επιτροπών Εύβοιας και Βοιωτίας και εκπρόσωποι των ΝΕ των κομμάτων ΚΚΕ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ