Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υφυπουργός προπηλακίζει παραπληγικούς

Το ανώτατο στάδιο του "εκσυγχρονισμού" εκφράστηκε με χαρακτηρισμούς περί "νονών" και "χαμένων εκμεταλλευτών του χώρου" από τον Θ. Κοτσώνη προς τους αγωνιζόμενους παραπληγικούς. Την απομάκρυνση του υφυπουργού ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών

Σκηνές απείρου εκσυγχρονιστικού κάλλους εκτυλίχτηκαν προχτές το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα στον προθάλαμο των γραφείων του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,τον οποίο είχαν καταλάβει συμβολικά οι παραπληγικοί διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης στα επιδόματά τους. Η κατάληψη είχε αρχίσει προχτές το πρωί μετά την αρνητική απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συνεχίστηκε για δώδεκα και πλέον ώρες μέχρι τις πρωινές χτες, όταν και αποχώρησαν οι παραπληγικοί.

Οπως κατήγγειλε χτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών,την ώρα που είχε αποφασιστεί η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και στη συζήτηση που ακολούθησε "ήταν εξ αρχής επιθετικός, προκλητικός και εχθρικός", "προπηλακίζοντας καταξιωμένα και εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου και του αναπηρικού κινήματος με χαρακτηρισμούς, όπως "νονοί" του αναπηρικού κινήματος, ηλίθιοι, βλάκες, χαμένοι εκμεταλλευτές του χώρου".

Οι καταγγελίες αυτές περιέχονται σε χτεσινό δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΣΠ) και συνέβησαν, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, παρουσία του υπουργού Κ. Γείτονα,του υφυπουργού Μ. Σκουλάκη,της γενικής γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου,του Γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη,του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή και μελών της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ). Ηταν η τρίτη, διαδοχικά, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έγινε προχτές και είχε συμφωνηθεί η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, οπότε εκδηλώθηκε η "πρωτόγνωρη και φασιστική συμπεριφορά που θύμιζε παλιότερες και αυταρχικές εποχές" όπως καταγγέλλει ο ΠΣΠ.

Εκτός από όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΠ, τα μέλη της διοίκησής του ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους περιέγραψαν και τούτη την απαράδεκτη σκηνή, ενώ γινόταν συζήτηση για την ένταξη του Τεχνολογικού Κέντρου Αναπήρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, που θα ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την παραγωγή τεχνικών βοηθημάτων για τους παραπληγικούς, τυφλούς και κωφούς:

Ο Θ. Κοτσώνης αντέδρασε στην υπόσχεση του υπουργού Κ. Γείτονα να συμμετάσχουν μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στην επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα... "Ποιοι είστε εσείς που θα έχετε λόγο στο πού θα πάει το Κέντρο. Δε θα πηγαίνω όπου μου σφυρίζετε", φώναξε ο Θ. Κοτσώνης κτυπώντας με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι. Στη συνέχεια στράφηκε στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Δ. Μαυροκέφαλο και τον αποκάλεσε "νονό του αναπηρικού κινήματος". Η αντίδραση των υπολοίπων - και των δύο πλευρών - ήταν άμεση. Οι μεν εκπρόσωποι των παραπληγικών φώναζαν "αίσχος" και "ντροπή" και αποκαλούσαν τον υφυπουργό "εχθρό του αναπηρικού κινήματος", η δε ηγεσία του υπουργείου προσπαθούσε να επαναφέρει στην... τάξη τον Θ. Κοτσώνη.

Το ΔΣ του ΠΣΠ συνεδρίασε χτες και ομόφωνα αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, ενώ ζητά την απομάκρυνση του Θ. Κοτσώνη απ' τη θέση του υφυπουργού.

Συζήτηση υπόσχεται το υπουργείο

Αργά χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν κάνει ούτε μία αναφορά για τα μεσονύχτια γεγονότα, αλλά ούτε και ικανοποιεί τα αιτήματα των παραπληγικών.

  • Η καταβολή του επιδόματος εξόδων μετακίνησης, ύψους 35.000 δραχμών, θα ισχύει από 1/1/1998 για τα άτομα που πάσχουν από παράλυση ή ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, που δεν είναι κάτοχοι αναπηρικού αυτοκινήτου, όπως αναφέρει το υπουργείο. Μ' άλλα λόγια αποκλείονται από αυτή τη ρύθμιση όσοι έχουν αναπηρία μικρότερη του 80% - παράλογα δηλαδή πράγματα.
  • Το εξωιδρυματικό επίδομα, ύψους 125.000 δραχμών, επεκτείνεται - χωρίς να αναφέρει και από πότε - στους ακρωτηριασμένους και στους πάσχοντες από ασθένειες που έχουν ίδια κλινική εικόνα με αυτή της παραπληγίας - τετραπληγίας, που είναι ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
  • Οσον αφορά το αίτημα της αύξησης των επιδομάτων - που αφορά την καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος σε 14μηνη βάση με τα δώρα Χριστουγέννων και του Πάσχα - το υπουργείο αναφέρει ότι αυτό "εντάσσεται στη γενικότερη επιδοματική πολιτική". Το υπουργείο, αναφέρει η ανακοίνωση θα φέρει το θέμα προς συζήτηση και εντός τριμήνου θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές θέσεις.
  • Τέλος, σχετικά με το Τεχνολογικό Κέντρο Αναπήρων το υπουργείο αναφέρει ότι εξετάζει την αποτελεσματικότερη λύση στην οποία θα καταλήξει μετά την πρόταση της ειδικής επιτροπής που συγκροτείται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ