Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν περνάνε οι εκβιασμοί του ΕΙΝ

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την επιβολή ενοικίου και να μην αποδεχτούν τον μεσαιωνικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των εστιών διατράνωσαν χτες το μεσημέρι οι εστιακοί φοιτητές της Θεσσαλονίκης στη συνάντησή τους, με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) Γιάννη Κουμέντο.

Μέσα σε κλίμα έντασης, που τροφοδοτήθηκε από την απαράδεκτη και προκλητική στάση του Γ. Κουμέντου, οι φοιτητές έδωσαν το δικό τους τελεσίγραφο απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά τελεσίγραφα της κυβέρνησης, του υπουργείου και του ΕΙΝ. "Δεν παζαρεύουμε τη Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς. Να τελειώνουν τώρα όλα τα έργα βελτίωσης των Εστιών. Απαιτούμε παροχές σε όλες τις Εστίες ολόκληρη την ημέρα, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Διεκδικούμε δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές", είπε ο Κ. Παππάς μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης(ΣΟΦΕΘ). Οι φοιτητές διαμήνυσαν πως η δωρεάν παιδεία δεν παζαρεύεται και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και των υπαλλήλων της δε θα περάσει. "Δε θα επιτρέψουμε το κομμάτι - κομμάτι ξεπούλημα των Εστιών σε εργολάβους και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να φύγουν και όπου έχουν μπει, όπως τα μαγειρεία".

Σημείο αιχμής της χτεσινής συνάντησης ήταν η εκβιαστική τακτική που ακολουθεί το ΕΙΝ. Ζητά από τους οικότροφους "συμμετοχή" 1.500 δραχμές το μήνα και να υπογράψουν δήλωση ότι αποδέχονται τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και τις αποφάσεις του ΕΙΝ. Μάλιστα τους απειλεί ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά μέσω της εφορίας. Οι φοιτητές αντιδρούν στην καθιέρωση ενοικίου, ανεξάρτητα από το ποσό, το οποίο χρόνο το χρόνο μπορεί να εκτιναχτεί στα ύψη.

Οταν ρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΕΙΝ τι θα γίνει με τους χιλιάδες δικαιούχους φοιτητές που περιμένουν να μπουν στις εστίες, αλλά δεν μπορούν γιατί υπάρχουν μόνο 1.700 δωμάτια, με εντελώς προκλητικό τρόπο προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους φοιτητές, εκτοξεύοντας την κατηγορία ότι παράνομα διατηρούν δωμάτια στην Εστία. Κουβέντα όμως δεν είπε για ανέγερση νέων Εστιών, όπως επίσης δεν απάντησε στις καταγγελίες των φοιτητών πως πίσω από τα έργα βιτρίνας των εστιών κρύβεται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Εστιών.

Στο πρόβλημα που προέκυψε με τις Εστίες της Καλαμαριάς μετά την άρνηση του ΑΠΘ να καλύψει τα έξοδα συντήρησής τους για το 1998, που σημαίνει ότι από σήμερα δε θα υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος στο κτίριο, δε θα υπάρχει φως, νερό, τηλέφωνο, ο Γ. Κουμέντος είπε ότι θα το εξετάσει την Πέμπτη, σε συνάντησή του με τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του ΕΙΝ, οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν, όπως και πέρσι, την υλοποίηση του αυταρχικού και μεσαιωνικού κανονισμού λειτουργίας, που βάζει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη των γονιών. Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν ΓΣ για να καταλήξουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις του Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ