Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθρωποι δικοί μας

Δύο ειδήσεις που - ίσως, λόγω και της δημοσιογραφικής πλημμυρίδας για το "άρλεκιν" της κυρίας Λιάνη - Παπανδρέου - δεν έτυχαν προβολής στα ΜΜΕ, έρχονται ν' ανατρέψουν τον ισχυρισμό "πας Αλβανός, εγκληματίας", που προβάλλεται πολλές φορές κι από πολλές πλευρές στη χώρα μας:

Η πρώτη αναφέρεται σε δυο 70χρονους κατοίκους του χωριού Μαυροβούνι της Λάρισας, οι οποίοι παρήγγειλαν σε Αλβανό λαθρομετανάστη - προσφέροντάς του αμοιβή ενός εκατομμυρίου δραχμών - τη δολοφονία ενός συνομήλικου συγχωριανού τους, με τον οποίο είχαν παλιές διαφορές. Ομως, ο Αλβανός όχι μόνο δε δέχτηκε να εκτελέσει την "παραγγελιά", αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει το υποψήφιο θύμα για τις προθέσεις των συγχωριανών του και στη συνέχεια ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες αρχές.

Η δεύτερη αφορά τον Βασίλη Ντόρη, Ελληνα από την Αλβανία που εργαζόταν στον Τύρναβο, ο οποίος έσπευσε με αυτοθυσία να σώσει δυο συνανθρώπους του που είχαν πέσει σε δεξαμενή τσίπουρου, με αποτέλεσμα να χάσει ο ίδιος τη ζωή του.

Στην πρώτη περίπτωση αποδεικνύεται ότι η "εγκληματική ιδιοσυγκρασία" δε συνάδει αναγκαστικά με τους Αλβανούς, αλλά ενίοτε αποτελεί ίδιον κάποιων, "υπεράνω πάσης υποψίας", συμπατριωτών μας. Στη δεύτερη, ότι η εργατική αλληλεγγύη δε σταματάει μπροστά σε εθνικές, φυλετικές και άλλες διαφορές.

Βεβαίως, ως αντίλογο θα μπορούσε να αναφέρει κανείς εγκλήματα που, πράγματι, φέρουν ως δράστες Αλβανούς λαθρομετανάστες. Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι έρχονται από τη γειτονική χώρα είναι "αγγελούδια", αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε και το γενικό αφορισμό πως είναι όλοι εγκληματίες. Αυτός ο ισχυρισμός - που προέρχεται και από επίσημα χείλη πολλές φορές - αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού στο λαό μας. Ενα κλίμα που διαχέεται, μέσω των ΜΜΕ, στο κοινωνικό σώμα και το δηλητηριάζει. Και, δυστυχώς, βλέπουμε κάποιους συμπατριώτες μας - λίγους είναι η αλήθεια - να διακατέχονται από ρατσιστικές διαθέσεις και σε μερικές περιπτώσεις από επιθετική, εχθρική συμπεριφορά εναντίον των λαθρομεταναστών. (Είναι γνωστά και κάποια κρούσματα φόνων Αλβανών "δι' ασήμαντον αφορμήν", όπως γιατί πήραν ένα καρπούζι από το μποστάνι ή ένα τσαμπί σταφύλι από τ' αμπέλι).

Η συμπεριφορά κι αυτών των λίγων θα ήταν διαφορετική, αν στα ΜΜΕ προβάλλονταν και θετικά παραδείγματα, όπως αυτά στο Μαυροβούνι και στον Τύρναβο της Λάρισας.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι - πολλοί εκ των οποίων πέρασαν πολλά χρόνια στη μετανάστευση και γνωρίζουν, εξ ιδίας πείρας, τι σημαίνει να είσαι ξένος και πολλές φορές κυνηγημένος σε ξένη χώρα - στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν πέφτουν στη "λούμπα" της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και αγωνίζονται μαζί με τους μετανάστες για τη λύση των κοινών προβλημάτων τους. Ιδιαίτερα οι αγρότες - που εργάζονται και ζουν μαζί τους στην ύπαιθρο - συνειδητοποιούν ότι όχι μόνο δεν έχουν να κάνουν με κάποιους εχθρούς, αλλά αντιθέτως με χρήσιμους συνεργάτες.

Και, φυσικά, οι κυβερνώντες, το ελληνικό κράτος - που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη - πρέπει να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, με τη νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την ισότιμη ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Ετσι και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας - χαμηλά μεροκάματα, ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη ασφάλιση των λαθρομεταναστών κ. ά. - και το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού θα αντιμετωπιστούν. Αλλά πώς να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα οι κυβερνώντες, αφού αυτή η κατάσταση τους βολεύει; Μόνο ένα κίνημα διεκδίκησης Ελλήνων και ξένων εργαζομένων μπορεί να τα επιβάλει.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ