ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για δήμους φορομπήχτες

Το προεδρείο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ: Δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Eurokinissi

Το προεδρείο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ: Δήμαρχοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
Τη συναίνεσή τους στη δήθεν ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στο πλαίσιο του συστήματος, ώστε να μπορεί αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες να το υπηρετεί πιστά, επιβεβαίωσαν, στην πλειοψηφία τους, οι προσκείμενοι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αιρετοί. Στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού τους συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στη Χερσόνησο Κρήτης, επέμειναν στο αίτημα να υπάρξουν αλλαγές τόσο σε θεσμικό όσο και οικονομικό επίπεδο ώστε «να εναρμονιστεί η ελληνική ΤΑ με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Με δεδομένη αυτή τη συμφωνία, το κείμενο που ψηφίστηκε αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού όχι θέσεων αλλά μορφών διαχείρισης της συμφωνημένης πολιτικής ανάμεσα στις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του τρικομματισμού. Κι αυτό γιατί στις βασικές θέσεις σχετικά με το ρόλο της ΤΑ - όπως αυτός αποτυπώνεται στο τρίπτυχο επιβολή φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, διαιώνιση του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων, υιοθέτηση και άσκηση πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων - υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Ακόμα και τα δήθεν αιτήματα πρώτης γραμμής, που πρόβαλε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, είναι διατυπωμένα με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνουν την απουσία οποιασδήποτε διεκδικητικής γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ζήτημα των συμβασιούχων που απασχολούνται σε αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα, για το οποίο ο πρόεδρος απείλησε ότι θα «καταρρεύσουν οι δήμοι αν η κυβέρνηση δε δώσει τα αναγκαία κονδύλια για τη μονιμοποίησή τους». Στο ψήφισμα η ΚΕΔΚΕ «λύνει» το πρόβλημα ζητώντας ρύθμιση ώστε να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο την ύπαρξη ή μη των προϋποθέσεων μονιμοποίησης. Ανάλογα «λύνεται» και το αίτημα της δήθεν διεκδίκησης των αυθαίρετα παρακρατημένων πόρων της ΤΑ. Στο ψήφισμά της η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί μεν να αποδοθούν στους δήμους (όχι όλα, αλλά το 1/3 αυτών), ωστόσο σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της ΤΑ», για να καταλήξει στην ανάγκη να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται οι δήμοι τοπικούς φόρους.

Στο ψήφισμα προτείνεται η θεσμοθέτηση αιρετής περιφέρειας (με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο) και η καθιέρωση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, στο όνομα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, κάτι ανέφικτο όταν το κεφάλαιο κερδοσκοπεί και τα κοινωνικά αγαθά εμπορευματοποιούνται. Κι αν εκληφθεί ως συμβιβασμός των αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ το συγκεκριμένο σημείο του ψηφίσματος που αφορά στην περιφέρεια (καθώς διαφοροποιείται από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ), αντίστοιχα συμβιβασμός των αιρετών του ΠΑΣΟΚ είναι η μη διατύπωση του αρχικού αιτήματος να μην εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, στο οποίο προσανατολίζεται η ΝΔ. Στο ψήφισμα διατυπώνεται απλά: «Αρχή και αξίωμα πρέπει να είναι ότι η πλειοψηφία κυβερνά τον δήμο και η μειοψηφία ελέγχει». Αλλά και η ολόθερμη στήριξη τελικά στο πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο με λεφτά της ΤΑ χρηματοδοτεί έργα της, που επιλέγει η κυβέρνηση!

Κατά τ' άλλα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να λειτουργήσει αυτοτελές Τμήμα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για εργαζόμενους αλλά και στελέχη της ΤΑ, σε μία πρόθεση να μετατραπεί η αιρετότητα σε επάγγελμα. Επίσης, να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανάμεσα σε άλλα και με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ψήφισμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ εξουσιοδοτείται να διεκδικήσει τις παραπάνω θέσεις, με σημείο αφετηρίας τον προϋπολογισμό του 2005.

Το ψήφισμα της ΔΑΣ

Την άλλη άποψη για την ΤΑ που υπερασπίζεται τον κοινωνικό και φιλολαϊκό της ρόλο, κατέθεσαν, με ψήφισμά τους, οι σύνεδροι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ).

Σε αυτό καταδικάζονται οι αντιλήψεις που διαμορφώνονται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και από τα όργανα της ΤΑ, οι οποίες θέλουν το θεσμό «φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος των δημοτών, με τη γενίκευση της λογικής της ανταποδοτικότητας» και «φορέα επιβολής "καινοτόμων" αντεργατικών μέτρων που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις κατά παραγγελία των Βρυξελλών, της κυβέρνησης και του ΣΕΒ». Αντιλήψεις, οι οποίες, επιπλέον «ανέχονται, αν δεν καλλιεργούν, φαινόμενα συνύφανσης της ΤΑ με το κεφάλαιο και αφήνουν στο απυρόβλητο καταστάσεις κακοδιαχείρισης που δεν αποτελούν πια μεμονωμένα περιστατικά, καθώς η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων, αναδεικνύονται σε υπέρτατες αξίες και στο χώρο της ΤΑ», τονίζει η ΔΑΣ.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται:

Επιβάλλεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να «απαιτήσουμε αγωνιστικά, συντονισμένα και αποφασιστικά:

  • Την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων και των άλλων συλλογικών οργάνων της ΤΑ, όλων των βαθμίδων.
  • Τη θεσμική κατοχύρωση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με το διπλασιασμό τους σήμερα από 3% σε 6%, με προοπτική το πάγιο αίτημα για 8% του κρατικού προϋπολογισμού. Επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων πόρων. Οχι στη φορολογική εξουσία της ΤΑ που σημαίνει νέα βάρη στους δημότες.
  • Τη διασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη των υπηρεσιών δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα αρμοδιότητας της ΤΑ. Είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά από το κράτος υποχρεώσεων δικιάς του αρμοδιότητας στις πλάτες της ΤΑ. Ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τους τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, φορολογικής εξουσίας και δημόσιας τάξης.
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου δημοτικού και κοινοτικού κώδικα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ΤΑ και στις προσδοκίες του εργαζόμενου λαού.
  • Την ελεύθερη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αυτούς που τις πλήρωσαν, τον ελληνικό λαό, χωρίς μεσάζοντες και διαμεσολαβητές.

Παρεμβάσεις σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, που θέλει την ΤΑ να λειτουργεί σε όφελος του δημότη, έκαναν την τελευταία μέρα του συνεδρίου οι: Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας. Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας. Στ. Σταμούλος, δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας. Β. Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας και Κ. Τζατζάνης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε»...

Οι διαδικασίες που προηγήθηκαν του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ τηρήθηκαν πιστά και στο κλείσιμο των εργασιών του, με την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της να επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει - όπως και το έκανε - τις θέσεις της. Ενδεικτικό είναι ότι το συνέδριο κατέληξε σε ένα ψήφισμα που δεν είχαν στα χέρια τους οι σύνεδροι, αλλά το διάβαζε την ώρα της διαδικασίας ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος και αναλόγως «έκοβε και έραβε» τις θέσεις. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, αν το ψήφισμα, στο οποίο κατέληξε το συνέδριο, είναι αυτό που διάβασε ο πρόεδρος. Και αν δεν είναι, ποιος είναι σε θέση - με δεδομένο το αλαλούμ που επικρατούσε, αλλά και την απουσία κειμένου - να το διαπιστώσει και να το στοιχειοθετήσει. Τραγελαφικό, δε, ήταν το επιχείρημα που προβλήθηκε στο στοιχειώδες ερώτημα, γιατί το σχέδιο του ψηφίσματος δε μοιράστηκε από πριν στους συνέδρους: Δεν υπήρχε χαρτί για να τυπωθεί!!!

Τις διαδικασίες κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), οι οποίοι κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα, το οποίο όμως, προς δόξαν των δημοκρατικών διαδικασιών, δε διαβάστηκε στους συνέδρους. Το πόσο η ηγεσία του οργάνου διασφάλισε τη δημοκρατία, για την οποία διατείνεται ότι κόπτεται φαίνεται και από αυτό γεγονός, το οποίο επέβαλε στο όνομα της συντόμευσης των διαδικασιών.

Γεγονός που φαίνεται ότι δεν πτοεί κάποιους από το να προβάλλουν το ψήφισμα που κατέληξε το συνέδριο ως ομόφωνο, κάτι που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Είναι κακή ή εσκεμμένη η πληροφόρηση της «Ελευθεροτυπίας» και του «Εθνους» που κάνουν λόγο για ομόφωνο ψήφισμα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ