ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις Μαδρίτης και Ελσίνκι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο ρ/σ «Φλας»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στα θέματα των «διαπλεκομένων» και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επικεντρώθηκε η χτεσινή συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο ρ/σ «Φλας» και τους δημοσιογράφους Μ. Πυργιώτη και Μπ. Παπαναγιώτου. Τα βασικά αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύονται παρακάτω:

- Θα πρέπει η στάση της Τουρκίας να διαφοροποιήσει και τη στάση της χώρας μας;

- «Κατ' αρχήν, η Ελλάδα, ως επίσημη πολιτική, ως ελληνική κυβέρνηση, έχει δύο σοβαρές δεσμεύσεις, τις οποίες εθελοντικά προσυπέγραψε. Μία στη Μαδρίτη και μία στο Ελσίνκι. Πράγμα, που έχει δώσει πολλά προβαδίσματα στην ηγεσία της Τουρκίας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και νομίζω ότι είναι εγκλωβισμένοι σ' αυτά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

- Θεωρείτε ότι και το Ελσίνκι ήταν εγκλωβισμός;

- «Το Ελσίνκι έρχεται ύστερα από τη Μαδρίτη. Και μάλιστα συμπίπτουν, την ίδια χρονιά είναι. Το 1999. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Τι λέει το Ελσίνκι; Οτι δύο χώρες, εάν διαπιστώσουν ότι έχουν διαφορές, να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης. Προσέξτε, όμως: Για πρώτη φορά στο Δικαστήριο της Χάγης πάνε διαφορές που έχουν σχέση με τα σύνορα. Και τις γκρίζες ζώνες. Δεν είναι το πάγιο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Που σημαίνει ότι η ΕΕ νίπτει τας χείρας. Και είναι πολύ γνωστό ότι αυτό το περίφημο Δικαστήριο της Χάγης τοποθετείται με πολιτικά κριτήρια και όχι με νομικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο άλλωστε έχει γίνει διάτρητο, ό,τι θέλει ο καθένας κάνει».

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε το Δεκέμβριο;

- «Ετσι όπως είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, η μεν ΝΔ θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα αμβλύνει τα προβλήματα - αυτά έλεγαν και για το Κυπριακό και δεν έγινε - ο δε κύριος Παπανδρέου για λόγους καθαρά αντιπολίτευσης πάλι υπεραμύνεται των αποφάσεων της ΕΕ σε σχέση με το Ελσίνκι. Απ' ό,τι έχω καταλάβει, ο κ. Παπανδρέου λέει να πάμε τα θέματα στο Δικαστήριο της Χάγης και η κυβέρνηση λέει να μην πάμε στη Χάγη, διότι είναι πολύ πιθανό να χαθεί η υπόθεση και ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλάνε. Το θέμα, λοιπόν, δε λύνεται μέσα στην ΕΕ. Είναι ένα ζήτημα γενικότερο και πριν απ' όλα τα θέματα των συνόρων έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, εμείς δεν μπορούμε να βρούμε μια διαχειριστική λύση του προβλήματος. Θέλει αλλαγή πλεύσης».

- Ως εκ τούτου, απέχετε ή προσυπογράφετε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει άμεση σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας;

- «Αυτά είναι για το θεαθήναι. Για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη. Και ενδεχομένως να διαμορφωθεί μια συναίνεση ανάμεσα στα δύο κόμματα και ενδεχομένως με το ΣΥΝ. Δεν είμαστε αντίθετοι, π.χ., να γίνει συζήτηση στη Βουλή γι' αυτό το ζήτημα. Στη σχετική Επιτροπή και εμείς επίσης θα ζητήσουμε ενημέρωση, δεν είναι εκεί το ζήτημα, και θα πούμε και τη γνώμη μας. Δε θα αποφύγουμε να την πούμε. Και θέλουμε και περισσότερη πληροφόρηση. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι από τις εφημερίδες. Που δεν την αμφισβητώ, αλλά ενδεχομένως η κυβέρνηση να ξέρει και κάτι παραπάνω. Οσον αφορά στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εμείς δε συμμετέχουμε. Είμαστε εναντίον αυτών των ανεξάρτητων επιτροπών, εκτός Βουλής. Στη Βουλή μπορούν να συζητηθούν αυτά, στη Διαρκή Επιτροπή».

- Δεν έχετε ζητήσει προσωπικά ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, από την κυβέρνηση;

- «Αποφασίσαμε να ζητήσουμε ενημέρωση και αυτό σήμερα θα το κάνουμε. Απλώς, δεν το δώσαμε στη δημοσιότητα, γιατί πρώτα το ζητάμε επισήμως και μετά το δημοσιεύουμε. Δεν ξεκινάμε ανάποδα».

- Εχουμε την πολυτέλεια να ασκήσουμε βέτο το Δεκέμβριο;

- «Κατ' αρχήν, εμείς θα πολιτευτούμε σ' αυτό το θέμα, όπως και με το Κυπριακό. Δηλαδή, όσον αφορά στο γενικό θέμα, είμαστε εναντίον της διεύρυνσης της ΕΕ και επομένως και εναντίον της ένταξης της Τουρκίας. Ωστόσο, επειδή δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς - η Τουρκία ζητάει την ένταξη - βεβαίως πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία για να πιεστεί η ηγεσία της Τουρκίας σε ορισμένα ζητήματα. Ενας δρόμος για μας εύκολος, που δεν τον ακολουθούμε, είναι να πούμε είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας και να το κόψουμε στο πλάι. Οχι. Αφού συντελείται αυτή η διαδικασία, εμείς θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία να αξιοποιήσει και αυτά τα ζητήματα. Να υπάρχει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα. Χωρίς να επιτρέψουμε εθνικισμούς, ρατσισμούς κλπ. Είναι, όμως, και θέμα ΝΑΤΟ, γιατί εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Γιατί ξέρετε τι θα πει η ΕΕ; Πηγαίνετε να το λύσετε στο ΝΑΤΟ. Τον εθνικό εναέριο χώρο, τα σύνορα κλπ.».

Για το ΕΣΡ και τη διαφάνεια

- Το ΕΣΡ έχει πάρει πολλές αποφάσεις. Λέει τώρα ο εισαγγελέας ότι εν πάση περιπτώσει κακώς δόθηκαν αυτά. Ο τρόπος που ενήργησε το προσκείμενο προς εσάς πρόσωπο δεν ήταν ένας τρόπος που έλεγε ως εδώ, ανεξαρτήτως ποιος υπογράφει και ποιος δεν υπογράφει, εγώ σαν μέλος του ΕΣΡ βγαίνω και το καταγγέλλω...

- «Δεν κατάλαβα. Ποιο προσκείμενο πρόσωπο; Δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΚΚΕ μέσα στο ΕΣΡ».

- Εσείς δεν έχετε καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο έχει διαρθρωθεί;

- «Οταν συγκροτήθηκε το ΕΣΡ με βάση και με τα πρόσωπα που ήρθαν, εμείς δείξαμε ένα είδος ανοχής. Δεν είχαμε τίποτα εναντίον των προσώπων. Δεν είχαμε άμεση ανάμειξη. Οταν ήρθαν τα πρόσωπα, εμείς είπαμε εντάξει, θα φανεί στην πορεία τι θα κάνει το ΕΣΡ. Και όταν υπήρχαν αποφάσεις που ήταν σωστές, τις στηρίζαμε. Εχουμε κάνει πάρα πολλές φορές κριτική στο ΕΣΡ. Εχουμε ζητήσει το ΕΣΡ να έχει μέσα, που να μπορεί να ελέγχει καταστάσεις, γιατί δεν έχει και τα αναγκαία μέσα. Πολλά πράγματα τα μαθαίνουν απ' τις εφημερίδες. Θέλω να πω ότι η στάση στο ΕΣΡ ήταν μια στάση απέναντι σε ένα καινούριο όργανο, που με τα πρόσωπά του δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη αντίθεση. Αλλα τα είχαμε σε περισσότερη εκτίμηση, σε άλλα ήμασταν ουδέτεροι και με βάση τη στάση του θα εκτιμούσαμε την κατάσταση, όπως και κάνουμε. Πολλές φορές έχω συναντήσει σε κοινωνικές εκδηλώσει μέλη του ΕΣΡ και μου κάνουν παράπονα για δημοσιεύματα στο "Ριζοσπάστη", γιατί τα θεωρούν επικριτικά. Υστερα, εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία. Οταν βγαίνουν στοιχεία στη δημοσιότητα, τα αξιολογούμε και με βάση πώς σκεφτόμαστε παίρνουμε θέση. Δεν κατευθύνουμε κανέναν μέσα στο ΕΣΡ, ούτε υπάρχει μέλος του ΕΣΡ που το πήραμε τηλέφωνο και του είπαμε κάνε αυτό ή κάνε εκείνο. Πρώτα απ' όλα, γιατί κανένα μέλος του ΕΣΡ δε θα το δεχόταν και, δεύτερο, δε θα το δεχόμαστε εμείς. Αν ήταν εκπρόσωπος του Κόμματος, βεβαίως και θα ήταν σε συνεννόηση με το Κόμμα».

- Μετά τον «Μπαϊρακτάρη» έχετε την αίσθηση πως ό,τι συμβαίνει είναι μια προσπάθεια της καινούριας κυβέρνησης να προωθήσει τα θέματα της διαφάνειας, ή να συντελεστεί μια αλλαγή φρουράς σε επιχειρηματικό επίπεδο;

- «Το δεύτερο. Είναι αναδιανομή της πίτας. Και αυτή η αναδιανομή γίνεται και πιο κάτω. Στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε διάφορους χώρους».

- Και για να διευκρινίσουμε κάτι, δηλαδή η κ. Αυδή, που συμμετέχει στο ΕΣΡ, δεν είναι πρόταση δική σας;

- «Οταν ήρθε η πρόταση για την κ. Αυδή, βεβαίως εμείς συμφωνήσαμε. Εχουμε εκτίμηση στο πρόσωπο της κ. Αυδή, όχι γιατί είναι γυναίκα του αείμνηστου Λέοντα Αυδή, έχουμε αυτοτελή εκτίμηση. Και δεν είχαμε κανένα λόγο να πούμε όχι. Εχουμε εκτίμηση στο πρόσωπό της. Δεν έχουμε καμία παρέμβαση στις επιλογές της».

- Δε σας εκφράζει και δεν την εκφράζετε;

- «Δεν καθοδηγείται από το ΚΚΕ, για να σας το πω καθαρά. Τοποθετείται με βάση την προσωπική της υπευθυνότητα και τη γνώση των θεμάτων, τα οποία ξέρει πολύ καλύτερα απ' τον καθένα, όπως υποθέτω και άλλοι, αφού χειρίζονται αυτά τα πράγματα μέσα από το ίδιο το ΕΣΡ».

Να συγκληθεί η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Να συγκληθεί η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Λ. Κανέλλη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της Β. Μαγγίνα. «Μετά τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρούμε επιβεβλημένο να συγκληθεί η Επιτροπή μας για την πλήρη ενημέρωσή της από τον υπουργό Εξωτερικών το δυνατό συντομότερα», τονίζουν, στο κείμενό τους, οι βουλευτές του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ