ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για μικρούς και μεγάλους

«Φράνκενσταϊν Ρεντίκουλους» στο «Νέο Ριάλτο»
«Φράνκενσταϊν Ρεντίκουλους» στο «Νέο Ριάλτο»
Με το σαιξπηρικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι» ξεκινά τη φετινή περίοδο το «Θέατρο του Νότου», στο «Αμόρε». Η παράσταση ανεβαίνει, σήμερα, σε σκηνοθεσία Lilo Baur. Η μετάφραση είναι του Νίκου Χατζόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Κώστας Φιλίππογλου, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαίρη Λούση, Πέτρος Αλατζάς, Γιώργος Συμεωνίδης.

Μια οικογένεια και μια φιλία διαλύονται εξαιτίας της ζήλιας και της υποψίας συζυγικής απιστίας. Ο έρωτας και η ζήλια πυροδοτούν τις αντιδράσεις: Χάνει κανείς τον έλεγχο των συναισθημάτων του, καταργείται η λογική, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν περίμενε από τον εαυτό του. Ο έρωτας και η ζήλια αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες του έργου.

  • Την ανατρεπτική κωμωδία - παρωδία «Φράνκενσταϊν Ρεντίκουλους» του Μάριν Ντάουνινγκ ανεβάζουν, σήμερα, οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης - Εφη Μουρίκη, στο «Νέο Ριάλτο», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, μουσική Διονύση Τσακνή, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη, Χρήστος Γιάνναρης, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αρετή Πασχάλη.
  • Στο Θέατρο «Εμπρός» ξεκίνησαν οι παραστάσεις και του έργου «7.000 λέξεις ακριβώς» του Κίμωνα Ρηγόπουλου. Εργο ιδιότυπα ποιητικό, με ήρωες έναν άντρα και μια γυναίκα. Δύο ρόλοι σε ένα παιχνίδι που, με έπαθλο την αυτογνωσία, τελειώνει μόλις αρθρωθούν επτά χιλιάδες λέξεις. Τα πρόσωπα υπερασπίζονται τα πιστεύω τους με δύο μονολόγους που δε γίνονται ποτέ διάλογος. Σκηνοθεσία Αννας Μακράκη, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βεληνόπουλου. Παίζουν: Βλάσης Ζώτης και Μπέτυ Νικολέση.
  • Το πλημμυρισμένο με χιούμορ έργο για παιδιά των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου «Οικογένεια Νώε» (πρωτοπαίχτηκε το 1996), επανέρχεται, από το Σάββατο, στη «Μικρή Πόρτα» με νέα παράσταση. Σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Νίκου Κυπουργού, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Κορωναίος, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Οθων Μπάρτσας, Θοδωρής Πετρόπουλος, Δημήτρης Πλειώνης, Αγγελική Σταύρου, Χριστέλα Γκιζέλη.
  • Στη «Χώρα του Πήτερ Παν» καλεί τα παιδιά το θέατρο «Καρέζη». Το έργο του Βαλέρι Πετρώφ ανεβαίνει σε μετάφραση - διασκευή - μουσική Γιούρι Στούπελ, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, χορογραφία Τάνιας Μιλτένοβα, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Κατσιαβού. Παίζουν: Δέσποινα Μακρή, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Ματούλα Βερεντζιώτη, Γιώτης Ταταρίδης, Αννίτα Βογιατζή, Φάνια Βαλάση, Καρολίνα Αλεξίου, Παντελής Καζαντζίδης, Πασχάλης Μερμιγκάκης.
Η Ρωσική Πρωτοπορία ταξιδεύει

Εργο της Λ. Ποπόβα
Εργο της Λ. Ποπόβα
«Φως και χρώμα στη Ρωσική Πρωτοπορία. Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης» τιτλοφορείται η μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάσει στην Κεντρική Ευρώπη (Νοέμβρης 2004 - Μάης 2005), το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει 350 έργα και αρχειακό υλικό, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Πρώτος σταθμός είναι το Βερολίνο και ο χώρος Martin Gropius Bau (2/11/2004-10/1/2005). Ακολουθεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (17/02-29/05/2005), για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη (ΚΜΣΤ) έως το Σεπτέμβρη του 2005. Στο Βερολίνο και τη Βιέννη θα παρουσιαστούν έργα 60 καλλιτεχνών (Μάλεβιτς, Ροτσένκο, Λιζίνκσι, Ποπόβα, Καντίνσκι κ.ά.), πολλά για πρώτη φορά, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ρωσικής πρωτοπορίας και δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1900-1943. Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, διεθνής επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή, διευθυντή του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδη Παπανικολάου, θα διερευνήσει την απόδοση του φωτός και του χρώματος στους πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών. Την έκθεση συνοδεύει πλούσιο αρχειακό υλικό - χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες - προβολές ταινιών και ανακατασκευές εγκαταστάσεων με βάση το υλικό της Συλλογής Κωστάκη.

Με ποίηση και μουσική

«Group Therapy», στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), όπου από αύριο (29/10) μέχρι την Κυριακή εμφανίζεται ο Μιχάλης Σιγανίδης με το Συγκρότημα Λαμπράκη. Ενα τριήμερο «ταξίδι» ποίησης και μουσικής, όπου «... ο αυτοσχεδιασμός - απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της μουσικής σκέψης - μεταμορφώνει κάθε φορά "το ίδιο πάντα τραγούδι" σε νέο υλικό...». Θα ακουστούν ποιήματα των: Μ. Σαχτούρη, Ν. Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ. Κουκούλα, Π. Ελυάρ, Σ. Μπέκετ, Γ. Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη. Το Συγκρότημα Λαμπράκη αποτελείται από τους: Χάρη Λαμπράκη (πλήκτρα, νέι, φωνή), Αντώνη Μαράτο (κρουστά, μπάσο, φωνή), Γιάννη Παξεβάνη (ηχοληψία, κιθάρα, φωνή), Δήμο Δημητριάδη (σαξόφωνα, φλάουτο), Παύλο Βάκαλο (ηλεκτρονικά, φλάουτο), Κώστα Θεοδώρου (κρουστά), Γιώργο Δημητριάδη (τύμπανα), Διονύση Ροδάτο (φωνή, θαμπό τσέλο). Συμμετέχει ο Γιώργος Μακρής.

Με ζεϊμπέκικα...

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκινά τις εμφανίσεις του, αύριο στο «Fix Θεσσαλονίκης» και μας θυμίζει πως «Υπάρχει και... το ζεϊμπέκικο», μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση. Το πρόγραμμα που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της ασθένειας του Δ. Μητροπάνου, κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο «Fix» (26ης Οκτωβρίου 15, 2310514666), όπου θα πραγματοποιηθούν 15 παραστάσεις. Οι Δ. Μητροπάνος, Δ. Μπάσης και Θ. Αδαμαντίδης, με πρωταγωνιστή το ζεϊμπέκικο, θα παρουσιάζουν καινούρια και παλιότερα τραγούδια. Συμμετέχουν: Ειρήνη Χαρίδου, Στέλλα Θεοφίλου. Ενορχήστρωση Νίκου Ζέρβα, επιμέλεια Ηλία Μπενέτου. Εμφανίσεις: Πέμπτη μέχρι Κυριακή.

Μόνιμα εκθέματα

Το πρώτο μέρος της νέας μόνιμης έκθεσής του παρουσιάζει το 90χρονο πλέον Βυζαντινό. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν περισσότερα από 1.200 αντικείμενα (γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική, υφάσματα κ.ά.) που φιλοξενούνται στο νέο εκθεσιακό χώρο (2.200 τ.μ).

Η έκθεση αποτελείται από δύο μεγάλες ενότητες. Μετά την εισαγωγική ενότητα «Εισαγωγή: Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», η πρώτη μεγάλη ενότητα επιγράφεται «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» και συγκροτείται από 6 θεματικές ενότητες. Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα «Ο Κόσμος του Βυζαντίου», η οποία αποτελείται από 9 ενότητες. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 8.30πμ-3μμ.

Σπουδές και ανθίβολα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Σπίρερ (Μικρασιατών 81, Βόλος) φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Εκ Χιονιάδων... σπουδές και ανθίβολα. Αγνωστες πτυχές της μεταβυζαντινής τέχνης». Πρόκειται για έργα από το εργαστήριο των Μαρινάδων του χωριού Χιονάδες της Ηπείρου. Ανήκουν στη Συλλογή Γιαννούλη, η οποία περιλαμβάνει 2.000 περίπου σχέδια ζωγραφικής των Χιονιαδιτών ζωγράφων, που δραστηριοποιήθηκαν στη Βαλκανική και κυρίως στη Βορειοδυτική Ελλάδα, από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα σχέδια εργασίας και τα ανθίβολα αποτελούν είδος εικονογραφικού οδηγού - ευρετηρίου για τις ομάδες των ζωγράφων που κινούνταν ελεύθερα στον τουρκοκρατούμενο ελληνισμό, αναλαμβάνοντας τη διακόσμηση εκκλησιών, αλλά και κοσμικών κτιρίων.

Από όλο το χρονικό εύρος των σχεδίων της συλλογής, επιλέχτηκε μία σειρά σχεδίων ζωγραφικής, συνολικά 130 έργα. Πρόκειται για έργα αντιπροσωπευτικά μιας περιόδου της όψιμης μεταβυζαντινής και νεότερης τέχνης της Ελλάδας. Παράλληλα με τα πρωτότυπα έργα εκτίθενται και φωτογραφίες των τοιχογραφιών από τις εκκλησίες της περιοχής Χιονιάδων και Ζαγορίου. Η έκθεση διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου και θα διαρκέσει έως τις 20 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ