ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Σε θέσεις μάχης για δυναμική εκκίνηση!

Με μεγαλύτερη μαχητικότητα από ποτέ τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ρίχτηκαν ήδη στη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, καθώς αυτή διεξάγεται και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος και βρίσκει τους κομμουνιστές σε μια περίοδο γιορτινή γι' αυτούς, μια περίοδο που πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα στον ελληνικό λαό, συζητώντας μαζί του τις Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο.

Τυπικά, η έναρξη της Εξόρμησης έχει καθοριστεί για την 1η του Νοέμβρη, ωστόσο τα κουπόνια έχουν ήδη διανεμηθεί στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ενώ έχουν φτάσει και στα χέρια όσων θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ. Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης κατανοείται απ' όλους ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτει το Κόμμα, για την παραπέρα ενδυνάμωση της δράσης του και της παρέμβασής του. Η εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των μελών και των φίλων του, που με μεγάλη αισιοδοξία, με τις Θέσεις για το Συνέδριο και τα κουπόνια ανά χείρας, ρίχνονται σ' αυτή τη μάχη, γνωρίζοντας ήδη τις τεράστιες δυνατότητες υπερκάλυψης των πλάνων.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας έχει λάβει ήδη όλα τα μέτρα για μια δυναμική εκκίνηση. Οι οργανώσεις της δύναμής της προετοιμάζονται να υποδεχτούν την πρώτη της Εξόρμησης πανηγυρικά. Διοργανώνουν μικρές γιορτές, αλλά και συσκέψεις με καλεσμένους τους φίλους του Κόμματος. Πολλές απ' αυτές βρίσκονται σε άμιλλα μεταξύ τους π.χ. η Αχτίδα Κατασκευών με την Αχτίδα Βιομηχανίας, η Αχτίδα Υπηρεσιών με αυτή των Νοτιοδυτικών Συνοικιών κ.ά. Εξάλλου, στα πλαίσια της οικονομικής και πολιτικής εξόρμησης μπροστά στο Συνέδριο, η ΚΟΑ του ΚΚΕ σχεδιάζει στην επέτειο ίδρυσης του Κόμματος, στις 18 Νοέμβρη, να πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε σημαντικούς εργασιακούς χώρους, μεταφέροντας το κάλεσμα μελέτης των Θέσεων και οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος.

Σχετικά με την προετοιμασία της ΚΟΑ, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου της δήλωσε στο «Ρ»:

«Η ΚΟΑ έχει αυξημένο πλάνο σ' αυτή την Οικονομική Εξόρμηση, σε σχέση με τις προηγούμενες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να το υπερκαλύψουμε. Μέσα από τις εκλογικές μάχες, από τη δράση του Κόμματος για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, από την έντονη πολιτική δράση για τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών που προηγήθηκαν έχουν διευρυνθεί οι δεσμοί της ΚΟΑ με τους εργαζόμενους, το λαό. Το κύρος του Κόμματος έχει ανέβει στη συνείδηση του λαού της Αθήνας. Οι οργανώσεις είναι πιο έμπειρες και ικανές να ανταποκρίνονται σε αυξημένα καθήκοντα με επιτυχία. Τον Οκτώβρη, στη διάρκεια της προετοιμασίας της Οικονομικής Εξόρμησης, συζητήσαμε στις συνελεύσεις των ΚΟΒ, στις συσκέψεις με οπαδούς τα πλάνα, τις προσωπικές χρεώσεις, τις προϋποθέσεις και τα μέτρα για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για την υπερκάλυψη του πλάνου της Εξόρμησης».

«Η Οικονομική Εξόρμηση - συνεχίζει ο Σ. Κωτσαντής - πριν απ' όλα είναι έντονη πολιτική δράση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο. Για ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό. Με το κουπόνι στο χέρι θα απευθυνθούμε στους εργάτες, που μαζί παλεύουμε την αντεργατική πολιτική, γενικότερα στους εργαζόμενους που γνωρίζουν από την πείρα τους ότι κάθε ευρώ στο ΚΚΕ είναι βόλι στην καρδιά του ιμπεριαλισμού και των αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούνται από τους υπηρέτες του και στη χώρα μας. Κάθε ευρώ στο ΚΚΕ είναι ενίσχυση και του δικού τους αγώνα, γιατί δυναμώνει την πρωτοπόρα δύναμη της λαϊκής συμμαχίας, τη δύναμη που δεν αρκείται στον αγώνα για απόκρουση της αντιλαϊκής λαίλαπας, αλλά προετοιμάζει τις λαϊκές δυνάμεις για την αντεπίθεση, πασχίζει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό».

«Την 1η Νοέμβρη - καταλήγει ο Σ. Κωτσαντής - πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης στοχεύουμε να καλύψουμε το 25% του πλάνου. Στόχος φιλόδοξος αλλά πραγματοποιήσιμος. Ηδη τα Γραφεία των Οργανώσεων στολίζονται, ετοιμάζονται για το πανηγυρικό κλείσιμο της πρώτης μέρας. Τα μέλη του Κόμματος, οι οπαδοί, οι φίλοι και συνεργαζόμενοι θα καταθέσουν τα πρώτα αποτελέσματα της οικονομικής δουλιάς, την πείρα τους. Η συντροφική άμιλλα για την υπερκάλυψη του πλάνου μεταξύ συντρόφων, ΚΟΒ, Αχτίδων θα δώσει ώθηση, πείσμα και αισιοδοξία για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ΚΟΑ θα υπερκαλύψει το πλάνο της».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Τι είναι συγκέντρωση και τι συγκεντροποίηση του κεφαλαίου;

ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ αναπτύσσουν την παραγωγή όχι γιατί ενδιαφέρονται να ικανοποιήσουν με τα προϊόντα που παράγουν τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά για την απόσπαση υπεραξίας, για το κέρδος. Ο νόμος του κέρδους κινεί την καπιταλιστική παραγωγή. Ταυτόχρονα, οι καπιταλιστές, λόγω ανταγωνισμού, ενδιαφέρονται να αυξάνουν το μέγεθος του κεφαλαίου τους. Ενα μέρος των κερδών τους, λοιπόν, το επενδύουν στην παραγωγή, έτσι που να μεγαλώνουν οι διαστάσεις του κεφαλαίου τους και της παραγωγής. Αυτή είναι η συγκέντρωση του κεφαλαίου.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, το μέγεθος των διαστάσεων του κεφαλαίου μπορεί να αυξηθεί με τη συνένωση δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων, δηλαδή με τη συγχώνευση κεφαλαίων. Που μπορεί να γίνεται είτε με την εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, είτε με συμφωνίες συγχώνευσης επιχειρήσεων, είτε επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, διάφορες επιχειρήσεις σταματούν την παραγωγή και αγοράζονται από άλλες. Αυτές οι μορφές συνένωσης των κεφαλαίων είναι η συγκεντροποίηση.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και το πέρασμα στη μεγάλη βιομηχανία, με τη χρήση των μηχανών, αναπτύσσονται, εξελίσσονται και τα μέσα παραγωγής. Η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, επομένως και την υπεραξία που αποσπά ο κεφαλαιοκράτης. Αυτό οδηγεί στην αύξηση των διαστάσεων της παραγωγής και του κεφαλαίου. Αυτή η διαδικασία, επομένως, οδηγεί στη συγκέντρωση της παραγωγής στη μεγάλη βιομηχανία, εξαρτά άλλες μικρότερες επιχειρήσεις από μεγαλύτερες και σε μια πορεία τις εκτοπίζει από την παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή, τα μεγάλα κεφάλαια εκτοπίζουν τα μικρά.

Ο ΜΑΡΞ, στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου», σελ. 786-787, σε σχέση μ' αυτό κάνει λόγο για «παραπέρα απαλλοτρίωση των ατομικών ιδιοκτητών, αυτός που είναι τώρα ν' απαλλοτριωθεί είναι ο κεφαλαιοκράτης που εκμεταλλεύεται πολλούς εργάτες».

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ: «Η απαλλοτρίωση αυτή (σ.σ. των μικρών κεφαλαίων) συντελείται με το παιχνίδι των εσωτερικών νόμων της ίδιας της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, με τη συγκεντροποίηση των κεφαλαίων. Κάθε κεφαλαιοκράτης σκοτώνει πολλούς άλλους κεφαλαιοκράτες».

ΔΗΛΑΔΗ, αυτή η διαδικασία της ολοένα και μεγαλύτερης συνένωσης των κεφαλαίων και της παραγωγής και της εργασίας, ή η αύξηση των διαστάσεων των κεφαλαίων, (συγκεντροποίηση, συγκέντρωση) που σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις κεφάλαια απορροφούν τα μικρότερα, ή τα μεγαλύτερα, λόγω ανταγωνισμού, εκτοπίζουν τα μικρότερα, (καταστροφή, κλείσιμο επιχειρήσεων), έχει ως αποτέλεσμα το κεφάλαιο να συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους μεγιστάνες. Σ' αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί, επίσης, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ξεχωριστούς ατομικούς καπιταλιστές.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν, επίσης, στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφού εξαγοράζονται από μονοπωλιακούς ομίλους και αυξάνονται οι διαστάσεις των κεφαλαίων τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις δημιουργούνται τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ