ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέες διώξεις αγροτών

Στιγμιότυπο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2002 για τις οποίες διώκονται αγρότες
Στιγμιότυπο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2002 για τις οποίες διώκονται αγρότες
Νέο μπαράζ αγροτοδικείων ξεκινά τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλία, καταδεικνύοντας το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές μεθόδους όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη πολλά αγροτοδικεία, πριν λίγες μέρες έφτασε σε 21 αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου κλητήριο θέσπιμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη στις 21 Μάρτη του 2005 επειδή συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοέμβρη 2002 μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, όταν τα τρακτέρ έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και έφτασαν στην είσοδό του.

Οσον αφορά στις δίκες αγροτών που ακολουθούν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα είναι:

  • Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοέμβρη, δεκάδες Λαρισαίοι αγρότες από τα χωριά Μεγάλο Μοναστήρι, Ελληνικό, Αγναντερή, Νέο Περιβόλι, Βρυότοπο, Κιλελέρ, Τσαριτσάνη, Μικρό Ευίδριο και Αμπελώνα, θα δικαστούν και πάλι με την κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών» κατά τη διάρκεια μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, τον Φλεβάρη του 2002, που είχε γίνει στη νέα και παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας - Βόλου.
  • Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 5 αγρότες του νομού Τρικάλων επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δίκιο τους. Το κατηγορητήριο σε βάρος τους αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 6 έως τις 11 Απρίλη του 2002 στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων, στο ύψος του Κεραμιδίου. Οι αγρότες που θα δικαστούν είναι οι Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Γ. Δηλεμήτης, Χρ. Δομάκης, Αντ. Γκιώμπρης και Χρ. Μάλλιος.

Οι νέες διώξεις τον αγροτών εκτός από τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης αποδεικνύουν, επίσης, και τον εμπαιγμό της ΝΔ σε βάρος της αγροτιάς η οποία προεκλογικά υποσχόταν ότι θα βάλει τέλος στα αγροτοδικεία προκειμένου να υφαρπάξει την αγροτική ψήφο και οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, τ' αγροτοδικεία συνεχίζονται. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας απαντώντας, πρόσφατα σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, με την οποία ζητούσε να σταματήσουν οι δίκες και οι καταδίκες των αγροτών, είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά ενέργεια για να μπει τέλος στο αίσχος των αγροτοδικείων.

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Αντιδράσεις για το σχέδιο εκμετάλλευσης

Την αντίθεσή τους να περάσει η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στα χέρια του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ (ΟΛΗΓ ΑΕ) εκφράζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, μετά τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη 26 Οκτώβρη, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, με θέμα το «Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο» του ΟΛΗΓ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, η αντίθεση των φορέων αφορά στο σκέλος των προτάσεων του Σχεδίου Εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης και μάλιστα του τμήματος που εμπλέκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας. Ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος καλεί τους φορείς που εκπροσωπούνται στον ΟΛΗΓ ΑΕ σύμφωνα με το νόμο 2932/2001, να πάρουν αποφάσεις κατά του σχεδίου. Οι δε εκπρόσωποί τους στο ΔΣ του ΟΛΗΓ ΑΕ να το καταψηφίσουν. Το ίδιο και οι διορισμένοι από την κυβέρνηση εκπρόσωποι στο ΔΣ. Επισημαίνει ακόμα ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1980, οι πόροι, χώροι και αρμοδιότητες του λιμενικού χώρου να ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο επισημοποιεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό της πόλης, όπου το ένα μέρος που θα ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας και το άλλο το πιο ζωτικό, δηλαδή το λιμάνι, στην εταιρία «ΟΛΗΓ ΑΕ». Η χερσαία ζώνη - επισημαίνει ο Σύλλογος - αν περάσει το σχέδιο θα ανήκει σε μία εταιρία που μπορεί σήμερα να είναι κρατική όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αύριο θα ανήκει σε κάποιον ιδιώτη. Αλλωστε, το ίδιο σχέδιο προβλέπει ιδιωτικοποίηση όταν καλεί επενδυτές, αυτοχρηματοδοτούμενες μαρίνες κλπ. «Ο ΟΛΗΓ ΑΕ με αυτό τον τρόπο καθορίζει και τον τρόπο ανάπτυξης της χερσαίας ζώνης της Ηγουμενίτσας, δηλαδή όλης σχεδόν της πόλης», υπογραμμίζει ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στην κατεδάφιση των προσφυγικών

Αρνείται την κατεδάφιση των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών στους Αμπελόκηπους το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την υπ' αριθμό 3050/2004 απόφασή του ακυρώνει τη σχετική πράξη του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα κατεδαφίζονταν έξι από τις οκτώ πολυκατοικίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανάβει το «πράσινο φως» για τη διάσωση ολόκληρου του συμπλέγματος των υπαρχόντων προσφυγικών κατοικιών, ενώ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση δεν ήταν νόμιμα αιτιολογημένη. Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων της περιοχής, πρώην ιδιοκτητών, καθώς και πολιτιστικών φορέων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι με το αναθεωρημένο Σύνταγμα η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ευθύνη και δικαίωμα του καθενός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δέχτηκε ότι θα μπορούσε να προσφύγει κάθε πολίτης για το εν λόγω θέμα. Επίσης, το δικαστήριο δέχτηκε ότι για την υποχρέωση της διατήρησης κτιρίων που έχουν ιστορική σημασία δε θα πρέπει να εξετάζονται ούτε οι πιθανές οικονομικές συνέπειες ούτε οι τυχόν επιδράσεις στις νομικές σχέσεις ιδιωτών, καθώς υπερέχει η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΑΣΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στον Αρειο Πάγο οι απαλλοτριώσεις

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπεται για να κριθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων σε ιδιωτικές εκτάσεις δασωτές ή αναδασωτέες που κηρύσσονται με νομαρχιακές αποφάσεις.

Το Δ' Τμήμα του ΑΠ απέστειλε ερώτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιλυθεί το όλο θέμα στα πλαίσια των διατάξεων του Συντάγματος, όπως αναφέρεται στο σχετικό ερώτημα. Η Ολομέλεια θα πρέπει να απαντήσει αν οι νομαρχιακές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις σε ιδιωτικές εκτάσεις συνιστούν πράξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή προαναγγελία μέλλουσας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες έκτασης είχαν ζητήσει από το Εφετείο τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης για αναδασωτέα έκταση που κηρύχτηκε υποχρεωτικά αναδασωτέα και είχε απαλλοτριωθεί αναγκαστικά υπέρ του δημοσίου.

Το Εφετείο ερμηνεύοντας το Δασικό Κώδικα απέρριψε ως μη νόμιμη την αίτηση των ιδιοκτητών, κρίνοντας ότι η νομαρχιακή απόφαση που κηρύσσει την έκταση δασωτέα ή αναδασωτέα - η οποία δεν μπορεί να διατεθεί για άλλο σκοπό - δεν αποτελεί γνήσια πράξη κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αλλά περιέχει προαναγγελία για μελλοντική απαλλοτρίωση.

Προσέφυγαν στο ΣτΕ 12 διοικητές νοσοκομείων

Αλλοι 12 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ και Κέντρων Υγείας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας, με τις οποίες παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες τέθηκαν εκτός των νοσοκομειακών μονάδων είναι αντισυνταγματικές και παράνομες. Να σημειωθεί ότι οι 12 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές παύτηκαν από τις θέσεις τους, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη και υπηρετούσαν στα νοσοκομεία: Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», Γ.Ν. Πατρών «Αγιος Ανδρέας», Γ.Ν. Αιγίου, Γ.Ν. Αγρινίου, Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, «Βουβάλειο» Κέντρο Υγείας Καλύμνου, Κέντρο Υγείας Κω, Γ.Ν. Ελευσίνας, Γ.Ν. Λαμίας, Γ.Ν. Αγίου Νικολάου Κρήτης και Κέντρο Υγείας Καρύστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ