ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΗ
Τους απαγόρευσαν να παρελάσουν για την ειρήνη...

Από την περσινή συμμετοχή των μαθητών στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Από την περσινή συμμετοχή των μαθητών στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
«Είμαστε αγωνιστές. Για την ειρήνη των λαών, για το σχολείο των αναγκών μας». Αυτό ήταν το αυτοκόλλητο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), που... ενόχλησε διευθυντές και καθηγητές σχολείων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Γαλάτσι, Καισαριανή, Περιστέρι καθώς και στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτώβρη στην πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού, όπου συμμετείχαν 72 σχολεία, αποφασίστηκε ότι την 28η Οκτωβρίου οι μαθητές θα παρελάσουν με το αυτοκόλλητο, στέλνοντας ένα μήνυμα αντίστασης στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και πολλά από τα σχολεία παρέλασαν με αυτά.

Ωστόσο, το περιεχόμενό του «ενόχλησε» κάποιους από τους διευθυντές και καθηγητές, οι οποίοι απαίτησαν από τους μαθητές να μην παρελάσουν με αυτό.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Ετσι λειτούργησαν "κάποιοι" κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο φασισμό. Ξεχνώντας πως τη μέρα αυτή ο αυταρχισμός είναι ακόμα περισσότερο απαράδεκτος. Σε "κάποιους" δεν άρεσε αυτό και έσπευσαν με απειλές να μας απαγορεύσουν να παρελάσουμε με το αυτοκόλλητο. Μάλιστα, κάποιοι περνώντας από έναν μαθητή του ξεκόλλησαν με μένος τα σήματα».

Και συνεχίζει: «Είναι διάφοροι διευθυντάδες που κάτω από την εξουσία που τους δίνει ο σχολικός κανονισμός θεωρούν ότι οι μαθητές και τα σχολεία είναι ιδιοκτησία τους. Είναι καθηγητές που έχουν ξεχάσει να κρίνουν και να λένε όχι όταν χρειάζεται, μην τυχόν και "εκθέσουν" τους ανωτέρους. Είναι γνωστή η τακτική και ο στόχος τους. Ας είχαν όμως το θάρρος να πουν ότι δεν τους αρέσει που το αυτοκόλλητο έλεγε "είμαστε αγωνιστές". Ας το παραδεχτούν. Τους ανησυχεί που παλεύουμε για το σχολείο των αναγκών μας. Ας αποκαλύψουν ακόμη και αυτό που μας εξαγριώνει. Φοβούνται που είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ειρήνη των λαών».

Εμφάνιση φασιστών - ρατσιστών

Τη στιγμή που κάποιοι διευθυντές απαγόρευαν στους μαθητές να παρελάσουν «για την ειρήνη των λαών», μικρές ομάδες εθνικιστικών οργανώσεων έδιναν ρεσιτάλ ρατσισμού. Στη Νέα Σμύρνη φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» προκαλούσαν τα δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εξω τώρα όλοι οι Αλβανοί». Αφορμή ήταν η πρόσκληση του δημάρχου σε δύο αλλοδαπές μαθήτριες που είχαν παραιτηθεί από σημαιοφόροι να παρευρεθούν στο χώρο της παρέλασης.

Ρατσιστικά συνθήματα ακούστηκαν και στο Σύνταγμα, όταν μέλη του Εθνικού Μετώπου ξεδίπλωναν ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Η σημαία μας μόνο σε Ελληνες» και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο της παρέλασης. Στο Ναύπλιο οι φασίστες της «Γαλάζιας Γενιάς» έριξαν τρικάκια με ρατσιστικό περιεχόμενο.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ Γ' ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις διώξεις εκπαιδευτικών

Αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις στο 1ο Γυμνάσιο Καματερού καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αναφερόμενη σε μηνύσεις και παραπομπές στο πειθαρχικό εκπαιδευτικών του σχολείου, υπεύθυνος για τις οποίες είναι ο πρώην διευθυντής του σχολείου. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν μηνύσεις εναντίον του μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ν. Μπουλούζου, εκπαιδευτικού του 1ου Γυμνασίου που κατήγγειλαν τη στάση του πρώην διευθυντή. Παράλληλα έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό επτά εκπαιδευτικοί από την προϊσταμένη του 4ου Γραφείου με κατηγορίες όπως «επέδειξε χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή συμπεριφορά για δημόσιο υπάλληλο εντός και εκτός υπηρεσίας και με βάση το άρθρο 107 παρ. 1 ήτοι άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως με προδήλως απρεπείς εκφράσεις», «σύσταση ομάδας», «παραποίηση βαθμολογίας» κλπ. Οπως τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αφορμή για τις διώξεις αυτές στάθηκε η αντίδραση των συναδέλφων στις μεθόδους του πρώην διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Καματερού και η καταγγελία τους στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ. Ιδιαίτερα υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ το ζήτημα της παραπομπής του καθηγητή Ηλία Λάμψα στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία πως «σε ώρες λειτουργίας του σχολείου διακινούσε αφίσες εκ μέρους του κ. Καράλη παρά το νόμο και την απαγόρευση του Περιφερειάρχη». Η αφίσα ήταν ένα κάλεσμα σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο για τον πόλεμο στον Ιράκ.

Παρά τη στήριξη που παρείχε η διοίκηση της εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο διευθυντή, τελικά ο σύλλογος καθηγητών και ο σύλλογος γονέων του σχολείου ανάγκασε τη νέα διοίκηση να προχωρήσει στην καθαίρεση του διευθυντή. Ωστόσο, οι διώξεις παραμένουν...

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σε συμβολική αναστολή λειτουργίας την Τρίτη

Την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας λόγω οικονομικών προβλημάτων αποφάσισε για την ερχόμενη Τρίτη 2 Νοέμβρη το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, το Συμβούλιο του ΤΕΙ σημειώνει ότι «το ΤΕΙ Αθήνας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάδηλη αδυναμία να επιτελέσει έστω και στοιχειωδώς το έργο του». Οπως επισημαίνει, τα ΤΕΙ της χώρας παρουσιάζουν ήδη έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ και «χρηματοδοτούνται προκλητικώς άνισα σε σχέση με τα Πανεπιστήμια καίτοι ευρίσκονται στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα» και συμπληρώνει: «Φοβούμεθα, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Συμβούλιο του ΤΕΙ, πως αν το οικονομικό μας κατ' αρχήν πρόβλημα, όπως όμως και όλα τα υπόλοιπα - με κύρια τη λειτουργική και αξιοπρεπή στέγαση των Σχολών, τη στέγαση των σπουδαστών που έχουν ανάγκη σε αξιοπρεπείς φοιτητικές εστίες και την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους μας - δεν επιλυθούν οριστικώς, το Ιδρυμα θα κλείσει από μόνο του στο μέλλον».

Εκ... των ενόντων η κάλυψη των κενών

Πολύμορφα προχωρά η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση καθώς κοντά στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους, προωθείται και η καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Οπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να αναπληρώσουν στα κενά τους το ωράριο εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για οποιαδήποτε λόγο από το σχολείο. Οπως σημειώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ορισμένα στελέχη της εκπαίδευσης συνεχίζουν να καταστρατηγούν το νόμο 1566/85, ο οποίος κάνει σαφή διάκριση μεταξύ διδακτικού και εργασιακού ωραρίου και επισημαίνει ότι οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι παράνομες. Μάλιστα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι ζητείται από εκπαιδευτικούς να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί τους εκπαιδευτικούς, εφόσον συμπληρώσουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται στα κενά τους να καλύπτουν το ωράριο άλλων εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για οποιονδήποτε λόγο από το σχολείο, παρέχοντας συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για το «Πολυτεχνείο»

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του αγωνιστικού γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» συγκαλεί σήμερα, στις 11.30 το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ