ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φλέγεται το «σουνιτικό τρίγωνο»
  • Σφοδρές μάχες στο Ραμάντι, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν εισβολή
  • Αντίστροφη μέτρηση για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν στα περίχωρα της Φαλούτζα ανάμεσα στα τρομαγμένα παιδιά του Ιράκ

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν στα περίχωρα της Φαλούτζα ανάμεσα στα τρομαγμένα παιδιά του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Φλέγονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του λεγόμενου «σουνιτικού τριγώνου» από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων και των ανταρτών που στο Ραμάντι, πλέον, γίνονται από δρόμο σε δρόμο. Στη Φαλούτζα, ο αμερικανικός στρατιωτικός κλοιός σφίγγει και οι αεροπορικές επιδρομές πολλαπλασιάζονται, καθώς ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι προειδοποιούσε ότι «η υπομονή εξαντλείται και οι προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της αντιπαράθεσης οδεύουν στο τέλος τους».

Σφοδρές μάχες συγκλονίζουν από την Παρασκευή το Ραμάντι, βορείως της Βαγδάτης, όπου, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη διά μέσου των ανατολικών συνοικιών. Χτες, στις μάχες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4, ενώ σκοτώθηκαν και 4 Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και ένας Ιρακινός εικονολήπτης του Reuters, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 2 πολίτες. Τα προηγούμενα 24ωρα, είχαν σκοτωθεί, σε ξεχωριστά περιστατικά αντάρτικων επιθέσεων, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και είχαν τραυματιστεί 4 συνάδελφοί τους, όπως και 3 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Στο έτερο προπύργιο των ανταρτών, στη Φαλούτζα, συνεχίζεται η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περίμετρό της, ενώ καθημερινοί είναι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Την Παρασκευή είχαν σκοτωθεί 6 Ιρακινοί και είχαν τραυματιστεί 4, ενώ χτες, σε νέα επιδρομή σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι προειδοποιούσε την Κυριακή ότι «η φάση της αντιπαράθεσης στη συγκεκριμένη πόλη έχει μπει στην τελική ευθεία».

Για να «προετοιμάσει» την, εχθρική απέναντί του, ιρακινή κοινή γνώμη για το επικείμενο λουτρό αίματος, ο Αλάουι υποστήριξε ότι στη Φαλούτζα εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 5.000 «μαχητές τρομοκράτες, αρκετοί από αυτούς ξένοι». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή συνελήφθησαν 167 «ξένοι τρομοκράτες από άλλες αραβικές χώρες». Η επιλογή του Αλάουι, πάντως, για στρατιωτική κλιμάκωση στη Φαλούτζα, μέσα στις επόμενες μέρες, δε βρίσκει σύμφωνο το δοτό Πρόεδρο, Γκάζι αλ Γιαουάρ, που χτες δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική στρατιωτικής επέμβασης.

Κλιμάκωση σε όλη την επαρχία αλ Ανμπάρ

Στην ευρύτερη περιοχή της, εν λόγω, επαρχίας, της Ανμπάρ, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν, το Σάββατο, 9 Αμερικανοί πεζοναύτες και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι, χωρίς όμως να διευκρινιστούν οι «ακριβείς συνθήκες θανάτου τους για να μην κινδυνεύσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους». Στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων με όλμους έχει γίνει, όπως ανακοινώθηκε, και η βάση του βρετανικού τάγματος «Black Watch» που έχει μεταφερθεί νοτίως της Βαγδάτης, στη Μαχμουντίγια, προκειμένου να καλύψει τα νώτα των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν, σε αυξημένους αριθμούς, αναπτυχθεί στην επαρχία «Ανμπάρ».

Πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες κατά ξενοδοχείου, όπου διαμένουν κυρίως Ιρακινοί εργάτες, εξαπέλυσαν, την Κυριακή το βράδυ, οι αντάρτες και στο κέντρο του Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 8. Χτες, στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα». Στην ιρακινή πρωτεύουσα έφτασαν, χτες, επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες προκειμένου, όπως έγινε γνωστό, να διαφυλαχτεί «η προετοιμασία των εκλογών και η συμπλήρωση εκλογικών καταλόγων». Συνολικά, εκτιμάται ότι στο Ιράκ, πλέον, βρίσκονται 142.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τέλος, την ευθύνη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα γραφεία του σταθμού του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Αραμπίγια», όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι, διεκδικούν δύο πρωτοεμφανιζόμενες άγνωστες οργανώσεις: οι «Ταξιαρχίες της Επανάστασης του 1920» και «Ταξιαρχίες Μαρτύρων της Τζιχάντ στο Ιράκ». Παράλληλα, απήχθησαν, χτες, από αγνώστους μέσα από το γραφείο τους στη δυτική Βαγδάτη, 1 Αμερικανός, 1 Νεπαλέζος, 2 Αραβες και 3 Ιρακινοί, υπάλληλοι σε σαουδαραβική εταιρία, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών ακόμη ομήρων. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ο αποκεφαλισμός ενός 24χρονου Ιάπωνα, γεγονός που προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων για την παραμονή ή όχι των ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αβεβαιότητα γενικώς

Νέα επίθεση αυτοκτονίας

Εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Παλαιστινίου ηγέτη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε, χθες, στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» έξω από το Παρίσι. Εκεί ο Γιάσερ Αραφάτ υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί από τι πάσχει και η υγεία του έχει παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση.

Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων ο καμικάζι, και 35 τραυματίες, είναι ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην ανοιχτή αγορά Καρμέλ, στο Τελ Αβίβ. Με τηλεφώνημα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σηματοδοτώντας την πρώτη, ίσως, φορά, που η συγκεκριμένη οργάνωση πραγματοποιεί τέτοιου είδους επίθεση εντός του ισραηλινού εδάφους. Καμικάζι φέρεται να ήταν ο 18χρονος Αμερ αλ Φαχρ, από τον προσφυγικό καταυλισμό Ασκαρ, έξω από τη Νάμπλους.

Την επίθεση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του Σάεμπ Ερακάτ, που υπογράμμισε «την ανάγκη επανάληψης των διαπραγματεύσεων ως μοναδικού μέσου απεγκλωβισμού από τον κύκλο της βίας». Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι τόνισε ότι «τέτοιου είδους ενέργειες δεν εξυπηρετούν την παλαιστινιακή υπόθεση». Ανάλογες καταδικαστικές δηλώσεις έκανε, διά του συνεργάτη του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, και ο Γιάσερ Αραφάτ από το Παρίσι. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» υπογράμμισε ότι «επρόκειτο για ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια για τους κατακτητές, όσο δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Παλαιστινίους».

Ως «απόδειξη» ότι η παλαιστινιακή ηγεσία, παρά την απουσία του Γιάσερ Αραφάτ, ακολουθεί «τις ίδιες βασικές πολιτικές κατευθύνσεις», επέλεξε να «ερμηνεύσει» την επίθεση αυτοκτονίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μια μέρα νωρίτερα, δήλωνε πρόθυμος να διαπραγματευτεί με μια νέα παλαιστινιακή ηγεσία «σοβαρή και υπεύθυνη». Την επίθεση καταδίκασαν ο Βρετανός ΥΠΕΞ και ο ΟΗΕ.

Παράλληλα, φυσικά, συνέχισε και ο ισραηλινός στρατός «το έργο» του. Στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, 2 Παλαιστίνιοι ένοπλοι, κατά τον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκαν έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ. Στη Δυτική Οχθη, την Κυριακή, σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζενίν σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», και τραυματίστηκε ένας δεύτερος, ενώ έγιναν και 3 συλλήψεις. Τέλος, χθες, στη Νάμπλους, ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Αγωνία για Αραφάτ

Στα μέσα της τρέχουσες βδομάδας, θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλεται ο Γιάσερ Αραφάτ, οπότε θα υπάρξει και μια σαφής εικόνα για την κατάσταση της υγείας του. Προς το παρόν, συνεργάτες του δήλωναν αισιόδοξοι. Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν δεσμευόταν ότι δε θα πλήξει ο ισραηλινός στρατός το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, όσο λείπει, αλλά και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τον ενταφιασμό του Αραφάτ, σε περίπτωση θανάτου του, στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την κυβέρνηση Σαρόν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης από εβραίους εξτρεμιστές στην πλατεία των Τεμενών, πράξη που θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν έργο Παλαιστινίων για «να τορπιλιστεί το σχέδιο απεγκλωβισμού από τη Γάζα».

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τα παιδιά της Παλαιστίνης, που αυτές τις μέρες φιλοξενούνται από το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου (εκλογικό κέντρο ΚΚΕ) η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ