ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αναγκάστηκαν να του επιστρέψουν το δικαίωμα αυτο-υπεράσπισης!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι δικαστές αναγκάστηκαν χτες να επιστρέψουν στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το θεμελιώδες δικαίωμα υπεράσπισης της υπόθεσής του, το οποίο είχαν αφαιρέσει στις 2 Σεπτέμβρη με πρόσχημα έκθεση γιατρών που περιέγραφαν ως απαγορευτική (τάχα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας...) τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του.

Η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε χτες από πενταμελές σώμα δικαστών με την «υποσημείωση» πως ο Μιλόσεβιτς θα έχει, μεν, τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση της υπόθεσης «αλλά» θα παρακολουθεί την υπόθεση από κοντά και δικηγόρος διορισμένος από το δικαστήριο που θα είναι «σε ετοιμότητα» να συνεχίσει τη διαδικασία εάν και όταν ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ασθενήσει σοβαρά...

Η εξέλιξη είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα που καταγράφεται μάλλον θετικά στο ενεργητικό του Μιλόσεβιτς, ο οποίος από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη αντέδρασε σθεναρά στο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης (Βρετανός δικηγόρος Στίβεν Κέι) με τον οποίο και αρνήθηκε να συνεργαστεί. Είναι επίσης αποτέλεσμα της αποτυχίας του συνηγόρου υπεράσπισης να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στα καθήκοντα του ρόλου για τον οποίο επιλέχτηκε, πράγμα που και ο ίδιος παραδέχτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα όταν κατέθεσε στο δικαστήριο της Χάγης αίτηση απαλλαγής από το καθήκον του διορισμένου συνηγόρου υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς. Τέλος, η εξέλιξη αντανακλά την αποτυχία της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία να πείσει τους δικαστές να εξακολουθήσουν το φίμωμα του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τη συνέχιση της αναστολής του δικαιώματος υπεράσπισης του εαυτού του υπό τα (δημοσίως.... γνωστά) προσχήματα.

Σ' αυτά τα προσχήματα, που χτες αναμεταδόθηκαν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως θέσεις κάποιων εκ της Γενικής Εισαγγελίας του Δικαστηρίου της Χάγης (με πρώτη, εξυπακούεται την Κάρλα ντελ Πόντε), συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: η εξέλιξη της δίκης καθυστερεί «ανεπίτρεπτα» λόγω της κακής υγείας του Μιλόσεβιτς, το δικαστήριο μετατρέπεται σε «αρένα πολιτικών διακηρύξεων» του πρώην ηγέτη και ο ίδιος «ασκεί τη δικηγορία με αταίριαστο για δικηγόρο τρόπο» επειδή με τη στάση του και τον τρόπο που εξετάζει τους μάρτυρες ...«πολώνει» την ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα!

«Φοβάμαι πως ο Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να κερδίσει επιχειρώντας και πάλι να αποφασίζει ο ίδιος πότε θα έρχεται στο δικαστήριο» δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό της γι' αυτή την εξέλιξη...

Η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας έχει προγραμματιστεί για τις 9 του μήνα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Αλλαγή στη σκυτάλη της εξουσίας

Πλήθος από οπαδούς του Τ.Βάσκες βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει

Associated Press

Πλήθος από οπαδούς του Τ.Βάσκες βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

«Πανηγυρίστε Ουρουγουανοί. Αυτή η νίκη είναι δική σας. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ». Με αυτό τον τρόπο ανακήρυξε ενώπιον χιλιάδων Ουρουγουανών που βγήκαν να πανηγυρίσουν, τη νίκη της παράταξής του, του Ευρέος Μετώπου -Frente Amplio, ο Ταμπαρέ Βάσκες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, όπου τον έφερναν σίγουρο νικητή των προεδρικών εκλογών της 31ης Οκτώβρη.

Τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, σύμφωνα με το ΑΡ, επιβεβαίωσαν τη διαφαινόμενη νίκη και ο Βάσκες εκλέγεται Πρόεδρος από την πρώτη κιόλας Κυριακή, αφού συγκέντρωσε 1.113.615 ψήφους και ποσοστό 50,2% έναντι 34% ή 748.130 ψήφων, που απέσπασε ο κυριότερος αντίπαλός του και υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Χόρχε Λαρανιάγα. Ενώ ο υποψήφιος του κόμματος Κολοράντο και υποστηριζόμενος από τον πρώην πρόεδρο Χόρχε Μπάτλε, Γκιγιέρμο Στίρλινγκ απέσπασε μόλις το 10%.

Παράλληλα, το Frente Amplio (Encuentro Progressista/Frente Amplio/Nueva Mayoria) - συνασπισμός κομμάτων μεταξύ αυτών και του ΚΚ της Ουρουγουάης, των συνδικάτων, αλλά και στελεχών του πρώην ένοπλου κινήματος, αλλά και πολιτικών που έχουν εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα κόμματα του Κολοράντο και του Εθνικού Κόμματος - αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, στη Γερουσία και τη Βουλή.

Η νίκη του Βάσκες, του 64χρονου ογκολόγου και πρώην δημάρχου του Μοντεβίδεο, σηματοδοτεί την πρώτη ουσιαστικά αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας στην Ουρουγουάη, μετά τη σύστασή της ως κράτους το 1830, αφού ακόμη και με την παρένθεση της στρατιωτικής χούντας (1973 - '84) οι δυνάμεις που νέμονταν την εξουσία εναλλάσσονταν ανάμεσα σε δύο κόμματα, το Κολοράντο και το Εθνικό Κόμμα. Η νίκη αυτή χαιρετίστηκε πρωτίστως από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, φυσικά από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και τον Πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, δύο προέδρους που ανέμεναν αυτή τη νίκη, προκειμένου να «ισχυροποιήσουν» το νότιο «προοδευτικό κώνο» της Νοτίου Αμερικής και την εμπορική της ζώνη τον Mercosur.

Εξάλλου, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, η νίκη αυτή του Βάσκες είναι μια «αλλαγή έμφασης παρά μία ριζοσπαστική τομή», όπως αναφέρει και το BBC. Ο Βάσκες έχει υποσχεθεί μετριοπαθή πολιτική, στήριξη των φτωχών και περισσότερο κοινωνική πολιτική. Εχει κριτική και όχι αντίθετη θέση έναντι των ΗΠΑ και την πολιτική του ΔΝΤ. Εντούτοις, σε περιφερειακό επίπεδο επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής υποηπείρου, αφού και ο ίδιος υπόσχεται στενή και συντονισμένη πορεία με τις υπόλοιπες χώρες και απαγκίστρωση από τη μέγκενη των ΗΠΑ και αποκατάσταση εάν όχι σύσφιξη των σχέσεων με την Κούβα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι νεοφασίστες σχημάτισαν συνασπισμό...

Μετά την προ ημερών αγγελθείσα συμμαχία μεταξύ των δύο νεοφασιστικών κομμάτων NPD (Εθνικό Κόμμα Γερμανία) και DVU (Γερμανική Λαϊκή Ενωση) για τις γενικές εκλογές του 2006, το NPD, στο συνέδριό του το Σαββατοκύριακο στην καθολική κωμόπολη Ναϊνεφέλντε της Θουριγγίας, αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνασπισμό και άλλες σκόρπιες ομάδες, όπως τους Ρεπουμπλικάνους και τις «Ελεύθερες Συντροφιές».

Αυτό ανακοίνωσε στους 200 αντιπροσώπους και άλλους τόσους προσκαλεσμένους ο πρόεδρος του NPD Ούντο Φόιγκτ. Πρόεδρος της DVU είναι ο Γκέρχαρντ Φρέι, εκδότης παντός είδους φασιστικών βιβλίων και εφημερίδων με έδρα το Μόναχο, που χρηματοδοτεί το νεοφασιστικό αυτό κόμμα.

Ο πρόεδρος του NPD χαρακτήρισε τον εκλογικό συνασπισμό σαν «ισότιμο συνεταιρισμό για να μπουν σαν ισχυρή εθνική ομάδα στο Μπούντεσταγκ». Τα δύο κόμματα πέτυχαν στις τοπικές εκλογές του Σεπτέμβρη την είσοδο στις βουλές των κρατιδίων του Βρανδεμβούργου (η DVU με 6 βουλευτές) και το NPD με 12 βουλευτές στη βουλή της Σαξονίας (με έδρα τη Δρέσδη).

Οπως αναφέρει η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (1 Νοέμβρη) στην ηγεσία του NPD εκλέχτηκε και ένα στέλεχος των «Ελεύθερων Συντροφιών», τιμωρημένο για ποινικές πράξεις, που ακολουθείται από 3.000 συμπαθούντες, ώστε μαζί με τα 5.000 μέλη του NPD να αποτελούν μια δύναμη, για την οποία ο πρόεδρος του NPD δήλωσε ότι αποτελούν «Λαϊκό Μέτωπο από δεξιά».

Οι νεοφασίστες ηγέτες δήλωσαν στο συνέδριο, που έγινε με κλειστές τις πόρτες, ότι θα συνεχίσουν τη συλλογή υπογραφών κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι θέλουν «μια Γερμανία των Γερμανών».

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν ορισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όχι όμως ισχυρού χαρακτήρα, ενώ οι τοπικές χριστιανοδημοκρατικές αρχές τήρησαν «ουδετερότητα» ή υποστήριξαν τους νεοφασίστες, «χάριν της ελευθερίας της γνώμης», γράφουν η «Νόιες Ντόιτσλαντ» και η «Γιάνγκε βελτ».

Προκλητική πορεία πραγματοποίησαν το Σάββατο 350 νεοφασίστες στο Πότσνταμ με επικεφαλής γνωστό νεοναζί από το Αμβούργο. Πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση από μερικές εκατοντάδες. Οπως γράφει η «Γιούνγκε Βελτ» μια αντιδιαδήλωση «1.000 αυτόνομων αντιφασιστών» κατέληξε σε «οδομαχία μιας ώρας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, την αρχή έκανε η Αστυνομία, που «επιτέθηκε στην αντιδιαδήλωση».


Θ. Β.

ΕΕΔΥΕ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα (2 Νοέμβρη) στις 12.00 συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60) με θέμα: Εξελίξεις στη «δίκη» Μιλόσεβιτς.

Εισηγήτρια: η Λιάνα Κανέλη, δημοσιογράφος, βουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ που βρέθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και παρακολούθησε τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ