ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Καταδίκη για αφισοκόλληση!

Σε τρίμηνη φυλάκιση καταδίκασε χτες το δικαστήριο της Τρίπολης τον Δημήτρη Πάτση, μέλος του ΝΓ Αρκαδίας του ΚΚΕ - μετά τη διαδικασία ακύρωσης της πρώτης δίκης όπου και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση - επειδή λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά του 2003 κολλούσε αφίσες του ΠΑΜΕ στον περίβολο του Κέντρου Υγείας Τροπαίων.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της εισαγγελέα κ. Κάσση ήταν αθωωτική, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δημήτρης Μακρής, έκρινε ένοχο το στέλεχος του ΚΚΕ κι επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Ο Δ. Πάτσης άσκησε έφεση κι αφέθηκε ελεύθερος.

Να θυμίσουμε ότι η καταδίκη προήλθε μετά από μήνυση του προϊσταμένου του Κέντρου Υγείας Τροπαίων, Χρήστο Παπαφράγκο, ο οποίος με τη συνδρομή της αστικής Δικαιοσύνης φαίνεται πως δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε πρωτοπόρους αγωνιστές να ενημερώνουν το λαό για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση του αρκαδικού λαού, τόσο για τη μήνυση όσο και για την ίδια την απόφαση, σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας κρίνονται παράνομες οι αναρτήσεις αφισών (;!) στους εργασιακούς χώρους.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κανένας εφησυχασμός για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχαν χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ύστερα από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ. Αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούμε για ζητήματα της περιοχής, ιδιαίτερα για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και γενικότερα. Εκτιμάμε ότι η ενημέρωση ήταν ουσιαστική και θεωρούμε ότι η συζήτηση και η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ χρήσιμη.

Υπογραμμίσαμε στον υπουργό Εξωτερικών ότι αισθανόμαστε κάποια ανησυχία από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς παραβιάσεις, που, βεβαίως, δε γίνονται πρώτη φορά. Κυρίως μας απασχολεί το ζήτημα της έμπρακτης και συνεχούς κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Δεν αισθανόμαστε ησυχία με τη στάση της ΕΕ, επειδή υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που κρύβονται πίσω από τις εθνικές παραβιάσεις, προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία για τα δικά τους συμφέροντα και όχι με βάση το δίκαιο».

«Θεωρούμε - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι οι συμφωνίες που έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση τόσο στη Μαδρίτη, όσο και η συμφωνία του Ελσίνκι, δημιούργησαν ένα αρνητικό δεδομένο, γιατί και οι δύο αυτές συμφωνίες αναγνωρίζουν, ουσιαστικά, κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με βάση τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, έρχονται σε αντίθεση με το δίκαιο και με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό είναι το αφετηριακό σημείο ανησυχίας μας αυτή την περίοδο. Δεν πρέπει να καλλιεργείται ένα πνεύμα εφησυχασμού πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Βεβαίως, είμαστε υπέρ της εξομάλυνσης των όποιων διαφορών υπάρχουν με τη γειτονική χώρα και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια συνδυασμένη προσπάθεια κατοχύρωσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αμοιβαίας ειρηνικής συμβίωσης και των δύο χωρών. Ξέχωρα από την όποια γνώμη μπορεί να έχουμε για την κατάσταση στην Τουρκία και για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, θεωρούμε ότι όσα προανέφερα μπορούν να κατοχυρωθούν και με τη φιλία των δύο λαών».

Σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξης στην ΕΕ της γειτονικής χώρας, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αναμφισβήτητα η διαδικασία, με την οποία η Τουρκία εισέρχεται στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθεί, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Βεβαίως, εμείς πάντα προβάλλουμε την κατάσταση που έχει σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του τουρκικού λαού, θέματα που είναι και πανευρωπαϊκά προβλήματα. Σημειώσαμε την επαγρύπνηση, γιατί δε θεωρούμε ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει το ζήτημα. Αλλωστε, και το Κυπριακό δεν το αντιμετώπισε. Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη χωρών στην ΕΕ. Βλέποντας τα πράγματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για τον ίδιο λόγο που είπαμε "όχι" στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, για τον ίδιο λόγο λέμε "όχι" και για την Τουρκία και όχι για λόγους εθνικιστικούς ή άλλους παρόμοιους. Ωστόσο, στο βαθμό που η Τουρκία βρίσκεται σ' αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος και των ζητημάτων στο Αιγαίο και του Κυπριακού και της ελευθερίας στην Τουρκία».

«Ναι» σε δημοψήφισμα, «όχι» σε κάθε «ευρωσύνταγμα»

Σχετικά με το αίτημα για δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων σε μεγάλα ζητήματα. Τα θεωρούμε ως ευκαιρίες και δυνατότητες που έχει ο λαός να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει. Δημοψηφίσματα ζητάνε πολλοί και στην Ευρώπη. Εμείς βλέπουμε ότι θα βοηθούσε, στο βαθμό που θα γινόταν ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση και δεν υπεισερχόταν σε στενά κομματικά συμφέροντα και σε αλλοιωμένο περιεχόμενο από την πλευρά των κυβερνήσεων.

Είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο "ευρωσύνταγμα" και σε κάθε "ευρωσύνταγμα". Καθένας έχει άλλη αφετηρία. Αλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, άλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει ως όπλο στις αντιθέσεις σε σχέση με το ζήτημα της Τουρκίας. Επομένως, όποιος ζητάει δημοψήφισμα δε σημαίνει ότι ξεκινάει από δημοκρατικά ελατήρια».


Παραβιάσεις με ΝΑΤΟική σφραγίδα

Με ΝΑΤΟική σφραγίδα αναμένεται να είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο τις επόμενες μέρες, καθώς εξελίσσεται η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory», που διεξάγεται υπό τουρκική διοίκηση. Η Ελλάδα στο τμήμα αυτό της άσκησης που θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοέμβρη δε συμμετέχει ως χώρα, ωστόσο παίρνει μέρος μία ελληνική φρεγάτα ως πλοίο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση ξεκίνησε ήδη και από την Παρασκευή αναμένεται να περάσει στην κύρια φάση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία, για τις ανάγκες της άσκησης, έχει δεσμεύει περιοχές του ελληνικού FIR και τμημάτων του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο το μήκος του Αιγαίου από βορά προς νότο (βόρεια της Κρήτης, βόρεια της Λήμνου και ΝΑ της Ρόδου) μέχρι ακόμα και βόρεια της Κρήτης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέρριψε την παραπάνω αναγγελία και εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, προειδοποιώντας ακόμα και τον ICAO (διεθνής οργανισμός εναέριας κυκλοφορίας), για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία αρνούνται συστηματικά να υποβάλουν σχέδια πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) που έχει την ευθύνη του FIR Αθηνών και αντιπροτείνουν εβδομαδιαία ενημέρωση σε γενική βάση, μέσω του ΝΑΤΟικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λάρισα (7ο CAOC). Σύμφωνα με την πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς για κάθε άσκηση δεσμεύονται περισσότερες περιοχές από αυτές που χρειάζονται και έτσι εμφανίζονται και διαλλακτικοί αφού τελικά δεν τις χρησιμοποιούν όλες.

Στο μεταξύ νέες τουρκικές παραβιάσεις σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα 6 σχηματισμοί από 12 τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο και σε επτά περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στις περιοχές του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκε εμπλοκή.

Η τουρκική πλευρά, μέσω του στρατηγού Οζκιόκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, με βάση τη λογική της μη αναγνώρισης της ισχύος του FIR Αθηνών για τα πολεμικά αεροσκάφη, της μη αναγνώρισης του εύρους των 10 μιλίων στον ελληνικό εναέριο χώρο και της αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας σε πλήθος μικρών νησιών και βραχονησίδων, ισχυρίζεται ότι οι πτήσεις που οδηγούν στις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το... Διεθνές Δίκαιο. Επίσης προαναγγείλει αύξηση των παραβιάσεων καθώς ανακοινώνει επιστροφή στο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθεστώς. «Η Ελλάδα περιμένει, είπε, να καταστήσουμε συνεχή αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης που κάναμε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό δεν είναι σωστό αίτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ