Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβιάσεις με ΝΑΤΟική σφραγίδα

Με ΝΑΤΟική σφραγίδα αναμένεται να είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο τις επόμενες μέρες, καθώς εξελίσσεται η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory», που διεξάγεται υπό τουρκική διοίκηση. Η Ελλάδα στο τμήμα αυτό της άσκησης που θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοέμβρη δε συμμετέχει ως χώρα, ωστόσο παίρνει μέρος μία ελληνική φρεγάτα ως πλοίο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση ξεκίνησε ήδη και από την Παρασκευή αναμένεται να περάσει στην κύρια φάση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία, για τις ανάγκες της άσκησης, έχει δεσμεύει περιοχές του ελληνικού FIR και τμημάτων του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο το μήκος του Αιγαίου από βορά προς νότο (βόρεια της Κρήτης, βόρεια της Λήμνου και ΝΑ της Ρόδου) μέχρι ακόμα και βόρεια της Κρήτης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέρριψε την παραπάνω αναγγελία και εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, προειδοποιώντας ακόμα και τον ICAO (διεθνής οργανισμός εναέριας κυκλοφορίας), για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία αρνούνται συστηματικά να υποβάλουν σχέδια πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) που έχει την ευθύνη του FIR Αθηνών και αντιπροτείνουν εβδομαδιαία ενημέρωση σε γενική βάση, μέσω του ΝΑΤΟικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λάρισα (7ο CAOC). Σύμφωνα με την πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς για κάθε άσκηση δεσμεύονται περισσότερες περιοχές από αυτές που χρειάζονται και έτσι εμφανίζονται και διαλλακτικοί αφού τελικά δεν τις χρησιμοποιούν όλες.

Στο μεταξύ νέες τουρκικές παραβιάσεις σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα 6 σχηματισμοί από 12 τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο και σε επτά περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στις περιοχές του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκε εμπλοκή.

Η τουρκική πλευρά, μέσω του στρατηγού Οζκιόκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, με βάση τη λογική της μη αναγνώρισης της ισχύος του FIR Αθηνών για τα πολεμικά αεροσκάφη, της μη αναγνώρισης του εύρους των 10 μιλίων στον ελληνικό εναέριο χώρο και της αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας σε πλήθος μικρών νησιών και βραχονησίδων, ισχυρίζεται ότι οι πτήσεις που οδηγούν στις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το... Διεθνές Δίκαιο. Επίσης προαναγγείλει αύξηση των παραβιάσεων καθώς ανακοινώνει επιστροφή στο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθεστώς. «Η Ελλάδα περιμένει, είπε, να καταστήσουμε συνεχή αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης που κάναμε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό δεν είναι σωστό αίτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ