Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες

Γόνιμη συζήτηση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σχετικά με τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος

Υπάρχει η δυνατότητα και ανάγκη ουσιαστικής συμβολής της Οργάνωσης στον πλουτισμό των Θέσεων της ΚΕ και στην επιτυχία του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος: Με την αξιοποίηση της πλούσιας θετικής πείρας και την αντιμετώπιση αδυναμιών που επισημάνθηκαν στη δράση. Με την αυτοκριτική εξέταση όλης της δουλιάς της Οργάνωσης στα διάφορα μέτωπα και ιδιαίτερα της δουλιάς στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στα ζητήματα της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους ΕΒΕ και την αγροτιά στην περιοχή. Αυτά επισήμαναν και επικέντρωσαν την προσοχή τους τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη συνεδρίαση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, εκφράζοντας ομόφωνα τη συμφωνία τους.

Στη σχετική συζήτηση, την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ, ομόφωνη ήταν η διαπίστωση και συμφωνία πως σωστά γίνεται η ιεράρχηση στόχων και ζητημάτων στις Θέσεις. Το ζητούμενο, ειπώθηκε, είναι η Οργάνωση, τα στελέχη ιδιαίτερα, αποφασιστικά, με μεγαλύτερες απαιτήσεις και υπεύθυνα, να προχωρήσουμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωσή τους και την επιτυχία του Συνεδρίου.

Οσον αφορά, συγκεκριμένα, στις Θέσεις της ΚΕ, προβληματισμός αναπτύχθηκε για τη δουλιά στην εργατική τάξη, στο εργατικό κίνημα και κατά κλάδο, με τις κλαδικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ. Πόσο η Οργάνωση έχει κατανοήσει και ενιαία παλεύει την πολιτική του Κόμματος γενικότερα, για το ΠΑΜΕ, αλλά και για τις συμμαχίες και το συντονισμό της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα (ΕΒΕ, αγρότες κλπ.). Κι αυτό έχει να κάνει κατ' εξοχήν με την καθοδηγητική δουλιά των στελεχών, με το πώς καταπιάνονται και οι Οργανώσεις Βάσης και βάζουν στόχους, πώς τους παλεύουν με συνέπεια.

Για τις ΚΟΒ, η λειτουργία και η οικοδόμηση πατάει στη δουλιά μας στην εργατική τάξη, πόσο δουλεύουμε στο μαζικό κίνημα κάθε κομμουνιστής και ΚΟΒ στους χώρους τους. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, που πρέπει να βοηθήσουμε να κατακτηθεί. Ενώ και για την ανάδειξη στελεχών, βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η δράση τους στο χώρο τους. Οσο για τη δουλιά με τις γυναίκες και τη νεολαία, πρέπει να περάσει σαν βασικό στοιχείο στις ΚΟΒ.

Αλλοι σύντροφοι επισήμαναν πως ουσιαστικό ζήτημα είναι η ενιαία αντίληψη για τη στρατηγική και τακτική μας και πώς τις συνδέουμε στη δράση μας. Κι εδώ χρειάζεται ολόπλευρη προετοιμασία, ιδεολογικό μέτωπο και στήριξη του Κόμματος, αλλά και των φίλων και οπαδών μας. Πρέπει ολόπλευρη να είναι η βοήθεια και να δοθεί βάρος στη λειτουργία της ΚΟΒ, να ξεφύγουμε από την τυπική λειτουργία της.

Την άποψη ότι το Κόμμα διαθέτει ώριμα στελέχη, αλλά οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί, με διάθεση για προσφορά, για δουλιά με διάρκεια και συνέχεια, εξέφρασε άλλος ομιλητής. Από μας εξαρτάται να ξεπερνιούνται αρνητικές επιδράσεις στην εργατική τάξη και στην αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα, για να ξεπεράσουμε την αναντιστοιχία στις αποφάσεις και στη δράση που σημειώνεται στις Θέσεις. Κι εδώ το ζήτημα είναι πόσο είμαστε όλοι, και ιδιαίτερα τα στελέχη, διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη, δουλεύοντας ενιαία με την πολιτική του Κόμματος.

Αυτό βάζει το ζήτημα να κατακτήσουμε την ικανότητα αφομοίωσης της πολιτικής και της δημιουργικής εφαρμογής και της ανάπτυξής της. Και έχει, επίσης, σχέση με τι πρακτικά, συγκεκριμένα μέτρα παίρνουμε, γιατί δεν αρκεί απλή συμφωνία με τις Θέσεις, όπως επισημάνθηκε.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν πολλά ακόμα θέματα, που θίγουν οι Θέσεις κι ανάμεσά τους για τη δουλιά στις γυναίκες, στην αγροτιά και τους μετανάστες. Για τις εξελίξεις στην αγροτιά, επισημάνθηκε ότι, βεβαίως, έχουμε μείωση του ποσοστού, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει ψωμί η δουλιά μας στο αγροτικό κίνημα. Μάλιστα, τονίστηκε η ανάγκη να μελετήσουμε συστηματικά τις αλλαγές που συντελούνται ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο αποτελεσματικά με την ΠΑΣΥ και στο αγροτικό κίνημα.

Στο θέμα των μεταναστών, επισημάνθηκε πως χρειάζεται πιο μελετημένη, στοχοπροσηλωμένη δουλιά με τους μετανάστες, που, σωστά, το Κόμμα θεωρεί κομμάτι της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Και πρέπει κάθε ΚΟΒ να βλέπει το ζήτημα συγκεκριμένα και το Κόμμα σε συνεργασία και με τα άλλα ΚΚ. Επίσης, σχετικά με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, προβλήθηκε η ανάγκη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η διαμόρφωση του κομμουνιστικού πόλου, με κριτήριο πώς τα άλλα κόμματα προσεγγίζουν τα ζητήματα του σοσιαλισμού κλπ.

Τέλος, σημειώθηκε πως οι Θέσεις θα έπρεπε να αναφέρονται και στη δράση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Κόμματος σαν στοιχείο της δουλιάς μας.

Στην παρέμβασή του, ο Σπύρος Στριφτάρης, με βάση και τη συζήτηση που έγινε στην ΕΠ, στάθηκε στα ζητήματα που θέτουν οι Θέσεις, για να τονίσει, ανάμεσα στα άλλα: Στην πορεία προς το Συνέδριο, πρέπει να δοθεί βάρος στην κατανόηση των Θέσεων, στους στόχους που θέλουμε να αναδείξουμε, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, τις συμμαχίες και το σοσιαλισμό. Να πετύχουμε να δουλεύουμε με την πολιτική του Κόμματος ολοκληρωμένη, με το δέσιμο της στρατηγικής και της τακτικής μας, να ξεπερνάμε συγχύσεις. Βεβαίως, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά να βλέπουμε και τις δυνατότητες, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει και μπορούμε να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες».

Μπορούμε με αισιοδοξία, που πηγάζει από τη θετική πορεία μας τα τελευταία χρόνια, να προχωρήσουμε. Αν δουλεύουμε πολιτικά, προωθώντας ενιαία και όχι αποσπασματικά την πολιτική μας στη δράση. Βεβαίως, θα τονίσει σε άλλο σημείο ο Σπ. Στριφτάρης, υπήρξαν αδυναμίες και εντοπίζονται στις Θέσεις. Ομως, είμαστε πιο ώριμοι. Τώρα, πιο απαιτητικά, με βάση τις δυνατότητές μας, μπορούμε, με τις αποφάσεις των οργάνων μας, να παίρνουμε μέτρα για να συμβαδίζουν με τη δράση, να προχωράμε έτσι. Και μπορούμε και στο Συνέδριο να οργανώσουμε έναν πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο και με οπαδούς και φίλους και συντρόφους. Να στρατευτούμε και να εφαρμόζουμε δημιουργικά την πολιτική μας.

Ολοκληρώνοντας τη γόνιμη συζήτηση της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας και γραμματέας της ΕΠ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, όπως φάνηκε και από την πρώτη αυτή συζήτηση των Θέσεων, με την πείρα μας, με ιδέες και απόψεις, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις Θέσεις της ΚΕ. Να δώσουμε βοήθεια στις Οργανώσεις. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η κάλυψη και υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης είναι ένα στοιχείο να δείξουμε πως συμβαδίζουν οι αποφάσεις με τις πράξεις μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ