Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παράγοντας της σαπίλας και όχι της εξυγίανσης

Παράγοντας του προβλήματος και της σαπίλας του ποδοσφαίρου αναδεικνύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για «εξυγίανση», επιδιώκει την «προσαρμογή» στη διαμορφωμένη κατάσταση και τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο.

Η παρέμβαση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στις εκλογές που έγιναν στην ΕΠΟ το περασμένο Σάββατο έδειξε ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι ο έλεγχος του χώρου και η άντληση κομματικών κερδών. Ταυτόχρονα, η παρέμβαση αυτή κατέδειξε τις άριστες σχέσεις με παράγοντες του χώρου που ταυτίζονται με τη σαπίλα και τη διαπλοκή τους με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Οι εκλογές στην ΕΠΟ προσέλαβαν και διαστάσεις ενδοκυβερνητικής κόντρας, καθώς στελέχη της ΝΔ βρέθηκαν να υποστηρίζουν και τα δύο «αντίπαλα» ψηφοδέλτια. Ειδικότερα η «μάχη» Γκαγκάτση - Μητρόπουλου εμφανίστηκε ως κόντρα μεταξύ του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη και του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού. Στο χορό μπήκαν και γνωστά ονόματα επιχειρηματιών στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο πρωθυπουργός, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχείρησε να απεμπλακεί από τη διαμάχη στην ΕΠΟ εμφανιζόμενος, κατόπιν εορτής, κατά της κομματικοποίησης, αλλά την ίδια στιγμή δεν έκρυψε την προτίμησή του υπέρ του νυν προέδρου της ΕΠΟ. «Ο πρωθυπουργός επανειλημμένως έχει τονίσει ότι είναι κατά της κομματικοποίησης στον αθλητισμό και κατά της αναμείξεως της κυβέρνησης και του κόμματος σε αυτές τις διαδικασίες», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν υποστήριξε κανέναν από τους δύο υποψήφιους στην ΕΠΟ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στον Β. Μητρόπουλο λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις ενός αποτυχόντος υποψηφίου», ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντησή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντινομάρχη Θεσσαλονίκης και αδελφού του νομάρχη Διον. Ψωμιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για «νταβατζήδες και λαμόγια και στο χώρο της ΝΔ». «Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με δηλώσεις ενός αντινομάρχη», ήταν η υπεροπτική δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε ερώτηση για τους «χειρισμούς Μεϊμαράκη» επί του θέματος, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι δε γνωρίζει να έχει κάνει κάποιους χειρισμούς ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ θεώρησε μάλλον περιττή την έκφραση στήριξης από τον πρωθυπουργό στον γγ της ΚΕ της ΝΔ: «Εχει ανάγκη στήριξης ο κ. Μεϊμαράκης;» αναρωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά καταγγελίες περί «σχέσεων» που διατηρούν στελέχη της ΝΔ με τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας, επισήμανε πως «δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας κάτι τέτοιο», ενώ ως προς την αναλογία των διαφημίσεων του ΟΠΑΠ στον Τύπο και ειδικότερα στο διαφημιστικό μερίδιο που προσφέρθηκε σε εφημερίδα ιδιοκτησίας Μητρόπουλου («Αποψη»), απάντησε ότι «ο ΟΠΑΠ αποφασίζει αυτόνομα».

Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η στάση του ήταν σαφώς σε γνώση του Κ. Καραμανλή, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του στο πρόσωπο του Β. Μητρόπουλου. «Υπήρχε ρητή εντολή του προέδρου του κόμματος να μην ασχοληθούμε κομματικά με τον αθλητισμό, τονίζοντας, ότι ο κομματισμός πρέπει να βγει από τον αθλητισμό», δήλωσε χτες (στον «9,84»), επικαλούμενος μάλιστα αυτή την εντολή ως απόδειξη της μη ανάμειξής του: «Δε θα έθετα σε δοκιμασία τη σχέση μου με τον πρόεδρο για κάτι τέτοια ζητήματα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι «κανείς δε μας είπε να φύγει ο κ. Γκαγκάτσης», ενώ για τον Β. Μητρόπουλο υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο Φλωρίδη, με το οποίο εξέπιπτε από τη θέση του στην ΕΠΑΕ.

Είχε προηγηθεί κόντρα με τον Διον. Ψωμιάδη, πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «ο κ. Καραμανλής μίλησε για "λαμόγια", διαπλεκόμενα και "νταβατζήδες" και πρέπει να κοιτάξει και στο δικό του κόμμα». Απαντώντας ο Β. Μεϊμαράκης, αφού σημείωσε ότι τα περί νταβατζήδων δεν τον αφορούν, αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να λέγονται «μόνο από εκείνους που διαπνέονται από φασιστική και ολοκληρωτική αντίληψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ