ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Να 'ξεραν τα μυρμήγκια...

...τι δύναμη έχουν

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Δηλαδή,δεν κοιμηθήκατε όλο το βράδυ από την αγωνία;

Καλά, δε σκεφτήκατε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητά σας για μια ολόκληρη μέρα;

Μια μέρα, η οποία μπορεί μεν να μη σημαίνει κάτι για το «λόμπι» των περί τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι μια παραγωγική μέρα κι, ως γνωστόν, κάθε μέρα εργασίας πρέπει να αποφέρει και συγκεκριμένα κέρδη στο κεφάλαιο, που αγοράζει την εργατική σας δύναμη.

Για ρίξτε μια ματιά στα κέρδη παραδίπλα. Αυξημένα, ε; Αλλά, αν εσείς δεν είστε παραγωγικοί κάθε μέρα, πού θα πάνε αυτά τα κέρδη;

Κατανοητό,κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε απολίτικοι, αν σας είναι αδιάφορες οι αμερικάνικες εκλογές.

Αλλά το ίδιο κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε και αφελείς, αν δεν κατανοείτε το ρόλο που παίζουν ή δεν παίζουν στο γεωπολιτικό μέρος του πράγματος.

Εντάξει, κάποιοι έχουν ανάγκη την αυταπάτη περί του καλού δυνάστη. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να θεωρούμε ότι «όλος ο κόσμος» στηρίζει τις ελπίδες του στον Κέρι, μάλλον υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Πόσο μάλλον, όταν ένα από τα δεδομένα της όλης ιστορίας είναι η προϊστορία των «δημοκρατικών»: Κούβα, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία. Για να αναφέρουμε μερικές από τις κραυγαλέες περιπτώσεις.

Θα πείτε, βέβαια, τόσο χρήμα ξοδεύτηκε για να καλλιεργηθεί αυτή η «δημοκρατική» ελπίδα, όπως άλλο τόσο χρήμα δόθηκε για να διατηρηθεί ως ελπίδα η ρεπουμπλικάνικη πραγματικότητα. Είναι δυνατόν να πάει χαμένη τέτοια επένδυση;

Λέγανε παλιά πως μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ισχύει και για ένα σκίτσο.

Στα καθ' ημάς:Θυμάται κανείς ότι το Αιγαίο είναι ελληνική επικράτεια; Κι αν ναι, πώς θα σχολιάζατε τη μεθόδευση να μείνουν τα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, ώστε να μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να οργώνει με όποια σημαία το βολεύει;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ...

ALAFOUZOS TODAY: «Θα αποτελούσε υποκρισία ο ισχυρισμός οιουδήποτε πολιτικά σκεπτόμενου ατόμου ότι τον αφήνει παντελώς αδιάφορο η έκβαση των σημερινών εκλογών στη μοναδική πλανητική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

LABRAKIS ZEITUNG: «Καθώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται μόνον από τα εκάστοτε συμφέροντά τους είναι αφελές το να προσδοκούμε "νέα πολιτική" για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, ή την Τουρκία... » (το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

BUSINESΣ WEEK: «Ισχύει το "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα", γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ταύτισης ελληνικών εθνικών συμφερόντων με τον νικητή των προεδρικών εκλογών είναι είτε αφελής είτε πονηρή» (ο Γ. Χαρβαλίας στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΗ ΕΛΠΙΔΑ: «Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών υπηρετεί πάγια συμφέροντα. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να αλλάξει στις βασικές κατευθύνσεις όποιος και αν εκλεγεί - ο Μπους ή ο Κέρι. Ενδεχόμενη ήττα του Μπους δε συνεπάγεται αυτομάτως και αλλαγή πλεύσης. Σε όλον τον κόσμο όμως τρέφουν την ελπίδα ότι αν εκλεγεί ο Κέρι τουλάχιστον θα προσπαθήσει να βρει μια διπλωματική διέξοδο» (το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: «Υπολογίζεται ότι για διαφημίσεις ξόδεψαν οι δύο υποψήφιοι πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αστρονομικού ύψους και για τα αμερικάνικα μέτρα. Βεβαίως προβληματίζει το πόθεν προέρχεται αυτό το πολιτικό χρήμα και ποια συμφέροντα χρηματοδοτούν τους δύο υποψηφίους και με ποια ανταλλάγματα» (το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Πλανήτης κατά... πλανητάρχη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΗΠΑ-ΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναποφάσιστη Αμερική

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΚΛΕΓΕΙ πρόεδρο στις ΗΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΙΣΙΜΟ 10

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ 1 ΕΥΡΩ όλες οι διαδρομές

Ο ΛΟΓΟΣ: 1 ευρώ για όλα τα μέσα μεταφοράς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ΓΥΡΟΣ της Αθήνας με 1 ευρώ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ

Η ΧΩΡΑ: 100.000 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εξωσωματικές με έξοδα του κράτους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΒΕΡΤ: ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ οι απατεώνες του Χρηματιστηρίου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επίδειξη πυγμής σε βάρος της Δικαιοσύνης

Η ΑΥΓΗ: Σούπερ μάρκετ και πετρέλαιο «τρώνε» το εισόδημα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανάπτυξη με μείωση φόρων

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΙΣ ΤΡΙΠΛΟΥΝ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξικό ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ διεθνιστικής αλληλεγγύης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το χρήμα

«Αυξημένα κατά 29,4% εμφανίζονται για την περσινή χρονιά τα συνολικά κέρδη των 1.920 μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες είδαν τα καθαρά οικονομικά τους αποτελέσματα να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ οι 99 εταιρείες του κλάδου πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 8,2 δισ. ευρώ» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Το Αιγαίο

«Αγγλικά και ιταλικά επιβατικά πλοία φέρνει η κρίση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των Δωδεκανήσων. Η χρεοκοπία της ναυτιλιακής εταιρίας ΔΑΝΕ που άφησε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία πολλά νησιά ανοίγει την πόρτα των ελληνικών θαλασσών σε δυο ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρίες και μάλιστα με τις ευλογίες του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας» ( το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Δεν είναι έτσι!

«Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Λιάπης στην ουσία δίνουν οικονομικό κίνητρο στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να αποσυμφορήσουν την τερατούπολη που λέγεται Αθήνα» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

«Δημοσιογράφος»

«Δημοσιογράφος που πέραν της απασχόλησής του σε δύο εφημερίδες είναι ταυτόχρονα και πολυθεσίτης σε διάφορους Οργανισμούς του δημοσίου. Πέραν του μισθού από τις δύο εφημερίδες μισθοδοτείται από τη ΔΕΠΑ, την ΕΠΑ Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών» (το ρεπορτάζ στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» του Ρίζου).

«Αργά ή γρήγορα»

«Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν: Αργά η γρήγορα ο κ. Τσοβόλας θα επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα ως γέφυρα επιστροφής προβάλλει το ενδεχόμενο να υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ