ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ψήφισμα αλληλεγγύης για την Κούβα

Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, Αθήνα, 8-10 του Οκτώβρη 2004

Τα παρακάτω κόμματα, τα οποία συμμετείχαν στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8, 9 και 10 του Οκτώβρη, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας και στη σοσιαλιστική του επανάσταση, όπως επίσης καταδικάζουν τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της. Ως συνέπεια αυτού διακηρύττουμε ότι: 1. Θα ξεδιπλώσουμε στις χώρες μας καμπάνιες αλληλεγγύης στην Κούβα, ενάντια στο οικονομικό και χρηματιστηριακό εμπάργκο. Επίσης, καταγγέλλουμε την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όπως αυτή αναπτύσσεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 2. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες μας σχετικά με την παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών στις φυλακές των ΗΠΑ και τη μη εξασφάλιση του δικαιώματος των οικογενειών τους να τους επισκέπτονται. 3. Διεκδικούμε και απαιτούμε τόσο στις χώρες μας όσο και σε διεθνές επίπεδο την απελευθέρωση των πέντε φυλακισμένων Κουβανών πατριωτών και οπωσδήποτε εργαζόμαστε και στηρίζουμε αυτό το σκοπό μέσα από τις επιτροπές για την απελευθέρωσή τους, τις επιτροπές των κινημάτων αλληλεγγύης στην Κούβα, καθώς και μέσω άλλων οργανώσεων και με τη βοήθεια διαφόρων προσωπικοτήτων. 1. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό 2. Εργατικό Κόμμα Βελγίου 3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ 4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας 5. Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Δημητρώφ» 6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας 7. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας 8. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας 9. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας 10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 11. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας 12. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ 13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας 14. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα 15. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα 16. Τουντέχ Κόμμα του Ιράν 17. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας 19. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας 20. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ 21. Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Ιταλία 22. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά 23. Κόμμα Εργατών Κορέας 24. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 25. AKEΛ 26. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας 27. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα 28. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου 29. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας 30. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό 31. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού 32. Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας 33. Δημοκρατικό Προοδευτικό Ρεύμα Μπαχρέιν 34. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας 35. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας 36. Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης 37. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας 38. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα 39. Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα 40. ΚΚΣΕ 41. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας 42. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας 43. Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα 44. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας 45. Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας 46. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα 47. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας 48. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας 49. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930 50. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση - συζήτηση για τα νέα βάναυσα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας, διοργανώνει αύριο Παρασκευή 5 Νοέμβρη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Χόρχε Κεσάδα.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αρχές Δεκέμβρη αναλαμβάνει η EUFOR...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Στις 2 Δεκέμβρη θα αναλάβουν μονάδες του λεγόμενου «ευρωστρατού» τα ηνία των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Διοικητής της δύναμης «EUFOR» (περίπου 7.000 ανδρών) ορίστηκε ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Λίκεϊ. Ο Λίκεϊ μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους προέβλεψε πως η αλλαγή φρουράς στις δυνάμεις κατοχής θα γίνει «άψογα» αφού όπως είπε το 80% των στρατιωτών «απλώς θα αλλάξουν τα διακριτικά εύσημα της έως πρότινος SFOR με εκείνα της EUFOR»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεύτερη «νίκη» Σαρόν στο Κοινοβούλιο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εγκρίθηκε από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο που προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων στους εποίκους που θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους στους εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Με 64 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 9 αποχές, η Κνέσετ έδωσε άλλη μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στο σχέδιο «απεγκλωβισμού του Σαρόν», για την εφαρμογή του οποίου, συνολικά, έχουν εγκριθεί 900 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στον εποικισμό Ραφία Γιάμ, ένας έποικος τραυματιζόταν σοβαρά και ένας δεύτερος ελαφρότερα από τα πυρά Παλαιστινίου ελεύθερου σκοπευτή. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Τζιχάντ».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τα τελικά «εκλογικά» αποτελέσματα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Η παράταξη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, «προέδρου» του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ-ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της 23ης Οκτώβρη, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία στην 120μελή νέα «βουλή», ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της επαρχίας και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δίνοντας στη δημοσιότητα τα τελικά «εκλογικά» αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΕ, η αποχή των ψηφοφόρων απ' τις κάλπες ήταν σημαντική, αφού η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο ήταν της τάξης του 53,57%...

Η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου» του Ι. Ρουγκόβα πήρε 45,42%, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου (του πρώην ηγέτη των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι) πήρε 28,85%, η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» του (επίσης πρώην στελέχους των αυτονομιστών) Ραμούς Χαραντινάι πήρε 8,39%, ενώ το νεοσύστατο κόμμα του πλούσιου Κοσσοβάρου εκδότη, Βετόν Σουρόι, έλαβε ποσοστό 6,23%.

Ο ΟΑΣΕ δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για το ποσοστό αποχής της σερβικής μειονότητας απ' τις κάλπες, που ως επί το πλείστον αγνόησε τις «εκλογές».

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Αλβανικές «επισημάνσεις» για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ...

ΤΙΡΑΝΑ.- Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής κάλεσε χτες με ανακοίνωσή της το λαό ...της ΠΓΔΜ να απέχει απ' το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής που αφορά στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης με ενίσχυση των προνομίων της αλβανικής μειονότητας...

«Το δημοψήφισμα που δεν απειλεί μόνον το μέλλον της Μακεδονίας, αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η αποχή απ' το δημοψήφισμα εγγυάται τη δυναμική της συμφωνίας της Ωχρίδας, τις ευρω-ατλαντικές προοπτικές της Μακεδονίας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της επιτροπής του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Ανάλογες «επισημάνσεις» αναφορικά με το δημοψήφισμα της 7ης του μήνα στην ΠΓΔΜ είχε απευθύνει προ ημερών και ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

Η αντίδραση των Τιράνων δε σχολιάστηκε άμεσα απ' την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Χάρι Κόστοφ, που έχει πάρει επίσης θέση κατά της συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο (ως γνωστόν) δρομολογήθηκε μετά από συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών πολιτών και τις εντατικές προσπάθειες κομμάτων και δυνάμεων της αντιπολίτευσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ