ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προτάσεις για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων

«Μόνη ρεαλιστική πολιτική είναι αυτή που βοηθά τα λαϊκά στρώματα», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Το φορολογικό σύστημα κάτω από το πρίσμα των συμφερόντων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας ήταν το αντικείμενο της χτεσινής, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και με τεκμηριωμένα στοιχεία, ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Οι λογιστές επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για μια ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοεισοδηματιών.

Παρόντες στη χτεσινή ημερίδα της ΠΟΛ ήταν δεκάδες λογιστές, άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων. Το θέμα της ημερίδας, οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά επίκαιρα λόγω και της αναμενόμενης για την ερχόμενη βδομάδα δημοσιοποίησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, επισημαίνοντας τη συντελούμενη, ανακατανομή εισοδημάτων και μέσω των εφαρμοζόμενων φορολογικών συστημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η όποια «βελτίωση» - πρόσκαιρη και συγκυριακή - εμφάνισε η σχέση των άμεσων με τους έμμεσους φόρους, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, «έγινε σε περίοδο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης σε βάρος των μισθωτών -συνταξιούχων και των μικρών επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται «επιδρομή και στα μεσαία εισοδήματα ιδιαίτερα της πόλης», ενώ επίσης τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξάνονται γρηγορότερα από τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη «ρεαλιστικής φορολογικής πολιτικής» στο όνομα των «δημοσιονομικών προβλημάτων», είπε πως η «ρεαλιστική πολιτική είναι αυτή που βοηθά τους εργαζόμενους». Επισήμανε επίσης πως για να εισακουστούν ορισμένες έστω από τις σωστές προτάσεις της ΠΟΛ, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Εν κατακλείδι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του λαϊκού παράγοντα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας στην ομιλία του έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού νόμου. Στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ο υφυπουργός πρόσθεσε πως θα δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Η παρουσίαση των θέσεων της ΠΟΛ έγινε από τον πρόεδρό της Δημ. Βαρελά. Ειδικοί εισηγητές ήταν οι : Α. Πλουμπίδης («Φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων»), Π. Αποστόλου («Λοιποί φόροι -τέλη»), Κ. Βαρβάκης («Λογιστική τυποποίηση και φορολογία»), Χ. Περπιράκης - Γ. Κώστας («Φοροδιαφυγή - συνοπτική αναδρομή της φορολογίας») Γ. Κοτσολάκος («Φορολογία επιχειρήσεων και επενδύσεις»). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Κ. Κάππος και Κ. Μαραγκουδάκης.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά μείωση φόρων στο βιοτεχνικό πετρέλαιο

Τις προτάσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων για το πετρέλαιο υιοθετεί η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΒΕΑ) και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου για τη βιοτεχνία.

«Η απώλεια νέου τμήματος της ελληνικής αγοράς από τα εγχώρια προϊόντα και η αντικατάστασή τους με αντίστοιχα εισαγόμενα είναι δεδομένη, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία περιορισμού των συνεπειών από την άνοδο της τιμής των πετρελαιοειδών», επισημαίνει το ΒΕΑ. Προσθέτει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται μεταξύ των άλλων από τη χαμηλή παραγωγικότητά της. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την αδυναμία αποτελεσματικού επιμερισμού της αύξησης του κόστους των συντελεστών παραγωγής στο τελικό προϊόν. Αντίθετα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρών με υψηλή παραγωγικότητα είναι αντιληπτό ότι έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης σημαντικού μέρους της αύξησης αυτής μέσω του υψηλού τεχνολογικά εξοπλισμού τους και της γενικότερης παραγωγικής λειτουργίας τους».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Μέτρα για φιλολαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση

Δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με στόχο την ανακούφιση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, κατέθεσε χτες η ΠΟΛ κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας η οποία έγινε στην Αθήνα

Η δέσμη των 15 συγκεκριμένων μέτρων, που πρότειναν οι λογιστές στη χτεσινή ημερίδα, είναι ρεαλιστικές, καθώς το όποιο κόστος συνεπάγεται η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τα επαχθή φορολογικά βάρη μπορεί να καλυφθεί με την ουσιαστική φορολόγηση των μεγαλοεισοδηματιών και των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και την κατάργηση του συνόλου των φορολογικών απαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Οι προτάσεις της ΠΟΛ για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος σε φιλολαϊκή κατεύθυνση κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζουν σταθερά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια, στα πλαίσια των ευρωενωσιακών πολιτικών «σύγκλισης». Πολιτικές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα, αφ' ενός τη μείωση του φορολογικού βάρους των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων και αφ' ετέρου την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Από την άποψη αυτή έρχονται σε σύγκρουση με το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής. Παράλληλα, συνιστούν άμεσους στόχους πάλης για το λαϊκό κίνημα, ενόψει μάλιστα της γενικευμένης επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων που μεθοδικά ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα αυτή τη φορά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής και τον «εκτροχιασμό» των κρατικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΟΛ, που τέθηκαν σε διάλογο στη χτεσινή ημερίδα, είναι οι ακόλουθες:

1) Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του.

2) Εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας (βλέπε σχετικό πίνακα).

3) Διατήρηση των εκπτώσεων από το φορολογούμενο εισόδημα, κατά 100% για τις δαπάνες (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας), καθώς και τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.

4) Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξή του στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης.

5) Ουσιαστική λειτουργία του «πόθεν έσχες» ώστε να καλύπτει:

  • Την αγορά ομολόγων και έντοκων γραμματίων
  • Αγορά μετοχών
  • Κεφάλαια ίδρυσης και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ
  • Καθορισμό κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης
  • Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.

6) Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.

7) Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

8) Δημιουργία βιομηχανικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση.

9) Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι αντικειμενικές αξίες να οριστικοποιούνται μέχρι 31.12 κάθε έτους. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

10) Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σχολικά είδη και φάρμακα.

11) Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.

12) Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων από την υποχρεωτική καταβολή των φόρων.

13) Κατάργηση κάθε είδους «χαριστικών» περαιώσεων. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών.

14) Επαναπροσδιορισμός των έντυπων δηλώσεων, πλήρης εναρμόνισή τους με το λογιστικό σχέδιο για τα νομικά πρόσωπα. Δήλωση περιουσίας και εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

15) Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ