Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προτάσεις για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων

«Μόνη ρεαλιστική πολιτική είναι αυτή που βοηθά τα λαϊκά στρώματα», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Το φορολογικό σύστημα κάτω από το πρίσμα των συμφερόντων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας ήταν το αντικείμενο της χτεσινής, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και με τεκμηριωμένα στοιχεία, ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Οι λογιστές επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για μια ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοεισοδηματιών.

Παρόντες στη χτεσινή ημερίδα της ΠΟΛ ήταν δεκάδες λογιστές, άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων. Το θέμα της ημερίδας, οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά επίκαιρα λόγω και της αναμενόμενης για την ερχόμενη βδομάδα δημοσιοποίησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, επισημαίνοντας τη συντελούμενη, ανακατανομή εισοδημάτων και μέσω των εφαρμοζόμενων φορολογικών συστημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η όποια «βελτίωση» - πρόσκαιρη και συγκυριακή - εμφάνισε η σχέση των άμεσων με τους έμμεσους φόρους, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, «έγινε σε περίοδο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης σε βάρος των μισθωτών -συνταξιούχων και των μικρών επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται «επιδρομή και στα μεσαία εισοδήματα ιδιαίτερα της πόλης», ενώ επίσης τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξάνονται γρηγορότερα από τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη «ρεαλιστικής φορολογικής πολιτικής» στο όνομα των «δημοσιονομικών προβλημάτων», είπε πως η «ρεαλιστική πολιτική είναι αυτή που βοηθά τους εργαζόμενους». Επισήμανε επίσης πως για να εισακουστούν ορισμένες έστω από τις σωστές προτάσεις της ΠΟΛ, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Εν κατακλείδι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του λαϊκού παράγοντα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας στην ομιλία του έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις του νέου φορολογικού νόμου. Στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ο υφυπουργός πρόσθεσε πως θα δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Η παρουσίαση των θέσεων της ΠΟΛ έγινε από τον πρόεδρό της Δημ. Βαρελά. Ειδικοί εισηγητές ήταν οι : Α. Πλουμπίδης («Φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων»), Π. Αποστόλου («Λοιποί φόροι -τέλη»), Κ. Βαρβάκης («Λογιστική τυποποίηση και φορολογία»), Χ. Περπιράκης - Γ. Κώστας («Φοροδιαφυγή - συνοπτική αναδρομή της φορολογίας») Γ. Κοτσολάκος («Φορολογία επιχειρήσεων και επενδύσεις»). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Κ. Κάππος και Κ. Μαραγκουδάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές στο οργανόγραμμα (2005-11-03 00:00:00.0)
Αργοπορεί με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (2005-10-08 00:00:00.0)
Φορολογικά γιουρούσια (2005-04-06 00:00:00.0)
Από 16 Απρίλη οι ανατιμήσεις στα φάρμακα (2005-04-01 00:00:00.0)
Ανακάλεσε τις καταγγελίες για Νεονάκη (2004-07-24 00:00:00.0)
ΜΕΘΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ... ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ (2004-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ