ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συμμετείχαν ενεργά στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του 1992. Με κορόνες ανέβαζαν τους τόνους και συντηρούσαν την «εθνική έξαρση και υστερία», ενώ με την πολιτική τους εγκλώβιζαν το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Δημοκρατίας των Σκοπίων, αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ονομασίας.

Στις 14 Φλεβάρη του 1992, βουλευτές και κορυφαία στελέχη των τριών κομμάτων συμμετέχουν στο εθνικιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να εμφανιστούν σαν ...πατριωτικά κόμματα. Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στην Αθήνα.

Οι τρεις πολιτικές δυνάμεις, παραγνωρίζοντας πλήρως τις πραγματικές αιτίες που δημιούργησαν και ενίσχυσαν τα προβλήματα στα Βαλκάνια, είχαν αναγάγει την ονομασία «Μακεδονία» σε αποκλειστικό πρόβλημα.

Η δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απρίλη του 1992, στην οποία ανακοινώθηκε και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, υπήρξε ανακοίνωση της Προεδρίας, στην οποία αναφερόταν τι αποφασίστηκε:

«...Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου '91, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δε θα υπάρχει η λέξη "Μακεδονία".

Σ' αυτή τη βάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς της, μετά το πέρας της οποίας θα συγκληθεί νέα σύσκεψη για να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία.

Η Κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με το γενικότερο προσανατολισμό αντιμετώπισης του προβλήματος της Δημοκρατίας των Σκοπίων».

Οι όροι που είχε θέσει η ΕΟΚ για τη Δημοκρατία των Σκοπίων, αν αυτή θέλει να αναγνωριστεί, ήταν ότι όφειλε «να δεσμευτεί ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ότι δε θα ασκεί εχθρικές προπαγανδιστικές δραστηριότητες έναντι γειτονικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ονομασίας που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις».

Οροι, οι οποίοι γίνονταν ανενεργοί, καθώς οι ΗΠΑ και οι ηγέτιδες χώρες της ΕΟΚ, με τη λογική των τετελεσμένων, προχωρούσαν στην επισημοποίηση του ολοκληρωτικού διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και της αναγνώρισης της Δημοκρατίας των Σκοπίων, χωρίς να έχουν επιφυλάξεις για την ονομασία «Μακεδονία».

Η ΕΟΚ σε ...ρόλο ΟΗΕ για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Η κυβέρνηση γνώριζε τις προθέσεις των εταίρων μας στην ΕΟΚ, αλλά, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωνε: «Η Ελλάς εμμένει στους τρεις όρους και ιδιαίτερα στον τρίτο όρο με την ερμηνεία την οποία από την αρχή εδώσαμε και αυτό αναφέρεται με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει η λέξη "Μακεδονία" στην ονομασία της Δημοκρατίας των Σκοπίων, εφ' όσον αυτή τελικά αναγνωριστεί με συμφωνία της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης, υιοθετώντας «σκληρή γραμμή», τόνιζε: «Εάν δεν αναγνωριστούν από την ΕΟΚ τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, υπάρχει πρόβλημα και τίποτα και κανένα μέτρο δεν αποκλείεται».

Επίσης «γνώστες» της πραγματικότητας ήταν και το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ, αλλά αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, ενισχύοντας το κλίμα εθνικισμού, δήλωνε ότι σε περίπτωση που τα Σκόπια αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα τότε: «Για να φανούμε σοβαροί δε θα πρέπει να επιλέξουμε κάποια ήπια μορφή ντε φάκτο αναγνώρισης των Σκοπίων...». Εξηγώντας τι εννοεί με το «μη ήπια μορφή», ανέφερε ότι «περιλαμβάνει απομάκρυνση Προξενείου, διασυνοριακούς σταθμούς, μια σειρά από πράγματα τα οποία είναι σαφώς γνωστά στους διεθνολόγους, αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα σ' αυτή τη φαρέτρα»!

Από την πλευρά της, η τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, υπερασπιζόμενη το κοινό ανακοινωθέν, δήλωνε: «Είναι ένα σθεναρό μήνυμα στην Κοινότητα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν τους τρεις όρους της Κοινότητας για την αναγνώριση των Σκοπίων».

Ουσιαστικά, προβάλλοντας σαν βασική προϋπόθεση την «ονομασία», η πρόεδρος του ΣΥΝ τόνιζε: «Αυτή τη στιγμή η ανάγκη να δώσει η Ελλάδα τη μάχη προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, απαιτεί τη στήριξη του κοινού ανακοινωθέντος».

Ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, αλλά και μετά τη δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διατύπωνε την πλήρη του διαφωνία με την τότε κυβερνητική εξωτερική πολιτική και τη λογική που στήριζε η συμφωνία των τριών και κατέγραφε τη δική του πρόταση. Πρόταση, που προωθούσε τον αγώνα για ειρήνευση και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τόνιζε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη: «Η ασφάλεια και ακεραιότητα της ελληνικής Μακεδονίας και της ίδιας μας της χώρας ταυτίζονται με την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τα Βαλκάνια γενικότερα. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η άμεση και αποτελεσματική αποτροπή κάθε ξένης παρέμβασης, καθώς και η ανάπτυξη πολύμορφων πρωτοβουλιών για την προώθηση ενός συστήματος δεσμεύσεων και εγγυήσεων για τη διατήρηση των μεταπολεμικών συνόρων και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής».


ΔΗΚΚΙ
Κίνηση που οδηγεί στον κατακερματισμό της Βαλκανικής

Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως «Μακεδονία», τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «εντάσσεται στη στρατηγική της Νέας Τάξης που έχει σκοπό την αλλαγή των συνόρων και τον κατακερματισμό της Βαλκανικής».

Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εντάσσεται ως αντάλλαγμα στην προώθηση της υπαγωγής του Κοσσόβου, στην προοπτική της λεγόμενης "μεγάλης Αλβανίας"». Η προσπάθεια της δημιουργίας της «μεγάλης Αλβανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «συνδέεται με την ενίσχυση του στρατιωτικού τουρκικού καθεστώτος, το οποίο είναι ο στρατηγικός σύμμαχος της Νέας Τάξης και των ΗΠΑ στην περιοχή. Τελικός στόχος είναι η έναρξη της διαδικασίας αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια».

Στον ίδιο στόχο, αναφέρει το ΔΗΚΚΙ, «κινείται η συμφωνία στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι, καθώς και ο Ελληνοτουρκικός διάλογος για το Αιγαίο, ο οποίος συνεχίζεται και θα πρέπει αμέσως να διακοπεί.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, «δεν αναγνωρίσει κράτος των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία", τότε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το παραπάνω σχέδιο της Νέας Τάξης, διότι το τελικό ζητούμενο από τις ΗΠΑ είναι η αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία" από τη χώρα μας».

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει το ΔΗΚΚΙ, «να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μην προχωρήσει αυτή η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρούμπας τόνισε: «Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την πολυεθνική αμερικανική "ειρηνευτική δύναμη" από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ