ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δήλωση Σπηλιωτόπουλου δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ

Μια δήλωση του υπουργού Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλου, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν αμφισβήτησε την επιχειρησιακή ικανότητα των ρώσικων αντιαεροπορικών ΤΟΡ/Μ1, αλλά μόνο τους όρους της σύμβασης, δημιούργησε σύγχυση στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ουσιαστικά, με τη δήλωση αυτή ο υπουργός «άδειασε» τους βουλευτές της ΝΔ, αφού η μέχρι τώρα τακτική τους, κατά την εξέταση των μαρτύρων, ήταν να αποδείξουν ότι τα ρώσικα ραντάρ ήταν επιχειρησιακά άχρηστα. Ηταν μια τακτική ουσιαστικά αδιέξοδη, αφού στηριζόταν κυρίως στη μαρτυρία του ταξιάρχου Ν. Τσιρογιάννη, ο οποίος όμως στην κατάθεσή του στην Επιτροπή δεν μπόρεσε πειστικά να στηρίξει την άποψή του. Ετσι μετά την υπουργική δήλωση, αναμένεται αναπροσαρμογή της τακτικής των βουλευτών της ΝΔ και στροφή στα θέματα αυτής καθαυτής της σύμβασης για την απόκτηση των αντιαεροπορικών και των ρυθμίσεων που υπήρχαν για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκε η δικομματική αντιπαράθεση, με αφορμή δήλωση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος κατηγορούσε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και ειδικά τον Ε. Βενιζέλο, για δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων σχετικά με τα ρώσικα όπλα. Οι τελευταίοι κατηγόρησαν τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής, ενώ προανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν την άσκηση δίωξης κατά του εισαγγελέα που πραγματοποίησε την προκαταρκτική εξέταση, κατηγορώντας τον για παραπειστικές ερωτήσεις προς τους μάρτυρες.

Χτες ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Ν. Χαρβάλα, ο οποίος ανέφερε ότι πιθανόν να υπήρξαν και πολιτικοί λόγοι για την επιλογή των ρώσικων όπλων, για τα οποία είπε ότι εάν λυθεί το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά τους, αυτά είναι επιχειρησιακά χρήσιμα.

«Παγώνει» προσωρινά η υπόθεση με την «Ακτωρ»

«Παγώνει» η όλη διαδικασία με την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην υπόθεση του διαγωνισμού για την ανάθεση έργου του Οργανισμού «Αθήνα 2004» που διεκδικούσε η εταιρία «Ακτωρ» της οικογένειας Μπόμπολα.

Ο Μ. Βροντάκης, πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προσωρινά να μην εκδώσει πιστοποιητικό «περί μη συνδρομής των ασυμβίβαστων ιδιοτήτων του νόμου 3921/2002» ακόμη και για άλλους συμμετέχοντες στον εν λόγω διαγωνισμό. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής της εταιρίας «Ακτωρ». Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 25 Νοέμβρη και εισηγητής έχει οριστεί ο σύμβουλος επικρατείας Χ. Ράμμος.

Η προσωρινή διαταγή σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κατακύρωση του διαγωνισμού σε καμιά από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής του «Ακτορα».

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την άρνηση του ΕΣΡ να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία του ομίλου Μπόμπολα «Ακτωρ», ο μεγαλοεπιχειρηματίας προσέφυγε στο ΣτΕ. Στην προσφυγή της η κατασκευαστική εταιρία «Ακτωρ» ζητούσε να ακυρωθεί και να ανασταλεί η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία δεν της χορηγήθηκε στις 12.10.2004 πιστοποιητικό διαφάνειας, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό ανάθεσης έργου του Οργανισμού «Αθήνα 2004». Για πρώτη φορά το ΕΣΡ υπό την προεδρία του Ι. Λασκαρίδη απέρριψε την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «Ακτωρ», η οποία αναλαμβάνει μεγάλα έργα εδώ και πολλά χρόνια.

Σε σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και δικαστές

Σε σύγκρουση φαίνεται να οδηγούνται κυβέρνηση και δικαστικός κόσμος με αφορμή την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, να καλέσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, με τον οποίο συζήτησε περί της άσκησης έφεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο μπήκε στο αρχείο ποινική δίωξη που αφορούσε στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου για την περίοδο του 1999.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, συγκαλεί την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 11 του Νοέμβρη, κρίνοντας ότι «ανακύπτει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος για την λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης».

Η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης κρίθηκε από νομικούς και από τον πολιτικό κόσμο ως απαράδεκτη και ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και η Ενωση Εισαγγελέων.

Πάντως, αναμένεται ότι οι σχέσεις των δικαστών και εισαγγελέων με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδεινωθούν. Ο Γ. Κάππος στο έγγραφό του προς τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου και τους αρεοπαγίτες, με το οποίο ζητάει τη σύγκληση της Ολομέλειας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Τύπου και σε δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο Γ. Κάππος σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Αν. Παπαληγούρα, όπου αναφέρει ότι κάλεσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, καθώς και η δήλωσή του ότι «έχει κομματικοποιηθεί αυτή η ιστορία», οι ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων που μιλούσαν για «ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη παρέμβαση» του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των εισαγγελικών λειτουργών και, τέλος, τα δημοσιεύματα του Τύπου καθιστούν αναγκαία την σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να λάβει αποφάσεις γι' αυτό το θέμα.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η χριστιανική δεξιά

Οταν κύλησε ο Χριστόδουλος και βρήκε τον Μποτιλιόνε, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για ένα ακόμη ατόπημα του γραφικού αρχιεπισκόπου. Τα περί κουσουριών σκέπασαν προς ώρας την πραγματική αγωνία του να στηρίξει αμέσως τον Ιταλό φασίστα, για να προλάβει έτσι να ευθυγραμμιστεί με μια χριστιανική συμμαχία που σχηματίζεται σήμερα, αρχίζοντας από τους Ευαγγελιστές του Μπους και καταλήγοντας στο Βατικανό μπροστά στον νεκροζώντανο Πάπα.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι τον αρχιεπίσκοπο τον έχει απλώς συνεπάρει η βατικάνεια αντίληψη για τη ζωή και όχι η νέα πολιτική σκηνή, η οποία πλασάρει τον Ιησού ως όπλο στα χέρια των Δυτικών, έναν εξολοθρευτή που στο όνομα της αγάπης μπορεί να επιλέγει εχθρικούς στόχους.

Το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος σαν πρωθυπουργός είναι επειδή έτσι εγκαινιάζουν τον νέο ιστορικό τους ρόλο. Πέρασε ο καιρός που απλά ήταν ταυτισμένοι με την κυρίαρχη ιδεολογία. Τώρα επιθυμούν να χαράζουν οι ίδιοι το πεπρωμένο μας.

Βρισκόμαστε στα εγκαίνια μιας εταιρίας που συναθροίζει γύρω της όλα τα χριστιανικά δόγματα, δίνοντας φυσικά προτεραιότητα στην αριθμητική τους δύναμη και στην προσήλωσή τους στα φρικτά κείμενα της Βίβλου. Η εταιρία σήμερα διεξάγει πολέμους που τους ντύνει με χριστιανική ιερότητα, παρουσιάζοντας ακόμη και τους μισθοφόρους της σαν ιππότες σταυροφοριών. Αυτούς που, σύμφωνα με τον ερευνητή Λίνκολν, δεν ήταν άλλο από νταήδες, άπληστοι, υποκριτές που ανακατεύονταν σε κάθε είδους πλεκτάνες, άνομες δολοπλοκίες και σκοτεινές συνωμοσίες.

Ο αρχιεπίσκοπός μας μίλησε για «κουσούρια». Θα του θυμίσω το περίφημο χούι, που βγαίνει πάντα μετά την ψυχή και που, στην περίπτωσή του, δεν είναι άλλο από τη μανία του να εξουσιάζει, να είναι μέρος μιας μεγάλης δύναμης, με κάθε μέσο, αφού μπορεί, λόγω της θέσης του, ν' αγιάζει κάθε σκοπό.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια της καθημερινής εκπομπής «Εις υγείαν» στις 8.15 μ.μ., μια συζήτηση με τον μαιευτήρα - γυναικολόγο κ. Γιαννακοδήμο για τα προβλήματα αναπαραγωγής σε ένα ζευγάρι και πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Επιμέλεια - παρουσίαση Πόπη Καπετανοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ