ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΓΑΝΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δεν υπάρχει ... αιγιαλός!

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων

Σκάνδαλο πέντε τρισεκατομμυρίων δραχμών καταγγέλλουν κάτοικοι του Λαγανά Ζακύνθου μέσω της παράνομης ένταξης στο σχέδιο πόλης του αιγιαλού, που λυμαίνονται τεράστια συμφέροντα. Ηδη, 4.500 στρέμματα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, ενώ ο αιγιαλός ουδέποτε καθορίστηκε. Το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ζακύνθου, που επιπλέον αποτελεί και Θαλάσσιο Πάρκο, να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή αφού από αιγιαλός έχει μετατραπεί σε «τσιμεντούπολη», με την κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων τεράστιων εγκαταστάσεων.

Η υπόθεση της καταστροφής του Λαγανά ξεκινά, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, από το 1984. Τότε, σύμφωνα με απόρρητη αναφορά κατοίκων προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συντάχθηκε τοπογραφικό διάγραμμα απεικόνισης του αιγιαλού και της παραλίας. Τον επόμενο χρόνο, οι αμμόλοφοι, που βρίσκονται δυτικά της παραλίας, βαφτίζονται «οικισμός», με απόφαση νομάρχη. Η απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ το 1986. Τον ίδιο χρόνο, ξεκινά η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης που παραδόθηκε το 1988. Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, αναρτώνται ...διαφορετικά σχέδια από αυτά που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, δηλαδή έγινε αλλοίωση των αρχικών σχεδίων. Τα αλλοιωμένα σχέδια δεν τα γνώριζαν ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε η κοινότητα, ωστόσο στάλθηκαν στο ΦΕΚ προς δημοσίευση με απόφαση νομάρχη. Πράξη - όπως σημειώνουν οι κάτοικοι - εξ υπ' αρχής παράνομη, αφού θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Από το 1989, αρχίζουν οι επεκτάσεις επί του αιγιαλού και της παραλίας. «Η μία επέκταση διαδεχόταν την άλλη επί του αιγιαλού και της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα. Οι επεκτάσεις γίνονται ...«τροποποιήσεις» επί του σχεδίου και συνολικά συμπεριλαμβάνεται έκταση 4.500 στρεμμάτων!

Συνολικά, σύμφωνα με το υπόμνημα, «εντάσσονται στο παράνομο σχέδιο ιδιοκτησίες αλλά και δημόσια γη - παλιός αιγιαλός και παραλία 1.200 στρεμμάτων στο Λαγανά και 2.000 στρέμματα στο Καλαμάκι Ζακύνθου - η οποία χαρίζεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες καταπατητές, οι οποίοι επικαλούνται διασυνδέσεις με πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας και ανεγείρονται ξενοδοχειακές μονάδες σε δημόσια γη, της οποίας η αξία υπερβαίνει τα δύο τρισ. δραχμές και άλλα τρία τρισ. δραχμές η πώληση».

Οι κάτοικοι του Λαγανά, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έχουν προσφύγει κατά της Β΄ Ανάρτησης του κτηματολογίου Λαγανά Ζακύνθου στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Και προειδοποιούν: «Αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή αυτή, όλος ο αιγιαλός θα περιέλθει στους καταπατητές, με απρόβλεπτες συνέπειες»...

Φωτιά σε εργοστάσιο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4.40 χθες το απόγευμα σε εργοστάσιο χρωμάτων επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο. Επί τόπου έσπευσαν 15 οχήματα με 45 άνδρες της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν, μια ώρα αργότερα, να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, πριν αυτή προλάβει να επεκταθεί.

Συγκοινωνιακές αλλαγές λόγω Μαραθωνίου

Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ μεθαύριο Κυριακή, λόγω Μαραθωνίου, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Οι πιο σημαντικές από τις αλλαγές, που θα ισχύσουν από τις 8 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. μεθαύριο Κυριακή, είναι αυτές που αφορούν τις δύο λεωφορειακές γραμμές Χ94 και Χ95 που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, καθώς και τις λεωφορειακές γραμμές Α5, Γ5, 303, 314, 315, 324, 407, 408, 416 και 419, οι οποίες δε θα λειτουργήσουν το παραπάνω διάστημα.

Ευχαριστίες Αλέξιου προς Χριστόδουλο

Δύο ευχαριστήριες επιστολές από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, έλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, για τη συμπαράστασή της στα γεγονότα της Οσετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επιστολές αυτές αναφέρεται ότι μεταξύ των προτάσεων πολλών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο σχολείο του Μπεσλάν και της ανέγερσης ναού, επιλέχτηκε η πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνέλευση του ΕΣΥΝ

Η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 1ος όροφος).

Θέματα της συνέλευσης θα είναι:

  • Ενημέρωση - Εξελίξεις: η σημερινή πραγματικότητα.
  • Απολογισμός δραστηριοτήτων του φορέα μας.
  • Οικονομική έκθεση - απολογισμός.
  • Εκλογές: για νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) ΕΣΥΝ Αθήνας και αντιπροσώπων για το πανελλαδικό συνέδριο συγκρότησης του φορέα μας, σύμφωνα με το νέο Καταστατικό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκέμβρη του 2004.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 7/11/2004 και ώρα 9.30 π.μ., εις τον Ιερό Ναό Αγ. Πάντων Καλλιθέας, 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΛΑΜΑ

Η σύζυγος: Ελλάς. Τα παιδιά: Φωτοδότης και Κωνσταντίνα Μάλαμα. Η μητέρα: Καλλιόπη Μάλαμα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Γιωτόπουλος

Για 21η μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο Αλ. Γιωτόπουλος, διαμαρτυρόμενος για το «καθεστώς απομόνωσης που οδηγεί στην παραφροσύνη, το έκτακτο νομοθετικό πλαίσιο και τα ειδικά δικαστήρια». Παράλληλα, διεκδικεί ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους φυλακισμένους, διεύρυνση του χώρου προαυλισμού και πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής. Οι συγγενείς του Αλ. Γιωτόπουλου, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη της απεργίας του, είναι βέβαιοι για το δίκαιο των αιτημάτων του και πως στέκονται από την αρχή δίπλα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ